Monday, July 9, 2018

Menonton wayang di TGV Family Friendly Hall

Ahad lepas, saya berpeluang membawa anak-anak menonton wayang cerita Mr Incredibles 2 di TGV Mines.





Pada mulanya agak risau jugak untuk membawa 3 orang anak sendirian tanpa suami. Namun sebab dah berjanji dengan Hanis , so gigih la jugak.

Kami bergerak dari Sendayan pukul 9.30pagi. Lambat juga masing-masing nak bersiap sebab malam sebelum tu semua tidur lambat. Sampai di parking Mines, masih banyak kosong. Saya dapat parking betul-betul depan pintu. 

Masa tu tak banyak kedai yang buka lagi. So option yang ada untuk sarapan pun tak banyak. Hanis yang beria tak bagi singgah mana-mana untuk sarapan , nak makan di Mines. 

Jam 10.55, kami naik ke TGV. Ada 4 orang sedang beratur dihadapan saya. Bila sampai di kaunter baru tahu yang saya boleh terus masuk je sebenarnya sebab dah booking tiket.. 

Siapa suruh dah baca email betul-betul, kan dah buang masa.. hahaha





Beli popcorn & air , so kami pun masuk ke Hall 2. Actually untuk Family Friendly Hall ni takde beza sangat dengan Hall lain, cuma Hall tak gelap sepenuhnya .. lampu di tepi dinding dibiarkan terpasang. 

Hanis yang sebelum ini takut ke wayang sebab takut gelap, nampak lebih yakin bila nampak lampu terpasang.

Di sudut belakang hall pula ada disediakan changing table untuk kemudahan ibu menukar lampin bayi.

Kami sebenarnya dah bawa jaket dan pashmina, tapi sampai habis movie pun tak guna. Sebab tak sejuk sangat macam selalu. Eh, ke sekarang semua sama.. entahlah. Saya pun dah dekat setahun tak tengok wayang.

Sepanjang menonton, tiada siapa boleh melarang kanak-kanak untuk bercakap. So saya tak perlu “shhhh” pada Hanna yang banyak bertanya. 

Jalan cerita  Mr Incredibles 2 ni agak kurang aksi pada permulaan hingga pertengahan cerita, sehinggakan Hanis Hanna dah bangun nak berjalan-jalan. Actually nampak budak-budak lain pun dah mula bosan. 

Beberapa kali Hanis minta untuk pergi ke depan dan belakang. Tapi disebabkan kami duduk di tengah row dan ada orang lain di kiri dan kanan, so saya minta Hanis supaya duduk dan ingat semula tujuan datang ke wayang. Kalau nak berjalan dan bermain, lebih baik tengok tv di rumah je.

Harga tiket pula bagi saya agak murah, cuma RM10 untuk Dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak. Kanak-kanak bawah umur 3 tahun , percuma je.





Untuk mengetahui jadual waktu tayangan untuk Family Friendly movies ni, rujuk di laman web TGV. Setiap minggu cuma ada 1 atau 2 slot sahaja. 

Dan sebab itulah juga saya terpaksa ke Mines.. hehe 
Di TGV seremban2, tayangan cerita Mr Incredibles ( Family Friendly ) cuma ada pada hari Sabtu. Dan minggu depan pulak dah tukar cerita lain.. so, dah terlepas la kiranya.

So basically dengan adanya Family Friendly Hall ni, parents boleh menonton wayang dengan anak-anak tanpa risau kena marah dengan orang lain sebab anak buat bising atau bosan. 





Sesuai juga untuk dijadikan rewards untuk anak-anak atau aktiviti bersama keluarga tanpa meninggalkan anak kecil.

Selamat menonton!




Read More

Thursday, June 28, 2018

Tak Tahan Bau Badan Sendiri? Cuba 7 Tips Ini


Setiap tengah hari saya perlu menahan hidung apabila mendaftar di post guard taman perumahan tadika anak saya, Hanna. Bau semerbak boleh dihidu disaat menghampiri tingkap post guard. Kalau saya hamil, mungkin boleh menyebabkan saya loya. Saya perhatikan ketiga-tiga pengawal berbangsa Nepal tu relaks je macam takde apa, mungkin dah sebati agaknya dengan bau tersebut..

Di waktu pagi, ok je lagi.. tiada bau. Menjelang tengah hari yang panas, dengan masing-masing yang dah berpeluh..terpaksa saya menahan nafas. 

Bau badan yang tidak dikawal boleh merosakkan perhubungan



Dah hari-hari menghadap keadaan sama, saya terpanggil untuk berkongsi tips mengawal bau badan yang mudah ni. 


Apa itu bau badan?

Bau badan atau body odor boleh menjadi bau yang menyenangkan dan unik bagi individu. Ia selalu digunakan untuk mengenalpasti individu terutamanya oleh anjing dan haiwan lain.  Bau badan setiap individu berbeza dan dipengaruhi oleh diet, jantina, kesihatan dan pengambilan ubat-ubatan. 

Sebab terjadinya bau badan..

Secara ringkasnya bau badan terjadi disebabkan oleh bakteria yang membiak apabila kita berpeluh. Di mana ada kelenjar peluh yang aktif, disitulah bahagian yang akan menjadi tempat untuk berbau. Kebiasannya dia bahagian ketiak, leher, belakang telinga, pelipat lutut, celang peha dan lain-lain.

Berikut adalah 7 tips untuk mengatasi dan mengawal masalah bau badan

1- Mandi atau bersihkan diri

Mandi dengan kerap sekiranya anda cepat berpeluh. Apabila kita mandi, peluh dan bakteria pennyebab bau akan hilang.
Peluh sebenarnya tidak berbau, namun bakteria di atas kulit menjadi lebih banyak apabila kita berpeluh dan menyebabkannya berbau.

Dengan membersihkan bahagian badan yang kerap berpeluh juga, bau badan akan lebih terkawal


2. Gunakan sabun antibakteria

Sabun antibakteria mampu mengurangkan bakteria di permukaan kulit, sekaligus boleh mengawal bau badan

3. Lap badan sehingga kering

Selepas mandi, pastikan badan dilap sehingga betul-betul kering terutamanya bahagian badan yang mudah berpeluh. 

Ingat, bakteria yang menjadi punca bau badan sukar merebak apabila kulit kering.

4. Gunakan deodorant untuk mengawal bau ketiak

Deodorant menjadikan kulit kita lebih berasid, jadi bakteria sukar membiak. Manakala jenis Anti-perspirant pula menghalang peluh dari keluar. Terdapat kajian yang mengatakan ant-perspirant boleh menjadi punca kanser, jadi sekiranya betul-betul perlu pilih deodorant yang diperbuat dari bahan semulajadi.

Personally, saya pilih untuk tidak menggunakan kedua-duanya kerana masih was was.

Pastikan juga ketiak bersih tanpa bulu supaya peluh cepat kering dan sekaligus menghalang pembiakan bakteria.

5. Sentiasa pakai pakaian yang bersih

Tukar baju dengan kerap apabila kita berpeluh dengan banyak. Pakaian yang bersih membantu mengawal bau badan. Pilih baju yang dapat menyerap peluh dan tidak cepat berbau hapak.


Pastikan stokin juga ditukar dengan kerap sekiranya mempunyai masalah bau kaki. Gunakan serbuk deodorant di dalam kasut, tukar insoles/ tapak dalam kasut dengan kerap, dan biarkan kaki tanpa stokin/kasut selagi boleh.
6. Elakkan makanan dan makanan punca bau badan

Makanan yang kita makan mempengaruhi bau badan kita. Apabila kita makan makanan yang menyebabkan kita berpeluh, seperti cili dan makan pedas lain juga boleh menyebabkan bau badan. Bawang dan bawang putih yang mempunyai bau yang kuat juga boleh mempengaruhi bau bau kita. Bagi sesetengah orang,  kopi dan alkohol membuatkan mereka lebih berpeluh.

Cuba kenal pasti makanan yang membuatkan bau badan menjadi kuat dengan mengelakkannya untuk 2-3 hari. Apabila kita sudah pasti, mudah untuk kita mengawal bau badan kita.

Anda juga boleh mencuba Alfalfa Complex untuk membantu proses detoks dan mengawal bau badan.
Hanya RM57 sebotol untuk sebulan




7. Minum air masak dengan banyak

Apabila kita minum air masak mencukupi, badan boleh menjalankan proses detoks dan pelawasan dengan baik. Badan juga akan jadi kurang berpeluh, sekaligus dapat mengawal bau badan.

Semoga dengan 7 tips mudah ini dapat membantu Anda mengatasi masalah bau badan yang membelenggu..

elakkan bau badan
Selamat tinggal bau badan~




Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat ya..

Terima kasih kerana sudi membaca.


Sebarang persoalan boleh whatsapp saya di link berikut. 
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe

Read More

Tuesday, May 29, 2018

Suplemen Yang Dapat Membantu Masalah Gastrik

Dahulu saya memang selalu standby ubat gastrik di rumah dan di dalam beg untuk dibawa kemana sahaja. Sebagai penghidap gastrik sejak dari zaman sekolah, saya merasakan ianya suatu keajaiban apabila gastrik saya semakin jarang menyerang. Saya menjaga waktu makan dan tidak membiarkan perut kosong untuk masa yang lama.

Selain itu, saya perasan yang gastrik saya semakin jarang menyerang sejak saya mengamalkan suplemen. Pada permulaannya saya cuma mengambil suplemen untuk penyusuan, yang mana ia juga lebih kurang sama dengan suplemen untuk gastrik.

Dalam entry ini, saya akan berkongsi tentang suplemen yang saya ambil dan membantu mengatasi dan mencegah masalah gastrik terutamanya semasa berpuasa.

7 Suplemen Yang Membantu Masalah Gastrik




1. Vivix
Kandungan utama Vivix adalah Resveraterol dan poliphenol yang bertindak terus kepada sel badan kita. Bertindak dengan 4 mekanisma utama penuaan selular. Membantu membina sel-sel di dalam badan dan organ supaya kesihatan menjadi optimum.

Pengambilan Vivix boleh membantu menstabilkan semula penghasilan asid hidroklorik dan mukosa di dalam perut.

2. ESP
Perut orang yang gastrik adalah disebabkan oleh asid hidroklorik yang menghakis dinding-dinding perut, selalu juga ia memeritkan perut. Kandungan protein yang tinggi didalam ESP sangat-sangat membantu dalam membaiki sel-sel yang telah rosak pada dinding-dinding perut . Tiada lagi hakisan berlaku lantas ia akan memberi keselesaan pada perut anda.

Penghidap gastrik tidak digalakkan meminum susu terutamanya apabila gastrik terjadi. Walaubagaimanapun, kita memerlukan sumber makanan tambahan yang mudah hadam dan mengenyangkan serta dalam masa yang sama memberikan tenaga untuk berpuasa. ESP yang mempunyai Indeks Glisemik yang rendah membantu kita untuk kenyang lebih lama.

3. Ostematrix
Kandungan kalsium , magnesium dan vitamin D mampu meneutralkan asid yang terkandung didalam perut. Apabila perut sudah di neutralkan maka rasa pedih hulu hati akan hilang dan memberi keselesaan pada perut.

4. Peppermint-Ginger Plus
Membuang angin yang berada didalam badan secara berkesan disebabkan dengan kehadiran halia yang terkandung didalam peppermint complex shaklee ini. Ia akan memberi kelegaan pada badan. (Sekiranya anda mempunyai ulser di perut , boleh gantikan dengan Garlix Complex)

5. Bcomplex
Selalunya sel saraf pada perut akan alami ketegangan. Maka dengan pengambilan Bcomplex ia akan mengurangkan ketegangan saraf tersebut.

6. Omega Guard
Membantu mengelakkan saluran perut & usus daripada terkena ulser atau keradangan

7. Alfalfa complex
Mengurangkan kadar keasidan & inflamasi bagi mengelakkan rasa pedih perut.

Pasti anda tertanya-tanya, adakah kita wajib mengambil kesemua suplemen di atas?

Ianya bergantung kepada tahap keseriusan masalah gastrik yang dialami . Untuk permulaan, ia akan membantu meredakan gastrik, dan jika diambil untuk masa panjang, ia dapat membantu kita bebas dari masalah gastrik yang membelenggu.

Suatu hari nanti, kita takkan sedar bila kali terakhir kita terkena gastrik.







Sebab itu, saya amat menyarankan pengambilan suplemen yang telah membantu saya mengatasi masalah gastrik. Saya mula mengamalkan suplemen ini sejak 2012 dan masih terus mengamalkannya kerana ia juga mempunyai pelbagai manfaat lain.

Untuk lebih info, boleh hubungi saya pada bila-bila masa.

Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat. 

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sebarang persoalan boleh whatsapp saya di link berikut.
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe

Read More

Monday, May 21, 2018

Cara Mudah Atasi Migrain Tanpa Pain Killer

Anda selalu sakit kepala? Atau anda mempunyai migrain? Tahukah anda bukan semua jenis sakit kepala adalah migrain. Lain jenis dan bahagian kepala yang sakit tu, mungkin lain sebabnya..

Selalunya kalau migrain, kita akan rasa sakit kepala sebelah kepala yang teramat sangat. Bukan setakat sebelah kepala je yang sakit, kita akan rasa macam mata tu ditarik-tarik ke belakang. Dan dekat bahagian sakit tu,ada satu kawasan yang sakit sangat.

Selain dari mengambil Paracetamol atau Pain Killer, ada beberapa saranan yang boleh dicuba diserang migrain. Antaranya adalah dengan berehat di dalam bilik yang gelap, baring dengan keadaan kepala lebih rendah dari badan untuk menggalakkan pengaliran darah dan oksigen, minum kopi atau minuman berkafein yang lain dan pelbagai tips lagi.

Walaupun begitu, keberkesanannya adalah berbeza mengikut individu.

Sebelum itu, jom kita tengok dahulu punca-punca migrain

Kebiasaannya, orang terkena migrain kerana STRESS yang tidak terkawal dan tidur yang tidak mencukupi. Awas, sekali kita diserang migrain, mungkin selamanya akan kena migrain. Jika migrain teruk berlarutan, ia juga boleh menyebabkan strok.

Ambil langkah pencegahan sebelum migrain menjadi kritikal

Oleh itu, kita mesti selalu mengambil langkah pencegahan supaya tidak selalu diserang migrain.Suka atau tidak, kita mesti cuba untuk mengawal stress agar tidak keterlaluan, dapatkan tidur yang berkualiti dan jaga pemakanan.

Selain itu juga, kita boleh mengambil suplemen yang dapat membantu kita untuk mengatasi migrain tanpa mengambil pain killer.

Suplemen yang membantu mengatasi migrain


Omegaguard 
Minyak ikan Omega3 yang dapat mengurangkan keradangan dan melancarkan perjalanan darah ke otak agar dapat mengurangkan migrain

B complex 
Vitamin B lengkap yang dapat  melegakan stress dengan berkesan. Stress lebih mudah terkawal sekaligus mengurangkan risiko serangan migrain.

Ostematrix
Kalsium lengkap dengan Magnesium dll yang membantu melegakan stress dan  mengelakkan saraf menjadi tegang. Apabila diambil bersama B Complex, ia bertindak seperti pain killer yang dapat mengurangkan rasa sakit.

Pengambilan ketiga-tiga suplemen ni untuk jangka masa yang panjang dapat mengurangkan kekerapan mendapat migrain. Ramai yang mengatakan mereka hampir terlupa bila kali terakhir mendapat migrain sejak mengamalkan ketiga-tiga vitamin ini yang turut mempunyai banyak manfaat lain.

Kesemua suplemen ini boleh didapati dengan mudah dengan mendapatkan Set Migrain Premium . Set ini berharga RM256 dan anda boleh mendapatkan dengan segera.

vitamin elak migrain
Sekiranya bajet anda tidak mengizinkan , namun migrain terlalu kerap menyerang.. anda mempunyai pilihan yang lebih mesra poket iaitu dengan memilih set migrain bajet. Harganya cuma RM130 termasuk pengeposan ke seluruh Malaysia.

penawar migrain
Usahkan biarkan migrain mengganggu kehidupan kita. Hubungi saya sekarang untuk mendapatkan set migrain anda hari ini.

Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat. 

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sebarang persoalan boleh whatsapp saya di link berikut.
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe





Read More

Wednesday, May 16, 2018

4 Tips Atasi Sunburn Yang Mesti Anda Cuba

Saya jenis kulit yang mudah terbakar atau juga disebut sebagai sunburn. Tak payah berjemur lama-lama, keluar sekejap ke kenduri pun balik tu pun muka dah nampak hitam. Entry ni saya nak share tips yang saya buat untuk atasi masalah sunburn.

Sunburn ni sebenarnya terjadi disebabkan melanin di bawah kulit yang aktif. Melanin adalah pigmen yang berwarna coklat atau agak gelap. Biasanya orang yang berkulit cerah putih melepak tu mempunyai kurang melanin berbanding kita ni yang selalu dipanggil sawo matang.

Apapun, jangan sedih tau. Sebab kita lebih special!

Orang yang berkulit cerah lebih berisiko tinggi untuk mendapat jeragat, masalah kulit dan juga kanser kulit berbanding kita yang berkulit lebih gelap. Semuanya disebabkan melanin. So kita kena bersyukur tau sebab mempunyai melanin yang aktif. Ok, senyum sikit...

Apapun, oleh kerana Malaysia mempunyai cuaca panas sepanjang tahun tak seperti di London tu, maka kita mesti lindungi kulit dari selaran matahari atau sunburn.

Mudah je sebenarnya.. follow tips simple ni untuk atasi masalah sunburn

1. Gunakan krim  Broad Spectrum Sunscreen SPF50


Krim sunblock ni kita mesti pakai setiap pagi tak kira samada kita keluar rumah ataupun tidak. Walaupun kita berada di dalam rumah, sinaran UV tetap akan sampai dan memberi kesan kepada kulit kita. Termasuklah juga jika hari mendung, kena pakai sunblock.

Terdapat 2 jenis yang boleh beri kesan kepada kulit kita, iaitu UVA dan juga UVB. UVA merosakkan sel kulit kita dan menjadikannya berkedut. Kulit jadi kering , hilang seri dan menjadi semakin kusam, pigmentasi dan jeragat juga terbentuk.

UVB pula menyebabkan melanin menjadi aktif dah terjadilah sunburn.  Jika dibiarkan tanpa sebarang perlindungan, kita berisiko untuk mendapat pelbagai masalah kulit termasuklah kanser kulit.

Oleh itu, kita mesti memilih krim sunblock jenis broad spectrum sunscreen atau perlindungan penuh .

Kesan UVA & UVB kepada kulit




Sunblock dengan SPF50 adalah pilihan yang paling sesuai bagi kita dia Malaysia kerana cuaca panas sepanjang tahun.

Bagi Muslim, kita mesti menyapu semula krim sunblock selepas solat zohor dan asar.

Saya memilih untuk menggunakan Youth Age Defense Moisturizer dengan SPF 50 yang juga mempunyai perlindungan Broad Spectrum.  UVA & UVB semua dia tapis.  

Kulit saya yang kering pun terasa lebih lembab bila menggunakan Moisturizer ni.

Sunblock SPF50
Sunblock & Moisturizer dengan SPF50






2. Kurangkan keradangan sunburn dengan Minyak Vitamin E


Apabila terjadinya sunburn, kulit akan terasa pijar dan kemerahan. Ianya boleh dikurangkan dengan menyapu minyak vitamin E. Boleh juga disapukan pada kulit yang mengelupas.

Selalunya saya akan membuat rutin sapuan vitamin E selama 3-7 hari bergantung kepada keseriusan sunburn. Rasa pijar dimuka hilang sebaik sahaja vitamin E disapu.

Tapi awas, jika anda mempunyai kulit berjerawat.. tips ini tidak sesuai untuk anda tau. Jerawat akan lebih masak nanti.

Dulu saya suka picit Vitamin E dan sapu di muka. Memang terasa sejuk sikit muka hilang pijar tu. 

Tapi sekarang dah tak buat camtu sebab dah ada pilihan yang  lebih mudah. hehe..

Saya cuma perlu sapukan Radiance C+ E yang mengandungi 20% Vitamin C ni sebelum tidur. Terus hilang jugak rasa bahang kat muka . Lagi best sebenarnya sebab muka  tak selemuih macam sapu Vitamin E dulu tu, pastu bila bangun pagi muka terasa lembut dan lembab je.. 

Radiance C&E
Untuk disapu setiap hari sebelum krim malam




Syok wooo~


The best remedy is by preventing it..

Sebaiknya jika kita tahu kita mempunyai kulit yang cepat sunburn, amat disarankan untuk elakkan dari berjemur. Tapi tu la kan, takkan nak jadi puteri lilin je.. so pakailah pakaian lengkap seluar panjang dan baju lengan panjang. Takpe kalau orang nak membawang pun, pakai je topi atau payung , dan tak dilupakan cermin mata hitam tu semua untuk diri kita. Kalau boleh berteduh, tak perlu berlama-lama di bawah sinaran matahari.

3. Ambil Vitamin yang melindungi dan membaiki sel kulit 

Vitamin C dan E diketahui amat membantu untuk mengatasi masalah sunburn. Ia jugak dapat mengurangkan kesan sunburn apabila diambil bersama. Kalau ambil salah satu sahaja, kesannya takkan sama. Mesti diambil bersama.

Ini kerana kerosakan kulit yang disebabkan oleh UV menyebabkan radikal bebas di dalam badan kita. Radikal bebas akan merosakkan sel-sel di dalam badan kita termasuklah sel kulit. Antioksidan memainkan peranan penting untuk meneutralkan semula radikal bebas dari ia membuat lebih banyak kerosakan kepada sel.

Vitamin C & E adalah antioksidan yang sangat baik dan sangat sesuai diamalkan setiap hari untuk melindungi dan membaiki sel kulit. Barulah kulit jadi sihat dan berseri.

Bukan je kulit makin cerah, parut jerawat pun hilang


Vitamin C Organik
Vitamin C Organik dan Semulajadi


Banyak manfaat Vitamin E



4. Minum banyak air

Kalau kita kurang minum air, kulit akan jadi lebih kering. So  banyakkan minum air masak, untuk membantu melembabkan kulit sekaligus mempercepatkan proses self healing. Proses penggantian sel kulit mati dengan sel kulit yang sihat lebih mudah berlaku. 

Hilang segala kulit yang kusam dan gelap, kulit akan jadi lebih cerah dan glowing. 

Banyak mana nak minum? 
6-8 gelas sehari sudah memadai. Air masak tau, bukannya air manis. 

Senang je kan? Saya sendiri dah buat tips ni tau. Memang terbukti berkesan. Walaupun 3 jam berjemur masa sukan tadika anak baru-baru ni, sikit pun tak sunburn.. hihi

Cuba ye.. semoga kita tidak lagi dibelenggu kerisauan bila sunburn.

Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat. 

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sebarang persoalan boleh whatssap saya di link berikut.
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe






Read More

Friday, May 4, 2018

Produk Organik Bayi Sesuai Untuk Kulit Si Manja Pilihan Ibu

Kulit bayi yang lembut dan sensitif memerlukan penjagaan yang teliti. Sebaiknya ibu bapa perlu mengelakkan segala jenis chemical yang boleh memberi kesan kepada kulit bayi.
Sebab itu Shaklee Baby diformulasi khusus untuk kulit bayi yang sensitif dan lembut tanpa sebarang bahan kimia yang mungkin memberi kesan kepada bayi.

Diperbuat dari bahan semulajadi dan ORGANIK

Rangkaian produk Shaklee Baby telah diuji secara klinikal dan terbukti amat lembut dan sesuai digunakan oleh bayi termasuk yang berkulit sensitif.

Ianya diformulasi secara khusus dan tidak mengandungi Paraben, SLS, Formaldehid, Phthalates, 1,4-dioxan dan sebarang perwarna dan pewangi sintetik. Bahan-bahan ini walaupun masih diragui kesannya kepada kita, namun Shaklee memilih langkah selamat untuk terus menghindarinya.

Boleh guna tanpa was-was..

mandian organik bayi terbaik
Bebas dari bahan kimia yang biasa terdapat di dalam produk mandian dll


Kelebihan Shaklee Baby

  • Mempunyai pH yang seimbang - sesuai untuk semua jenis kulit
  • Tidak menimbulkan alahan 
  • Telah diuji secara klinikal
  • Mengandungi bahan semulajadi dan organik
  • Telah diuji oleh pakar Pediatrik
  • Tidak mengandungi sebarang bahan kimia yang mungkin memudaratkan 

3 Produk Di Dalam Set Shaklee Baby


Gentle Wash

Mandian bayi top-to-toe yang mempunyai haruman lembut yang menenangkan. Disukai bukan sahaja oleh ibu  dan bayi malah kanak-kanak juga.

Formulasi yang tidak memedihkan mata dan sangat lembut pada kulit. Juga sesuai digunakan oleh bayi atau sesiapa yang berkulit sensitif dan mempunyai eczema.

shaklee baby
Mandian Bayi Organik terbaik untuk kulit simanja



Soothing Lotion

Losyen pelembab ini dapat mengembalikan nutrien pada kulit serta memberi kesan kelembapan yang optimum. Ianya tidak menimbulkan alahan dan sesuai disapu keseluruh badan bayi selepas mandi.

Losyen yang mudah  menyerap dan tidak melekit dan mempunyai bau yang sangat lembut dan segar. 

organic baby lotion
Losyen bayi yang melembabkan , kulit terasa lembut



Massage Oil

Minyak urut yang sangat special kerana mengandungi campuran minyak pati "essential oil" asli yang memberi kesan yang menenangkan. 

Kulit terasa lembut dan lembab selepas sapuan minyak urut bayi.

organic baby massage oil
Minyak urut bayi organik, sesuai untuk mengatasi masalah kembung dll

Testimoni Pengguna Shaklee Baby

Ramai yang telah menggunakan Shaklee Baby dan kesemua mereka memberikan feedback yang sangat baik. Jom tengok apa kata mereka selepas menggunakan produk shaklee baby..

kulit tak rasa berminyak dan berpeluh, bau yang wangi


shaklee baby
Mood anak lebih baik diwaktu pagi


shaklee baby
Bayi lebih tenang, mudah tidur. Ruam cepat hilang


shaklee baby
Kandungan yang pekat, Bau yang fresh, lotion yang mudah menyerap


 shaklee baby
Anak-anak gembira, tidur lebih lena


shaklee baby
LOtion yang pekat, tak perlu guna banyak. tak risau cepat habis


shaklee baby
Rasa smooth, bau wangi yang natural. Bayi selesa & tidur nyenyak

Seriously saya sendiri teruja untuk mencuba Shaklee Baby setelah membaca feedback ibu-ibu yang gembira. Ternyata ia adalah pilihan yang tepat kerana anak-anak saya juga merasai menyukai Shaklee baby.

Sebenarnya  saya sendiri juga menggunakan mandian Shaklee Baby kerana mempunyai masalah eczema. Mandian lain semuanya tidak sesuai dan menyebabkan keradangan menjadi lebih teruk. Saya sering memilih untuk tidak menggunakan shower cream. Namun sejak adanya Shaklee Baby, saya tak perlu risau lagi.

Jom!
Order Shaklee Baby anda sekarang.

Hubungi saya segera!
Tak perlu save nombor saya, hanya klik link ini untuk whatsapp 

http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe



Read More

Saturday, April 21, 2018

Adakah Suplemen Shaklee Merosakkan Buah Pinggang & Hati?

Saya adalah seorang pengamal suplemen selama 6 TAHUN, bukan 6 bulan atau 6 hari. Entry ini adalah tentang keputusan blood test atau boleh juga disebut sebagai pemeriksaan kesihatan untuk mengetahui tahap kesihatan secara am dan adakah suplemen merosakkan buah pinggang dan hati saya?

Suplemen SHAKLEE merosakkan buah pinggang ke?


Sebelum kenal Shaklee , ada jugak makan suplemen yang dibeli di farmasi tapi tak konsisten. Cuma sejak makan Shaklee , saya konsisten. Dan tak campur langsung suplemen brand lain. 

Bermula dengan Set Penyusuan , kemudian Set Hamil, set pantang , set cantik , cuba pulak antioksidan, set detox , collagen, energy booster. Boleh kira hampir semua saya dah makan. 

Tapi saya tak telan semua sekaligus, yang basic saya ambil setiap hari , yang lain-lain tu ikut keperluan semasa.

Macam ni dah nak puasa, saya fokus untuk set berpuasa dan energy booster & set cantik ( persediaan nak raya kannn 😍)

Walaupun Shaklee dah bagi jaminan suplemen2 ni Selamat diambil untuk jangka masa panjang, tapi kita ni sedikit sebanyak risau jugak kan bila Dr Pakar dok cerita ambil suplemen boleh rosak hati dan buah pinggang.

So hari ni dah dapat BUKTI yang sahih, bukan sekadar cerita dongeng. 

Saya kongsi dengan anda semua keputusan menyeluruh pemeriksaan kesihatan saya. 

Pertama sekali, kita tengok dulu keadaan darah secara general di bahagian Haematology.. Bilangan sel darah merah dan darah putih saya normal. Walaubagaimanapun, bacaan ESR &  Eosinophils sedikit tinggi kerana saya sedang mempunyai masalah alergik dan eczema. 

Gula di dalam darah juga normal. Tiada apa yang perlu dirisaukan.

Mukasurat pertama report


 Kidney Function Tests dan Liver Function Tests.

Ini adalah ujian yang paling saya nak tahu keputusannya. Dapat je fail keputusan ni, saya memang terus cari bahagian ni .

Alhamdulillah semuanya berada dalam julat yang normal. Suplemen yang saya amalkan selama 6 tahun ni tidak merosakkan buah pinggang dan hati saya. 

blood test pengamal shaklee
Result yang ditunggu-tunggu. Alhamdulillah semua ok



Kolesterol LDL tu tinggi sikit bukan salah suplemen tapi salah diri sendiri sebab lifestyle yang kurang aktif sejak kebelakangan ni. Biochemist yang saya jumpa tu, ada sarankan untuk tingkatkan pengambilan Omega 3. Insyaallah saya cuba ikut.

Sebenarnya lifestyle saya banyak berubah sejak makan suplemen. Dulu tak kisah bab buah organik ke buah GMO semua telan yang penting sedap. Ayam yang super gemuk kat kedai mamak pun saya takut nak makan tau. Tak percaya, tanya incik laki ku.

Dulu tak kisah bab chemical dalam skincare, syampu, sabun mandi, ubat gigi , losyen dan segala yang lain. Sekarang ni, sabun basuh pinggan pun saya kisah. Sampaikan pewangi dalam kereta pun tak pakai dah 😂. 

Ok la, sambung bab lifestyle ni entry lain.

Dan dimuka surat terakhir report adalah ujian untuk Tumour Markers, Thryroid , Serology ( tak ingat apa benda ni) dan ujian Air Kencing
Alhamdulillah saya sihat, boleh teruskan makan Shaklee



Thyroid Screen

Saya tak puas hati kenapa bacaan agak tinggi ( lebih dari median) walaupun masih dalam julat yang selamat.

Rupanya ia banyak dipengaruhi oleh stress.

Menurut Biochemist yang saya jumpa tu,  golongan yang ramai mendapat penyakit hyperthyroid ni adalah surirumah dan cikgu.

Sebab dua golongan ni la yang sering menghadapi stress yang dasyat. 

Fuhhh!

Tarik nafas, hembus ~

Chill bebeh...

Last but not least, Ujian Air Kencing

Takde apa unsur pelik cumanya , saya nak beri peringatan sedikit ..

JaNGAN CAMPUR AIR PAIP DALAM AiR KENCING

Walau macam mana kuning sekalipun air kencing tu, jangan sekali-kali buat tau!

Mesin sekarang ni canggih, dia boleh detect kalau air kencing tu bercampur air paip . Dari bacaan SP Gravity tu pun dah detect tau.

Kalau korang ingat warnanya dah pudar , korang akan dapat result yang bagus,  ternyata ianya salah.

Tak percaya? 

Cuba la buat dan most probably korang akan kena repeat test tu 😂

Jangan campur air naaaa!


So kesimpulannya kat sini, suplemen Shaklee tidak menyebabkan kerosakan buah pinggang dan hati.

Suplemen yang lain-lain tu saya tak tau la, sebab saya memang tak ambil brand lain . Even makanan sunnah pun saya ambil yang pure dalam keadaan asal. Bukan yang dah di campur-campur macam kismis + kurma + madu + susu kambing + air zamzam + habbatussauda dan macam-macam lagi. 

Cumanya nak bagi tau, kalau nak makan suplemen , pilih suplemen yang dijamin selamat. Sebaiknya biarlah suplemen dari company yang sejak dulu memang menghasilkan suplemen seperti Shaklee.

Dan anda amat digalakkan untuk membuat pemeriksaan kesihatan secara berkala sekurang-kurangnya 2 tahun sekali. Kalau dapat buat setiap tahun lagi bagus. Seriously, tak mahal pun, pemeriksaan asas ni cuma RM100 (harga promo)  di Pathlab. Cari je kat FB, mesti jumpa.

Nak dapatkan Shaklee, boleh pm atau call je saya tau ☺️
Insyaallah saya akan bagi panduan tentang suplemen Shaklee yang sesuai untuk anda.

Hubungi saya segera!

http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe 




Read More

Wednesday, March 28, 2018

Jeragat Makcik Berusia 62 Tahun Pudar Tak Sampai Sebulan



Jeragat adalah masalah biasa yang kita lihat pada ibu ibu, makcik, jiran dan saudara mara kita yang berusia.Mak saya sendiri, tak pernah kisah pun tentang skincare apatah lagi nak calit sunblock di muka. Bila dah makin berusia, lagi la mereka rasa ianya tak penting. 

Sinaran matahari menjadi salah satu penyebab jeragat yang biasa dikalangan wanita Asia.

Sinaran matahari menjadi salah satu penyebab jeragat yang biasa dikalangan wanita Asia.

Semakin kita berumur, makin banyak nutrisi dalam badan yg hilang. Perubahan hormon pula menggalakkan lagi pembentukan jeragat di muka.

Sebab itu agak jarang2 berlaku skincare boleh jadi begitu berkesan kepada orang yg sudah berusia, terutamanya bagi yang jarang atau tidak pernah menggunakan skincare secara konsisten seperti artis-artis..

Walaupun begitu, makcik ni masih mendapat kesan yang sangat mengagumkan. 


Makcik guna apa untuk hilangkan jeragat?

Hanya menggunakan Youth Repair & Intensive Set selama 21 hari, wajah beliau kini kelihatan sangat berbeza. 




Jeragat makin pudar, kulit kusam nampak lebih cerah berseri, garis kedut di dahi dan pipi juga semakin halus. 

Anak-anak makcik terkejut tengok ibu mereka kelihatan 10 tahun lebih muda.

So, kalau makcik yang berusia 62 tahun pun boleh dapat YOUTH Effect, logiknya lagi muda lagi lah nampak kesan kan? 





Puan Amliza berusia 41 tahun, mempunyai masalah kulit kering dan sensitif.

Selepas menggunakan Youth selama 23 hari, pigmentasi dan jeragat semakin pudar walaupun belum hilang sepenuhnya.

Kulit beliau juga kelihatan lebih lembab dan berseri.



Puan Riza, berusia 35tahun juga mempunyai masalah pigmentasi dan jeragat.

Selepas 30 hari , amat jelas perbezaan yang terlihat di bahagian bawah mata beliau.



Dengan Youth yang bebas dari 1500 jenis bahan kimia dan 100% berasaskan tumbuh-tumbuhan, ia tetap berkesan membaiki kerosakan kulit seperti jeragat.

Anda kini tak perlu lagi memilih ubat hormon, krim penghakis yang merosakkan kulit kerana keberkesanan Youth telah terbukti secara klinikal dan selamat digunakan.

Jom dapatkan Set Youth hari ini untuk mengatasi masalah jeragat anda!

Klik link ini untuk konsultasi lanjut, temujanji analisa kulit ataupun order Youth.

http://Fadhyunus.wasap.my/

Ada jeragat, ingat YOUTH!

Hubungi saya segera

Nur Fadhilah Yunus ( SID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe 
Read More