Thursday, September 6, 2018

3H2M di Oakwood Hotel & Residence KL

Hujung minggu lepas saya telah memilih untuk menginap di Oakwood Hotel & Residence KL. Actually ini bukan la kali pertama, sebelum ni pernah menginap juga namun untuk 1 malam sahaja.

Is it a good choice?




Bezanya kali ni, saya booking bilik Deluxe Twin Room. Maknanya hanya bilik dengan 2 katil super single.

Deluxe Twin Room. abaikan sepah tu ye..




Dahulu, kami booking 1 bedroom apartment. Ada bilik tidur dengan katil king , bilik air dengan bath tub, ruang tamu, dan ruang makan.

Entah kenapa saya tersilap, dan terbooking bilik je.. Padahal beza harga untuk 2 malam tu hanyalah RM50.

Tapi actually ok je, walaupun agak sempit nak solat dan makan,  sekadar saya dan anak-anak tu kira ok lah. Bilik tu luasnya 30kaki persegi dan bilik airnya agak luas walaupun hanya ada shower. Ada bidet di tepi toilet tu pun dah sangat bagus berbanding kebanyakan hotel lain yang kita kena cebok guna cawan atau botol. hehe

Bilik air luas tau.. separate shower belah kanan. Gambar google..




Alhamdulillah cuaca pun ok je sepanjang 3 hari lepas, tengah hari hujan sekejap.. jadinya agak kesejukan bila berendam di swimming pool di petang hari..

Hanna dapat kawan Korea di Swimming Pool

Swimming pool dibuka dari pagi sehingga 9 malam.. so kalau yang nak berendam lepas maghrib pun ok.

Ada pool Dewasa dengan kedalaman 1.5meter, dan pool kanak-kanak dengan kedalaman 0.6meter. 

Wading pool




Petang hari pertama tu, disebabkan kami lunch koboi je hari tu.. so masa kat pool tu masing-masing kelaparan tengok orang makan kat tepi pool. Haha

Disebabkan cuma ada selit RM50 je kat belakang fon, so dapat la order Kuetiaw Goreng yang penuh dengan kerang, sotong & udang dan juga Mac & Cheese.. Licin pinggan. RM22 untuk kuetiaw, RM20 untuk Mac & Cheese.  Harga tu standard la untuk hotel. Masih berbaloi kalau rasanya sedap. Sekali sekala ok la.. jangan dibuat hari-hari ye.

Hanna and her new Korean friend




Si Hanna ni, dia la paling lambat nak keluar dari pool.. Hanis & Naufal dah menunggu kat tepi pun dia boleh lagi bergembira dengan kawan Korea dia. Kalau tak salah, namanya Hia Nu, tapi mula-mula disebut hanna sebagai Piano! 

Breakfast 


Hari Sabtu tu ada nasi lemak, mee sup, kuetiaw goreng, porridge , waffle, pastri, roti, salad, baked beans, hash brown, omelette, 4 jenis jus, cereal dan kopi serta teh.

Tak sempat pun nak rasa semua, so saya makan nasi lemak dengan omelette,  croissant, pastu habiskan roti bakar si Naufal. Minum pink guava juice & pineapple juice.

Hari ahad, sebabkan dah terlambat nak ke Potluck Gathering, so makan laju-laju je.. haha
Hanis makan sosej , Naufal taknak makan, Hanna makan croissant je, saya makan nasi minyak & ayam. Nasinya keras, ayam masak merah pulak tak berapa.. so saya habiskan omelette, dan roti bakar Naufal sekali lagi..

Itulah si Naufal, dia suka tengok kita masukkan roti kat toaster tu, tapi makannya taknak. Sudahnya mama jugak yang kena habiskan.

Oleh sebab saya menginap di situ selama 3 hari, staf pun sampai dah kenal.. siap masa nak mintak cop tiket parking di pagi ahad tu, staf di receptionist tu dah ingat nombor bilik saya. Staf di receptionist, Akak housekeeping, staff kat cafe,  pakcik housekeeping, brader maintenance, semuanya layan kita dengan baik. Takde la nampak masam muka, murah dengan senyuman, boleh sembang baik dengan kita.. so takde la rasa janggal.

Saya complaint kat receptionist sebaik keluar dari lif waktu pagi nak sarapan, lif tu ada bau rokok.. terus dia acknoledge dan minta maaf.

Tengah hari Sabtu tu saya nak pinjam cutter dari receptionist untuk potong tag pada shawl.. staf tu siap tolong potongkan.

Masa nak keluar dari pool, pintu tu tak boleh bukak.. laju je staf dari cafe sebelah tu datang tolong bukakan pintu.

Dan adalah bereberapa lagi situasi yang menyebabkan saya tak rasa terasing. Memang rasa nak datang lagi tau. Walaupun tak suka pool dewasa yang dalamnya cuma kurang 2 cm dari tinggi saya. I is tak cukup keberanian dan tak pandai lagi berenang. hahaha

Overall, memang puas hati.. parking pun free. No complain. Dengan RM412 yang dibayar untuk 2 malam tu, berbaloi la.

Pada saya ianya pilihan hotel yang agak reasonable dan berdekatan dengan KLCC.

Recommended!





Read More

Monday, September 3, 2018

Tips Pemilihan Soya Yang Bagus Dan Selamat

Soya adalah sumber alam yang sangat banyak khasiat. Ada yang berpendapat soya bagus untuk kesihatan malah ada juga yang menentang habis-habiskan amalan meminum soya. Penuh kontroversi kan?




Berikut adalah panduan mudah untuk memilih soya yang bagus dan selamat untuk diminum tanpa memberikan sebarang kesan sampingan yang tidak baik kepada kesihatan.




Pastikan ia soya NON GMO

Soya non gmo adalah soya original yang tidak diubah genetiknya. Kebanyakan pengeluar soya menggunakan biji soya GMO dengan tujuan untuk meningkatkan kadar penghasilan soya bagi memenuhi permintaan pasaran.

Ditanam Secara Organik 

Soya yang ditanam secara organik, bebas dari penggunaan baja dan racun kimia . Soya bukan organik akan mengalami kekurangan nutrien penting dan peningkatan Nitrat yang boleh menjadi punca kanser.

Mengandungi kesemua 9 jenis Asid Amino Penting

9 jenis asid amino perlu ada amat penting untuk fungsi asas tubuh manusia. Ia diperlukan bagi penghasilan hormon, enzim, antibodi, penghadaman dan lain-lain. Bukan semua soya di dunia ini mempunyai kualiti dan kandungan asid amino yang sama. Ianya berbeza disebabkan oleh keadaan tanah dan juga berubah mengikut teknik tuaian.

Diproses Dengan Suhu Yang Rendah


Kandungan protein dan asid amino di dalam soya akan menjadi rosak jika ianya diproses dalam suhu yang tinggi.

Oleh sebab itu, semasa penyediaan atau membancuh soya.. kita disarankan untuk menggunakan air suam sahaja. Campurkan dahulu air panas dan sejuk di dalam cawan, kemudian baru tambahkan protein soya. Dengan cara ini, segala khasiat penting dalam soya akan terpelihara.

Dibasuh Menggunakan Air, Bukan Alkohol


Kebanyakan pengilang memilih untuk membersihkan soya dengan menggunakan alkohol kerana ianya lebih mudah. Namun begitu, penggunaan alkohol boleh mengurangkan sehingga 88% kandungan isoflavon di dalam soya. Isoflavon adalah salah satu nutrien penting untuk kesihatan dan keseimbangan hormon.

Ditambah dengan KALSIUM


Semasa proses untuk menjadikan soya kepada serbuk, minyak akan dikeluarkan dan menyebabkan ianya menjadi lebih berasid. Oleh sebab itu, kalsium perlu ditambah untuk kembali meneutralkannya semula

Bahan Anti Tiroid / Anti Pertumbuhan Disingkirkan 


Ianya penting untuk disingkirkan bagi mengelakkan risiko kepada kesihatan, fungsi asas tubuh dan mengurangkan risiko kanser.



Saya tidak dapat pastikan cara pembuatan soya lain, namun kesemua ciri-ciri ini diguna-pakai dan terdapat pada Protein Soya ESP. ESP telah menjadi minuman wajib bagi saya sejak 6 tahun lalu.


Nak dapatkan Soya Organik terbaik,

Hubungi saya segera

http://Fadhyunus.wasap.my/

Nur Fadhilah Yunus ( SID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe 


Read More

Thursday, August 30, 2018

Apa Yang Kita Perlu Tahu Sebelum Pasang Implanon

Setelah lama difikirkan dan buat pertimbangan, akhirnya saya ambil keputusan untuk memasang implanon sebagai langkah pencegahan kehamilan. Walaupun dah decide tu, hati tetap gundah gulana sebenarnya. Sebab jarang orang nak bercerita detail bab ni kan?

Saya pening bab ni sejak dari 2 tahun lepas




Saya survey website LPPKN, tanya kawan-kawan sekolah, google dan sebagainya untuk ketahui what to expect.

Satu perkara yang baru saya tahu, boleh pakai implanon di Klinik Kesihatan atau Hospital Kerajaan. Tapi bukan semua klinik ada specialist tu, dan ada sesetengah tu quotanya mungkin dah habis.

Kalau nak confirmation kena bertanya ke klinik secara terus.

Akhirnya saya decide untuk buat appointment dengan Pakar O&G yang saya temui masa hamilkan Naufal. Appointment tu terus kata nak pasang implanon. Masa call tu, nurse tu dah bagi tau kos untuk implanon RM500, tambah dengan consultation fee.

Seram dengar harga tu kan.. tapi bila dicongak balik ianya sangat la berbaloi sebab boleh guna untuk 3 tahun.

Tibalah hari yang dijanjikan, saya pergi mengadap Puan Doktor . Cerita punya cerita, akhirnya decide untuk ambil injection Depo dulu.. sebabnya?

  1. Ubat dalam implanon ni sama jenis dengan suntikan Depo. Jadi elok dipastikan dahulu samada sesuai atau tidak.
  2. Dulu masa dalam pantang dah ambil suntikan Depo-Provera ni, tapi sebab masa tu belum habis nifas, so tak dapat dipastikan samada sesuai atau tidak.

Kalau tak sesuai, kena keluarkan balik implanon. Haaa kan dah rugi tu. Dah la mahal tau.

Macam mana nak tahu sesuai atau tidak pakai implanon?

Kalau period berpanjangan sehingga lebih 15 hari, itu tanda ubat tersebut tidak sesuai dengan kita

Namun kalau period normal, atau tiada period sehingga 2-3 bulan. Itu normal dan sesuai.Yes, its normal kalau kita period 2-3 bulan sekali. Tak ingat pulak macam mana nak justify.. tapi saya pernah tengok dalam video Live Dr Tan Ee Ping.

So, kalau tak sesuai dengan Depo atau Implanon macam mana?

Kita ada pilihan untuk makan pil perancang atau memasang IUCD. Menurut Dr Rosy, ianya tidaklah seseram yang selalu dicanangkan di media sosial.

Kalau nak pasang IUCD kena buat masa hari ke3 atau 4 haid. Sebab masa tu pintu rahim terbuka sedikit , so kurang la sikit rasa tak selesa nak masukkan IUCD tu.

Seandainya badan kita menunjukkan yang kita serasi dengan suntikan Depo, boleh teruskan dengan pemasangan Implanon selepas tempoh 3 bulan suntikan Depo.

Perkara Penting Sebelum Pakai Implanon


Ianya sangat penting tapi macam takde siapa yang sebut..

Pastikan kita tidak bersama dengan suami selepas haid habis sehingga hari kita memasang Implanon. Kalau nak ambil suntikan pun sama.

Masa Puan Doktor bertanya sejarah bila mula-mula datang haid selepas bersalin, bila tarikh period yang terakhir.. saya agak blur.. sebab anak dah 3, tak ingat dengan tepat setiap kejadian tu.

Paling terkejut, bila Dr tanya.. lepas dah period ni dah bersama dengan suami?

Dengan yakin saya jawab dah. Terkejut Puan Doktor sebab awal sebelum tu saya cakap saya masih belum habis period. Rupanya saya salah faham soalan, Dr tanya tentang period terbaru. kahkahkah

Hakikatnya memang tak la..   

Setelah selesai bersoal jawab, dan Doktor berpuas hati dengan pilihan kita.. so kena baring untuk scan.

Doktor nak check keadaan rahim  dan ovary untuk kepastian.  Alhamdulillah rahim dan ovari nampak sihat , dan tiada cyst.

So lepas tu dapatlah sedas injection kat punggung. Masa tu ok je lagi, lepas beberapa jam tu dah rasa agak sengal kat tempat cucuk tu. Masa nak tidur malam pun kena letak position betul-betul.. Tapi bila bangun pagi tu dah tak rasa apa dah.. hehe

Berapa harga suntikan Depo? 

Actually harga ubat tu tak mahal pun, lebih kurang RM50 je. Tapi dengan consultation fees dan lain-lain total charge jadi RM135. For me still ok lagi la. 

Effectiveness of the Depo & Implanon

Effective immediately, 99% effectiveness.. dengan syarat tak terlambat untuk next appointment selepas 12 minggu.

Kalau implanon pun sama jugak. Jaminan 99% untuk 3 tahun. Cukup masa kena keluarkan tau. Lepas tu boleh pakai yang baru ataupun tukar cara lain. 


Eh, dah terbanyak cerita pasal depo plak.. haha. Sebab dah jadi prerequisite sebelum pakai implanon kan.

Ada je orang yang tak test dengan suntikan depo sebelum pakai implanon, tapi apa yang jadi lepas tu kena redha je la.

Semoga usaha dan niat kita untuk perancangan keluarga ni dimanfaatkan sepenuhnya untuk fokus pada perkara yang penting seperti pendidikan anak-anak dan kemaslahatan hubungan suami isteri.
InsyaAllah.

Kalau nak guide lanjut kena rujuk pakar la ye, tapi kalau nak cari vitamin untuk suami isteri boleh contact saya.










Read More

Wednesday, August 29, 2018

Tips Pemakanan Semasa Berpantang Supaya Tidak Sembelit



 Selepas bersalin, kebiasaan para ibu akan mula berpantang. Selain dari amalan bertungku, berbarut, dan memakai stokin , ibu berpantang turut mengikut amalan pemakanan pantang yang agak strict sehingga kadangkala menyebabkan ibu kena sembelit.


Kalau ikut amalan berpantang dari nenek moyang kita, segala macam makanan sihat tak boleh makan. Air pun kena dicatu. Sudahnya jadi la segala macam masalah pula yang datang.

Luka jahitan lambat baik, susu tak cukup,  sembelit lagi tu..

Aduhhh

2-3 hari selepas bersalin memang takut nak membuang




Ramai ibu yang berpantang takut untuk membuang kerana risau luka jahitan terbuka. Ditambah pula dengan diet yang ketat, kekurangan serat dan air, memburukkan lagi keadaan.

Selepas bersalin anak kedua, saya dibekalkan dengan ubat pelembut najis semasa discharge dari hospital. Malangnya ubat tersebut cuma berkesan sekali sahaja. Untuk seminggu selepas itu, saya langsung tidak dapat membuang. 

Mulalah sakit kepala, emosi terganggu dan sebagainya. Sudahlah luka agak besar (2nd degree tear).. lagilah saya gerun.

Entah kenapa, tiada siapa menasihatkan apa buah yang sesuai dimakan. Sebab katanya dalam pantang segala macam buah tak boleh dimakan dengan pelbagai alasan. Yang ini sejuk, yang ini berangin, yang itu nanti kembung. Ahh sudah.. serabut pulak.

Tiada lagi trauma

Untuk mengelakkan trauma sembelit berulang kembali, saya dah menyediakan senarai makanan yang boleh dan tidak boleh diambil semasa berpantang anak ketiga.

Ye lah, bukannya senang nak berpantang dengan 2 orang lagi anak yang masih kecil.

Buah Naga dan Buah Oren penyelamat keadaan

Semasa berpantang anak ketiga, saya berkenalan dengan Buah Naga yang juga dikenali sebagai dragon fruit. Rasanya yang masam manis sangat membuka selera. Selalunya saya makan separuh biji sekaligus..

Paling saya suka, buah naga merah. Semasa awal pantang, saya tak simpan buah dalam peti ais. Ataupun saya keluarkan awal sedikit sebelum dimakan. Sebabnya kita tak boleh makan buah sejuk kan.. Mahu setahun kena ungkit dengan Mak kalau kita buat camtu..hehe

Buah Naga memang sangat-sangat membantu untuk lawas. Kadang tu awal pagi lagi dah dapat panggilan alam. Cuma jangan terkejut bila lihat warna najis yang kemerahan. Warna buah tu memang power tau. Seriously, tak perlu berkerut nak meneran.. hehe

Selain itu, saya juga makan buah oren. Saya tak suka oren sebenarnya, sebab kadang tu masamnya melampau. 


Sehinggalah saya jumpa buah oren yang manis. Namanya Valencia. Kalau kat Seremban2 ni, selalunya saya beli di Aeon sebab kat Mydin takde. Rasanya masam manis, sedap. Sebiji memang tak cukup. Berebut pulak dengan anak-anak

Wajib minum air masak

Dan yang paling penting, mesti minum air masak yang banyak. Kita ni ibu menyusu, lagi la kena minum air mencukupi. Kalau tak macam mana badan nak hasilkan susu mencukupi.

Secawan air masak setiap 2-3 jam sangat membantu mengelakkan sembelit

Usah percaya dengan mitos yang mengatakan rahim kembang kalau minum air banyak. Minumlah segelas air setiap  2-3jam. Ia juga membantu kita cepat kurus tau.

Disebabkan dalam pantang saya tak boleh minum air sejuk, tapi cuaca pulak agak panas.. so saya campurkan air Coway yang sejuk dengan yang Room temperature.Sedap je lalu kat tekak.. hehe

Kalau anda mengamalkan pengambilan jamu semasa berpantang, lagi la perlu minum air masak. 

Kalsium & Magnesium

Dua jenis nutrien ini sangat membantu saya untuk mengelakkan dari sembelit. Najis akan jadi lembut, menyokong pergerakan usus yang sihat, menguatkan otot di bahagian dubur dan sekaligus mudah untuk membuang.

Oleh itu saya mengamalkan pengambilan Ostematrix, iaitu pil kalsium yang lengkap dengan magnesium. Selain dari membantu mengatasi sembelit, ia juga sangat bermanfaat bagi ibu terutamanya ibu yang menyusu.

Amalkan Ostematrix supaya tidak lagi takut sakit semasa membuang



Selain itu, sebagai tambahan kepada amalan pemakanan sihat dengan menu eat clean , saya juga mengambil beberapa suplemen lain untuk topup lagi keperluan nutrien. Bukannya apa, cuma nak badan cepat sihat, luka cepat baik, bertenaga dan emosi pun tenteram.

Alhamdulillah, dengan asbab itu, berat badan pun cepat je kembali seperti sebelum bersalin dan tiada pula masalah-masalah lain yang timbul semasa dalam pantang. Susu badan cukup, anak membesar dengan sihat.

So, jika mommies mengalami masalah sembelit semasa pantang, lekas-lekas cuba kesemua tips yang saya dah kongsikan ini ye.

Selamat berpantang!

Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat ya..

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sebarang persoalan boleh whatsapp saya di link berikut. 
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: fadh_yunus
FB Page : Vitamagic Shoppe











Read More

Saturday, August 18, 2018

Tips Mengelakkan HFMD Untuk Panduan Ibu Bapa

HFMD outbreak di Malaysia telah bermula sejak bulan lepas. Beberapa minggu lepas kita digemparkan dengan berita kematian seorang kanak kanak disebabkan jangkitan organ dalaman akibat HFMD.

Jadi HFMD ni bukanlah sekadar sakit biasa biasa. Sangat mudah berjangkit dan boleh menyebabkan kematian jika tidak dikawal. Kita sebagai orang dewasa malah most of us adalah parents kepada anak anak yang sedang membesar sangat perlu ALERT dengan HFMD outbreak ini.

Say NO to HFMD!

Apa yang perlu kita buat agar terhindar dari jangkitan HFMD?

1. Pastikan amalkan kebersihan di dalam dan luar rumah

2. Elakkan membawa keluarga especially anak kecil dikawasan crowded dan terbuka dimana mungkin ada anak-anak yang berpenyakit ini ada disana 😅

3. Amalkan teknik mencuci tangan sampai bersih yang betul dan kerap. Bagi anak yang bersekolah, boleh juga bekalkan mereka dengan hand sanitizer.


4. Tingkatkan sistem imun tubuh ahli keluarga dengan beberapa produk vitamin seperti Mealshake, Multivitamin, Vitamin C,Vivix dan Garlic.

Nutrien penting untuk menguatkan sistem imun

5. Bersihkan dan disinfect dahulu permukaan/peralatan yang kita nak guna ketika berada diluar seperti troli pasaraya, babychair, bangku public dan sebagainya dengan mengelap menggunakan tisu basah yang boleh membasmi kuman seperti dettol atau spray basic H yang telah dilarutkan dalam air. Sentiasa bawanya bersama jika keluar.
Mudah dan murah je uols

6. Elakkan menyentuh muka dan anak anak dengan tangan yang tak dicuci bersih

7. Mandikan dengan gentle wash Shaklee baby, dan sapukan krim Herbal Blend 

Bahan pencuci tanpa kimia merbahaya . Bye bakteria dan virus




8. Pastikan baju dibasuh bersih dengan Get Clean Laundry Wash juga.

Semoga usaha kita dapat membantu mengelakkan ahli keluarga kita dan anak anak dari HFMD.

Namun sekiranya ada simptom dan disahkan sebagai HFMD, boleh berikan anak-anak dan ahli keluarga vitamin yang menguatkan sistem imun. Bila sistem imun kuat, virus cepat dapat dilawan.


Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat ya..

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sebarang persoalan boleh whatsapp saya di link berikut. 
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: fadh_yunus
FB Page : Vitamagic Shoppe


Read More

Monday, July 9, 2018

Menonton wayang di TGV Family Friendly Hall

Ahad lepas, saya berpeluang membawa anak-anak menonton wayang cerita Mr Incredibles 2 di TGV Mines.





Pada mulanya agak risau jugak untuk membawa 3 orang anak sendirian tanpa suami. Namun sebab dah berjanji dengan Hanis , so gigih la jugak.

Kami bergerak dari Sendayan pukul 9.30pagi. Lambat juga masing-masing nak bersiap sebab malam sebelum tu semua tidur lambat. Sampai di parking Mines, masih banyak kosong. Saya dapat parking betul-betul depan pintu. 

Masa tu tak banyak kedai yang buka lagi. So option yang ada untuk sarapan pun tak banyak. Hanis yang beria tak bagi singgah mana-mana untuk sarapan , nak makan di Mines. 

Jam 10.55, kami naik ke TGV. Ada 4 orang sedang beratur dihadapan saya. Bila sampai di kaunter baru tahu yang saya boleh terus masuk je sebenarnya sebab dah booking tiket.. 

Siapa suruh dah baca email betul-betul, kan dah buang masa.. hahaha





Beli popcorn & air , so kami pun masuk ke Hall 2. Actually untuk Family Friendly Hall ni takde beza sangat dengan Hall lain, cuma Hall tak gelap sepenuhnya .. lampu di tepi dinding dibiarkan terpasang. 

Hanis yang sebelum ini takut ke wayang sebab takut gelap, nampak lebih yakin bila nampak lampu terpasang.

Di sudut belakang hall pula ada disediakan changing table untuk kemudahan ibu menukar lampin bayi.

Kami sebenarnya dah bawa jaket dan pashmina, tapi sampai habis movie pun tak guna. Sebab tak sejuk sangat macam selalu. Eh, ke sekarang semua sama.. entahlah. Saya pun dah dekat setahun tak tengok wayang.

Sepanjang menonton, tiada siapa boleh melarang kanak-kanak untuk bercakap. So saya tak perlu “shhhh” pada Hanna yang banyak bertanya. 

Jalan cerita  Mr Incredibles 2 ni agak kurang aksi pada permulaan hingga pertengahan cerita, sehinggakan Hanis Hanna dah bangun nak berjalan-jalan. Actually nampak budak-budak lain pun dah mula bosan. 

Beberapa kali Hanis minta untuk pergi ke depan dan belakang. Tapi disebabkan kami duduk di tengah row dan ada orang lain di kiri dan kanan, so saya minta Hanis supaya duduk dan ingat semula tujuan datang ke wayang. Kalau nak berjalan dan bermain, lebih baik tengok tv di rumah je.

Harga tiket pula bagi saya agak murah, cuma RM10 untuk Dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak. Kanak-kanak bawah umur 3 tahun , percuma je.





Untuk mengetahui jadual waktu tayangan untuk Family Friendly movies ni, rujuk di laman web TGV. Setiap minggu cuma ada 1 atau 2 slot sahaja. 

Dan sebab itulah juga saya terpaksa ke Mines.. hehe 
Di TGV seremban2, tayangan cerita Mr Incredibles ( Family Friendly ) cuma ada pada hari Sabtu. Dan minggu depan pulak dah tukar cerita lain.. so, dah terlepas la kiranya.

So basically dengan adanya Family Friendly Hall ni, parents boleh menonton wayang dengan anak-anak tanpa risau kena marah dengan orang lain sebab anak buat bising atau bosan. 





Sesuai juga untuk dijadikan rewards untuk anak-anak atau aktiviti bersama keluarga tanpa meninggalkan anak kecil.

Selamat menonton!




Read More