5 Tips Mengunjungi Rumah Terbuka Tanpa Naik 5KG Selepas Raya

Leave a Comment


Esok InsyaAllah kita akan menyambut Aidilfitri. Maka bermula Esok sehingga cukup sebulan banyak la jemputan ke rumah terbuka.

Kalau yang dah berjaya turun 5kg masa bulan puasa ni, mesti nak kasik maintain kan.
Cuba follow tips ni untuk elakkan berat naik semula di bulan raya nanti



1] Mulakan dengan Bismillah.

Orang kata kalo tak baca bismillah nanti share mkn dgn setan kannn.. Hehe. Tu yang jadinya korang makan tak hengat dunia.

2] Guna pinggan yang kecil

Ni cara paling efektif untuk control supaya korang tak amek makanan super banyak. Ye laa, bila open house ni memang banyak pilihan makanan kan, Pastu semua sedap2 plak tu. Rambang mata beb!

3] Elakkan air berkarbonat

Air berkarbonat ni tinggi gula dan kalori. Pastu dapat segelas bukan boleh stop. Mesti nak segelas lagi. Kalau rasa petang tu tak boleh nak bakar balik kalori tu, pilih air masak je la. Biasanya memang tuan rumah ada sediakan.

4] Berhenti sebelum kenyang

Walaupun korang memang tak tahan tengok semua makanan yang terhidang, cuba ingat yang raya ni sebulan. Banyak lagi open house nak pergi. Kena tinggal space utk merasa makanan kt Umah orang lain plak ye.

5] Bakar semua lemak2 makanan secepat mungkin

Haaa. Bukan suruh korang lari pusing taman yang confirm korang takkan buat tu, tapi ada cara lebih mudah. Korang telan je lecithin, Dia memang terer bakar sume lemak2 tu , supaya senang disingkirkan bila korang membuang. Kalau yang jenis ada masalah sembelit, kena la amek jugak Herblax. Confirm lawas 👍🏼

Ok uols!

Selamat Menjamu Selera di Rumah Terbuka. Semoga tak naik 5kilo lagi ye.

Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

0 comments:

Post a Comment