Resipi Bihun Singapore yang mudah dan disukai kanak-kanak sampai tambah 3 kali

4 comments

Jikalau anak  anda jenis yang memilih makanan dan anda dah bosan asyik ulang resipi yang sama sahaja setiap hari, anda boleh cuba memasak bihun singapore yang disukai ramai ni. Bukan setakat anak-anak saya, anak-anak saudara, opah, makcik & mak saya pun suka! Memang akan bertambah 3 kali.Setiap kali masak confirm tak cukup.

So rasanya baiklah saya kongsikan resipi ni… mudah sangat, 10 minit pun boleh siap masak. ( I memang suka masak yang cepat je.. Hehe)


Sumber gambar: Potret Kasih

Bahan-bahan

1/3 Bihun 
3-4 sudu olive oil
5 ulas Bawang putih - dicincang
1 biji Telur
100 gm Hirisan ayam
1/4 batang Carrot yang dicincang atau diparut kasar
Serbuk lada hitam (ikut selera)
Serbuk lada sulah ( ikut selera)
Garam secukup rasa

Cara-cara masak

1 - Rendam bihun dalam air panas
2- Panaskan minyak
3 - Tumiskan bawang putih sehingga keperangan
4 - Masukkan hirisan ayam, masakkan hingga bertukar menjadi warna putih
5- Masukkan sedikit air panas
6 - Masukkan hirisan carrot, kacau. 
7 - Masukkan bihun yang telah ditoskan, tambah air jika bihun masih belum cukup lembut
8 - Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah dan garam
9 - Pecahkan telur, kacau hingga hancur
10-Gaul rata telur dengan bihun. Masak hingga air kering. Siap untuk dihidang!

Notakaki..
Jika tiada ayam, boleh juga diganti dengan seafood atau daging atau meatball
Boleh juga ditambah tomato jika suka.
Bihun Singapore sesuai dimakan semasa Sarapan ataupun Makan Malam.

Tips Kak Mah:
Sediakan jadual menu sepanjang minggu untuk menjimatkan masa di dapur. Tak perlu setiap hari fikir apa nak masak hari ini. Barulah boleh spend masa untuk merias diri pulak kan? hihi

Jika anak masih tak suka makan, cuba berikan anak anda suplemen. Nak tahu apa yang sesuai, Whatsapp saya di 0195537657,  saya share macam mana saya buat anak saya yang picky eater jadi makan bertambah-tambah dengan gembira.

Selamat mencuba!


Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe


Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

4 comments:

  1. Teringin nk rasa bihun air tangan akk, nnt boleh buat masa kita gather2 lg next time.

    Pasti kami semua mkn bertambah2...

    ReplyDelete
  2. Hehe Nad memnag tak pandai la masak berat camni. maybe one day nanti akan belajar jugak yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nad, bihun goreng singapore ni kategori masak yang simple.. selepas telur goreng dan megi.. cuba tau nanti. hihi

      Delete