Adakah anda termasuk dalam 10 Golongan Yang Perlukan Omega 3?

Leave a Comment

Ramai yang bertanya, kenapa Omega 3 selalu disarankan dan ada dalam pelbagai set kesihatan? So dalam entry kali ini, saya akan kongsikan serba sedikit tentang 10 golongan yang memerlukan Omega 3 atau secara spesifiknya Omegaguard.

1) Anda yang sedang berusaha untuk kurus. Sebabnya?

  • Omega3 sangat efektif  sebagai pemecah lemak. Ia juga mencetuskan hormon leptin yang membuatkan kita rasa kenyang. Jadinya, sekaligus mengurangkan keinginan kita untuk makan.

2) Penghidap kanser

  • Sifatnya sebagai anti keradangan sangat diperlukan bagi penghidap kanser dan juga membantu mengelakkan pertumbuhan sel kanser.

3) Pesakit jantung dan darah tinggi

  • Oleh kerana ianya boleh bertindak sebagai pemecah lemak, ia mampu untuk mengurangkan pemendapan lemak di saluran darah yang sering menjadi punca sakit jantung dan darah tinggi.

4) Ekzema, resdung & alergik

  • Menurut kajian, masalah alergik, resdung dan ekzema dapat dicegah dan diatasi dengan pengambilan Omega 3


5) Pesakit Gout

  • Kandungan omega 3 yang bertindak sebagai anti-keradangan membantu mengurangkan radang sendi dan sekaligus mengelakkan sendi dari bengkak yang biasa dialami oleh pesakit gout.


6) Sakit sendi

  • Sakit sendi terjadi disebabkan oleh keradangan di bahagian tersebut.  Omega 3 sangat membantu untuk mengurangkan keradangan di sendi.



7) Asma & lelah 

  • Omega 3 mengurangkan keradangan di saluran pernafasan dan paru-paru, maka ia dapat mengurangkan risiko mendapat serangan asma bagi dewasa dan kanak-kanak.


8) Batuk berkahak dan selesema


  • Pengambilan minyak ikan semasa batuk dan selesema dapat membantu untuk mencairkan kahak agar dapat dibuang dengan baik. Ianya sangat penting bagi mengelakkan kahak terkumpul di paru-paru.


9) Migraine, kebas kaki dan tangan 

  • Apabila pengaliran darah tidak lancar, kita mudah mendapat sakit kepala serta kebas kaki dan tangan . Omegaguard sangat efektif membantu untuk menggalakkan pengaliran yang lancar ke seluruh anggota badan.





10) Pelajar atau pekerja yang mahu meningkatkan daya tumpuan & fokus.

  •  Kandungan EPA & DHA di dalam Omegaguard yang tinggi cukup membantu untuk kita meningkatkan daya fikir dan menggalakkan sel-sel otak berhubung dengan baik.



Jika ada tergolong dalam 10 golongan ini, anda patut mendapatkan Omegaguard hari ini juga

Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi lanjut dan cadangan paling sesuai untuk anda.


Nur Fadhilah Yunus ( SID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe
Read More

Homestay Selesa paling dekat dengan Legoland

Leave a Comment
Sejak kami ada Annual Pass untuk Legoland,  kami mengambil keputusan untuk menggunakannya sebaik mungkin. So setiap kali ke Legoland, haruslah stay di sana sekurang-kurangnya 3 hari 2 malam. Namun disebabkan keadaan cuti encik suami yang tidak menentu dan sukar dijangka, jadi sukar nak booking Legoland hotel lebih awal untuk mendapatkan rate yang murah.

Premium Access Card


So, the next best choice adalah homestay yang berdekatan. Berdekatan maksudnya boleh jalan kaki je ke Legoland tu. So far option yang ada adalah Medini & Afinity Residency.. Maybe dalam setahun dua ni siap la bangunan kondo kat sebelah tu pulak. So, bila anak dah kepenatan nak rehat atau cuaca tidak mengizinkan..boleh balik rehat sekejap di homestay.

Biasanya kami akan booking homestay melalui AirBnB untuk mendapatkan booking confirmation yang meyakinkan. lagipun ada banyak pilihan homestay beserta gambar unit tersebut. Nak studio, nak apartment 1 atau 2 bilik.. scroll je dan pilih la mana yang disukai.

Homestay bertema Hello Kitty


Kali pertama kami stay kat sana, kami pilih homestay yang bertemakan Hello Kitty di ruang tempat tidur anak-anak. Oh, dalam bilik air pun ada kelengkapan mengikut tema Hello Kitty. Memang excited sangat si Hanis & Hanna tidur di katil mereka.

Tingkap di bilik master pun terus je dapat view Legoland. Unit yang dilengkapi aircond, bath tub, dapur yang lengkap,  TV yang besar beserta DVD player sangat memuaskan hati. Design rumah pun sangat cantik.

Master bedroom

Hall

Bilik Hello Kitty



Homestay 2 bilik & Homestay 1 bilik


Kali kedua kami kesana bersama keluarga encik suami, kami mengambil 2 unit apartment. Ramai beb, so haruslah ambil dua unit. Homestay 2 bilik tersebut tersedia mesin basuh tau. So boleh basuh baju sendiri kemudian kalau nak cepat keringkan je guna dryer di DIY laundry di bawah aparment tersebut.

Manakala di dalam homestay 1 bilik pula, tiada mesin basuh mahupun bath tub, namun tersedia tilam tambahan dan juga Sofa Bed yang selesa. Jadinya, Hanis & hanna tido je di sofa bed.. hehe.

Ketiga-tiga unit homestay tersebut adalah diuruskan oleh host yang sama iaitu Danny & Jo. Bezanya mereka dengan host lain adalah, tiada cas pembersihan dikenakan. Jimat la sikit kan.. So, sebelum kita check out mesti pastikan semua sampah dibuang di bilik sampah dan keadaan rumah dalam keadaan super kemas seperti masa check in. Senang je tu beb..

Dan bagi setiap unit, akan dapat akses ke parking di basement yang dijaga sepanjang masa oleh pakgad. Rasanya memang secure la.. InsyaAllah.

Bagi uols yang baru rasa nak cuba-cuba guna Airbnb, dun worry.. takde isu la nak kena tipu ke apa.
Boleh klik di bawah ni untuk korang mula guna ye.. siap boleh dapat credit percuma untuk first timer..

Kalau uols nak cari homestay yang berdekatan Legoland , tulis  je Legoland sebagai destinasi.. pastu pilih yang dia tulis sebagai walking distance. Dan kami sangat-sangat rekemen korang cuba unit yang dimiliki oleh Danny & Jo. Memang puas hati.

Tempah Homestay menggunakan airbnb


p.s: To Danny & Jo, should you read this.. dont forget to let us stay 1 night for free  ( hahaha)
(entry ni tak berbayar tau... sekadar pendapat peribadi semata-mata)

Makan di Medini Mall
View dari  Master Bedroom. Medini mall tu banyak kedai makan

Untuk sarapan, ada hari yang encik husband tapau roti canai dan ada juga hari yang anak-anak bangun awal dan kami breakfast di sana sebelum masuk ke Legoland. Harganya memang agak mahal sedikit la.. kalau uols rajin boleh je driver ke luar cari tempat makan lain. Kami tak rajin.. haha

Lunch takyah risau dah, memang kami makan dalam Legoland je.. itupun selalunya late lunch sebab breakfast tu kadang dah lewat, so lambat la sikit laparnya.. lagipun kami memang ada selit2 biskut (dan air kotak milo) dalam beg.. hehe. Air masak pun bawak 2 botol.. tapi bukan guna botol mineral tu tau, guna la bekas air macam Rubbermaid tu.. tu memang boleh bawak. Kami memang angkut bekas air shaklee je.. sonang

Dan untuk dinner, masa yang anak-anak tak pengsan (selepas seharian di Legoland) kami jalan-jalan cari makan. Jangan risau, tak jauh pun nak keluar dari area Nusajaya ni. Masa hari yang diorang pengsan, encik husband tapau je nasi ayam.

Kita jalan dengan kanak-kanak kan, kena la fleksibel sikit.

Jadi, diharapkan dengan sedikit perkongsian ni, boleh jimat sikit air liur den nak cerita setiap kali ada kawan yang bertanya .. wakakaka .. (gurau jek wehh) .

Almaklumlah, kita ni pun makin hari makin lupa..so bila tulis kat sini senang nak rujuk balik di masa hadapan.

Selamat bercuti ke Legoland. Serius memang best. Setakat sehari confirm tak puas.

dengan pesanan tambahan, kalau kaki korang lenguh berjalan seharian jangan lupa telan Ostematrix lebih sikit sebelum tidur.

Sukakan entry ini?
Jom share!




Read More

5 Sebab Penuaan Awal Kulit Wajah yang ramai tidak sedar

Leave a Comment
Penuaan atau aging adalah proses semulajadi yang memang akan berlaku pada setiap orang. Tiada siapa yang boleh menghalang penuaan daripada berlaku. Penuaan berlaku pada semua sel, tisu dan organ kita.

Apabila perubahan akibat penuaan berlaku, fungsi dalam sistem tubuh juga turut terganggu.

5 Sebab Penuaan Awal Kulit Wajah





Bila penuaan mula berlaku?

Kebiasaannya proses penuaan @aging mula berlaku ketika kita berusia 30 tahun. Namun jangan terkejut jika kita lihat tanda-tanda penuaan pada orang yang berusia 20an.

Ada orang yang berusia 63 tahun namun kelihatan seperti 40an, dan ada juga yang sebaliknya. Itulah yang dikatakan awet muda.

Pelbagai faktor dikaitkan dengan keadaan tersebut. Menurut penelitian Unilevel Research & Development Center, stress dengan kerja dan tidur yang tidak mencukupi merupakan antara penyebab utama wajah kita kelihatan 25 tahun lebih tua dari usia sebenar.

Secara umumnya ada 5 faktor paling utama dan agak biasa bagi kita

1) Stress

Selalu kita dengar orang kata " Jangan cepat marah nanti cepat tua". Mungkin kita agak pelik apa perkaitan stress dengan marah kan? Kita ingat itu hanyalah sekadar kata orang tua-tua sahaja.

Namun sebenarnya, bila kita marah dengan sepenuh perasaan, kita dalam keadaan stress. Dan stress ini la yang menyebabkan kolagen di kulit kita menjadi semakin lemah. Bila struktur kolagen kita lemah, kulit akan kehilangan keanjalan, berkedut dan tidak tegang.

2) Merokok

Kandungan nikotin dan bahan kimia lain di dalam asap rokok menyebabkan terjadinya radikal bebas . Nikotin juga membuatkan sel-sel kulit kehilangan cecair, menjadikan ia tidak mampu untuk lock kelembapan pada kulit. Bila kelembapan kulit semakin kurang, kulit akan kelihatan kusam, kering dan juga kasar.

Merokok juga boleh melambatkan proses penyembuhan luka di kulit. Jika seseorang mempunyai masalah jerawat ataupun jerawat batu, dan merokok pula, makin susah la jerawat tersebut akan hilang.

Keadaan ini juga sama bagi secondary smoker. So, jika anda mahu jerawat anda cepat baik.. jauhkan diri dari asap rokok kerana kesannya terhadap anda adalah berganda lebih teruk daripada kesan terhadap smoker itu sendiri.

Apabila seseorang merokok, pendedahan haba secara direct pada kulit secara berterusan akan menyebabkan keanjalan kulit semakin berkurangan.

Ia jugak menyebabkan  aliran oksigen ke wajah berkurangan. Aliran darah di dalam arteri dan kapilari darah menurun, dan menyebabkan sel kulit kita bermasaalah dan menjadi mati. Apabila sel bermasaalah, prestasi membran sel juga turut berkurangan dan menjadi semakin lemah. Oksigen amat diperlukan sel bagi melawan radikal bebas yang merosakkan sel kulit setiap hari.

3) Persekitaran yang kotor dan tercemar

Selain dari asap rokok, udara yang tercemar dan persekitaran yang kotor boleh menyebabkan keradangan di kulit. Amalan pembersihan kulit  amat perlu dilakukan sebaiknya terutamanya bagi yang berkulit sensitif ataupun sedang mengalami masalah jerawat.

Jika kulit tidak dibersihkan dengan baik, sangat mudah untuk kotoran terperangkap sekaligus menimbulkan pelbagai masalah kulit. Apabila kulit bermasalah diluar, ia bermaksud sel-sel kulit juga mengalami kerosakan dan menyebabkan tanda penuaan lebih jelas kelihatan.

4) Pemakanan tidak seimbang

Amat penting bagi kita untuk mengambil pemakanan seimbang setiap hari. Pengambilan makanan manis dan gula berlebihan juga boleh menyebabkan penuaan awal. Gula putih dikatakan antara penyumbang utama kepada masalah gula dalam darah yang tinggi.

Jika kita dapat mengurangkan pengambilan gula putih, kita akan mendapat kesan awet muda 5-10 tahun lebih muda. Ianya kerana makanan manis dan gula boleh menyebabkan keradangan kulit dan pengoksidaan  kulit.

Pengambilan gandum secara berlebihan juga boleh menyebabkan berlakunya Glycation, iaitu proses yang berkaitan dengan pembentukan AGE Protein. Penimbunan AGE protein boleh berlaku akibat pengambilan gandum yang terlalu banyak. Apabila AGE menimbun, ia membuatkan kita menjadi lebih tua.Sebab itulah pesakit diabetes akan kelihatan lebih tua dari usia sebenar mereka.

Makanan yang terlebih bakar atau hangit seperti satay, roti bakar, makanan berkerak juga tidak elok dimakan kerana ia mengandungi unsur karsinogen dimana ia mengandungi acrylamides yang boleh menyebabkan kanser dan mencepatkan penuaan.

5) Terdedah kepada sinar matahari

Sinar UV dari matahari  menyebabkan wajah kita lebih terdedah dengan garisan halus, kedutan dan juga pigmentasi. 

Dalam jangka panjang, pembentukan dan pengumpulan pigmen melanin yang rosak di bawah lapisan kulit ini menyebabkan wujudnya tompok-tompok gelap pada kulit wajah. Ia bermula secara perlahan-lahan atau berperingkat dan makin jelas apabila kita melepasi usia 30-an. Sebab itu jeragat atau pigmentasi ini sering dikaitkan dengan tanda- tanda penuaan walhal ia sudah pun berada di bawah lapisan kulit sejak usia remaja lagi.

Oleh itu, tidak kira sama ada kita berada di dalam bangunan atau di luar , pemakaian pelindung UV adalah suatu kemestian . Lebih muda usia kita mula memakai pelindung UV , lebih baik kesannya kepada kulit kita.

Antioksidan melambatkan penuaan

Suka atau tidak, kita tidak dapat menghentikan penuaan. Kita semua akan mengalami penuaan. Kulit akan jadi berkedut, garisan halus mula kelihatan pada wajah, kulit menjadi kendur dan kusam.

Namun kita masih boleh berusaha agar penuaan dapar diperlahankan ataupun dengan kata lain berlaku dengan lebih sihat. Caranya dengan mengurangkan atau sebaiknya mengelakkan diri daripada 5 perkara yang menyebabkan penuaan ini.

Selain itu, kita juga boleh amalkan pengambilan antioksidan seperti Vivix. Vivix mengandungi resveraterol yang mampu mengatasi kesemua keadaan yang disebutkan diatas.

Cara Vivix Membantu Menghalang Penuaan

  • Resveraterol bertindak dengan cara meningkat metabolisme badan sekaligus mempercepatkan pembakaran lemak di dalam badan. Apabila lemak berkurang, tanda-tanda penuaan juga akan semakin berkurang.
  • Resveraterol juga membantu melambatkan pembentukan AGE protein yang menyebabkan sel kulit menjadi lemah.
  • Anggur muskat yang merupakan bahan utama Vivix dapat membantu melindungi sel dan membaiki semula sel yang rosak akibat radikal bebas kesan dari 5 sebab diatas. Apabila sel kulit kembali pulih dan sihat, keanjalan kulit dapat dikembalikan.
  • Vivix bertindak dengan cara menyingkirkan toksin dan bahan cemar di dalam badan kita, sekaligus menjadikan kulit kita lebih sihat dan kurang kedutan
  • Resveraterol di dalam Vivix juga boleh membantu menurunkan kadar gula didalam darah
Kualiti Vivix yang tiada tandingan


testimoni pengguna tegar Vivix


Jom kita halang penuaan awal dengan mengamalkan pengambilan antioksidan seperti Vivix. 

Dapatkan Vivix secara online dengan membeli melalui eSell 

beli vitamin secara online
Beli Vivix Secara Online


Atau hubungi saya untuk mengetahui cara membeli Vivix dengan lebih murah! 


Nur Fadhilah Yunus ( SID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe
Read More

Senaman Kempiskan Perut untuk Ibu Lepas Bersalin

Leave a Comment
Masalah perut buncit selepas bersalin di kalangan ibu agak biasa kita lihat. Bukan taknak dapatkan body anak dara yang selim, namun pelbagai cabaran dilalui semasa berpantang dan kadar metabolism badan yang makin menurun menyukarkan lagi untuk menghilangkan perut buncit.

Bila dah beranak kecil, nak ke gim atau sertai aktiviti senaman diluar mungkin agak sukar terutamanya bagi suri rumah yang 24jam tidak berpisah dengan anak.

So, apa kata cuba senaman ringkas untuk perut buncit yang sesuai dibuat dirumah tanpa perlu berjauhan dengan anak .

 


Senaman sebegini tidak perlukan masa yang lama dan pakaian sukan pun, pakai baju kita duduk di rumah pun ok.. tapi jangan la pakai baju kelawar pulak ye. Ada yang terkoyak pulak nanti .. hehe



Jika rasa sangat sibuk uruskan rumah, cuba ambil masa 5-10 minit selepas bangun pagi ataupun sebelum tidur. 

 


Ataupun, jika anda sukakan yang lebih thrills.. boleh juga ikut senaman atau aerobics di YouTube atau di TV. Ada banyak video senaman yang mudah diikuti .

 


Sebaiknya, senaman perlu dilakukan setiap hari atau sekurang-kurangnya 3kali seminggu. Kurang dari tu? Maybe tak kan dapat la result yang kita impikan..

Jika konsisten, dalam masa 3 bulan pun dah boleh nampak dan rasa badan lebih fit dan perut yang lebih kempis.

Bantu Pembakaran Lemak dengan Lecithin

Untuk menggalakkan lagi pembakaran lemak, boleh juga mengambil Lecithin sebelum bersenam. Lecithin berfungsi sebagai pengemulsi lemak. Ia menguraikan lemak kepada molekul yang kecil agar mudah dibuang.

Kandungan kolina di dalam Lecithin adalah rahsia keberkesanan lecithin dalam menguraikan lemak dan membakar kalori secara efisyen.

Maka, bila ditambah Lecithin di dalam diet harian , usaha kita untuk mendapatkan perut yang kempis akan lebih cepat.

Keistimewaan Lecithin 
Shaklee Lecithin diperbuat menggunakan sumber semula jadi daripada kacang soya.

 


Tingkatkan Metabolism dengan Cinch Tea

Apabila usia kita menginjak ke 30an, kadar metabolisme badan kita semakin menurun. Penurunan kadar metabolisme bererti tenaga kita juga makin berkurang berbanding semasa usia kita 20 tahun. Ia juga bermaksud pembakaran kalori seharian kita semakin berkurang.

Oleh itu, bagi meningkatkan lagi metabolism tubuh yang semakin menurun dan bagi meningkatkan tenaga seharian, amat digalakkan untuk mengambil Cinch tea yang merupakan campuran eksklusif teh hijau, putih dan merah, serta taurina  agar kita sentiasa segar dan cergas. 

Setiap jenis teh ini mempunyai banyak manfaat kepada kesihatan kita selain ianya yang juga antioksidan yang baik.

 


Cinch Tea sangat sedap dinikmati pada bila-bila masa, panas atau sejuk.

 

Keistimewaan Cinch Tea
Mengandungi taurina, ia dikaji secara meluas untuk meningkatkan kepekaan dan tenaga.
Pek mudah untuk satu hidangan.
Bebas gluten, tanpa tambahan pengawet, pewarna atau perasa tiruan.


Tips tambahan :
Ambil Lecithin sebelum anda memulakan aktiviti senaman atau sebelum melakukan aktiviti fizikal. Anda pasti akan bermandi peluh yang lebih banyak dari biasa. 

Jom! Mulakan rutin senaman untuk mendapatkan perut kempis seperti anak dara hari ini juga.

Dan segera dapatkan Lecithin dan Cinch Tea bagi membantu anda untuk kurus dengan lebih cepat . Hubungi saya sekarang ye.

Nur Fadhilah Yunus ( SID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe

Read More

Sebab biasa kenapa anak tiada selera makan dan sering sakit?

Leave a Comment
Susah hati kan bila anak taknak makan? Mesti kita penat fikir macam-macam trick untuk bagi anak makan, namun selalunya dia geleng je. Atau yang lebih bijak, dia terus melarikan diri.

 

Untuk lunch hari ni, mama masak bihun goreng sebab Hanis dok komplen "asyik makan nasi jeeee!".

Si Naufal makan beberapa suap je dah taknak ..

Mula musykil jugak, sebab selalunya dia memang suka bihun.Bila nak suap lagi, dia mengelak..Dalam hati risau dah, kenapa si Naufal ni taknak makan ni..

Beberapa ketika tu barulah teringat yang tadi Naufal dok pulun makan anggur. Banyak la jugak, sampai yang last tu dia buat main je.

Perut kita mungkin cukup besar dan masih tak kenyang dengan segugus anggur. Tapi bagi Naufal, itu dah hampir mengenyangkan. Sebab itu bila suap bihun tu , sikit je dia boleh makan.

Sama juga kalau kita bagi anak-anak susu terlebih dahulu, kemudian kita ajak dia makan. Semestinya dia dah takde selera nak makan. Maybe sekadar merasa sedikit je.
Nanti bila kita dah tak mengadap makanan, haaaa barulah dia pun lapar..
Kita pulak sebab nak cepat, bagi susu dulu sebotol..
Dan rutinnya berulang lagi...
Jadi jika kita rasa anak kita lebih banyak susu dari makan secara normal, cuba jarakkan masa atau tukar agar diberi susu jika diminta selepas makan. 

Saya masih ingat Doktor Pakar Kanak-kanak yang saya bawa Hanis & Hanna dulu.. beliau cukup concern soal pemberian susu pada kanak-kanak. Selepas usia 2 tahun, katanya kanak-kanak cuma memerlukan 2-3 kali susu sahaja. Dan dia sepatutnya makan lebih banyak dari susu.

Terkejut saya, sebab masa tu Hanis memang diberi susu botol 3-4 kali sehari. 

Dan menurut beliau, susu formula yang kononnya mempunyai segala kebaikan adalah tidak perlu. Lebih baik anak meminum susu segar tanpa perisa berbanding susu formula.

Atas saranan itu, saya mula mengurangkan pemberian susu botol kepada Hanis Hanna. Walaupun agak mengambil masa, namun kini sudah beberapa bulan Hanna tidak lagi minum susu botol. Sebelum itu, mereka hanya minum susu botol sekali sehari. 

Bagi dia sekarang, susu adalah susu segar dan jika diluar , pilihan yang ada adalah susu UHT.

Sehingga sekarang, jika anak-anak lambat diberikan makanan.. mereka akan minta susu seperti kanak-kanak lain. Cumanya , saya sekadar beri Hanna hanya suku cawan dahulu, dan berjanji dia boleh minum lagi selepas makan.
Alhamdulillah bila kita tukar jadual susu , anak-anak akan lebih berselera makan. Bila anak makan makanan sebenar, sistem imun badan mereka juga akan jadi lebih baik. 

Bila sistem imun badan anak-anak semakin kuat, kuranglah risiko untuk mereka untuk jatuh sakit. Jika terkena virus demam atau selesema pun, biasanya takkan lama.. 1-2 hari je akan kembali sihat.

Cuba ye ibu-ibu, cuba .

Jika tips diatas telah dicuba, namun anak-anak masih tidak mempunyai selera makan, bolehlah berikan makanan tambahan seperti Mealshakes bagi membekalkan nutrien yang kurang dan meningkatkan selera .

 ๐Ÿ˜Š

Nur Fadhilah Yunus ( SID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe
Read More

5 Nutrien Yang Membuatkan Kita Lebih Positif

1 comment
Macam-macam cara dah cuba nak fikir positif tapi tak berjaya jugak? Dah doa tapi nak doa pun tak reti nak kusyuk macamana?

Pemikiran negatif selalunya akan membawa banyak masalah, seterusnya boleh mengganggu kehidupan kita. Orang yang positif lebih mudah menangani segala masalah dan cabaran yang datang, namun orang yang negatif akan selalu merungut dan cuba lari dari masalah.

Tahu tak salah satu masalah tak boleh nak fikir positif ialah kerana badan kita kekurangan nutrien tertentu.

So apa nutrien yang diperlukan supaya kita mampu nak fikir positif?

1. OMEGA GUARD

Omegaguard mengandungi DHA, EPA & ALA yang berfungsi membantu sel otak kita untuk berhubung antara satu sama lain. Kekurangan Omega 3 ni boleh membuatkan seseorang menjadi depress, takde mood, asik down kerana ia mengganggu serotonin & dopamin.



2. GLA COMPLEX

Dah amik Omega 3, kena balance kan dgn Omega 6, dan kajian terbaru menunjukkan pengambilan kedua2 jenis Omega ni memberi kesan penyerapan lebih baik. Omega 6 mudah didapati di dalam diet seharian, namun boleh juga didapati dengan mengambil GLA Complex.

 

3. B COMPLEX

Vitamin B6 (salah satu komponen di dalam B complex) berfungsi menghasilkan neurotransmitter seperti serotonin & dopamim. Apabila kadar serotonin rendah, kita akan jadi depress dan tidak bersemangat.

4. ENERGIZING SOY PROTEIN

ESP adalah protein yang rendah GI dan ia mengelakkan otak kita menerima terlalu banyak gula dlm satu masa yang memberi kesan kepada mood kita. Terlalu banyak gula boleh menyebabkan mood kita terganggu.

ESP juga mengandungi asid amino yang penting utk merangsang pengeluaran norepinephrine,  dopamine dan serotonin yang penting untuk fokus, clarity, alert , lebih bertenang dan menjadikan kita lebih produktif.


5. CINCH TEA

Cinch Tea mengadungi  L-theanine yang penting utk ketenangan dan fokus.

Bagi sesiapa yang asyik stress, amat dicadangkan untuk konsisten dgn 5 produk di atas bagi membantu untuk hidup lebih positif. Sekiranya  memang dah ambil setiap hari namun tiada kesan, cuba buat detox & amalkan semula produk-produk ni. Jangan skip walau sehari.

Insya-Allah bukan je akan bersemangat, malah hidup juga akan lebih baik.

Sumber rujukan : iReach

Nak dapatkan produk seperti yang disarankan? 

Klik link ini
๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป
www.wassap.my/60195537657

Nur Fadhilah Yunus ( SID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe
Read More

Kisah Pesakit Anxiety Disorder Yang Kini Tidak Perlu Lagi Mengambil Ubat

Leave a Comment
 
Aku dah lama amalkan makan supplement ni sejak umur 20an. Lebih kurang 18 tahun mcm tu. Dulu aku ambil Spirulina, minyak ikan dan vitamin C setiap hari. Sebulan sekali aku detox badan untuk 3 hari. Kalau first time buat detox buat 7 hari ye…Masa tu tak kenal Shaklee so aku detox guna brand Y.
Maybe tu muka dan badan awet muda kot. Kalau travelling gi mana-mana memang orang akan ingat budak baru nak masuk U walapun dah jadi bapak budak. 
Di awal 20an aku dah dapat kerja yang baik (swasta) coz takde rezeki ngan gomen. Setiap tahun aku dapat kenaikan pangkat dan berpindah ke Company lain untuk meluaskan pengalaman aku. Bebanan kerja semakin berat. Yes…aku masih amalkan supplemen tapi dalam masa yang sama aku dah create new bad habits dalam kamus hidup aku.
Aku menjadi perokok tegar dan selalu skip makan. Coz masa aku banyak terluang dalam kapal terbang traveling dan jumpa clients…aku always skip my meals. Hidup aku hanya bergantung kepada air putih. Nescafe jadi makanan harian aku. Dalam 1 hari aku boleh minum 12 gelas nescafe 3 in 1 just to keep me awake sebab masa kerja aku tak sama dgn org kat ofis. Org kat ofis cuma kerja jam 8 hingga 5. Aku kerja 24 jam dan tidur 2 jam sehari sebab aku terpaksa respond to colleagues and clients mengikut time zone mereka.
I love and enjoy my works to the limits tapi dalam masa yg sama aku rosakkan sistem kekebalan tubuh badan aku secara perlahan2.
Rezeki aku dalam pekerjaan memang baik tapi bebanan semakin bertambah sehingga sampai satu tahap tu, aku rasa terlalu stress dan amik keputusan untuk kerja di kampung halaman.
Alhamdulillah aku dapat kerja di tempat sendiri. Masih travelling to oversea tapi tak sekerap dulu. Sebulan sekali macam tu. Kesihatan aku masa ni tengah merosot. Supplemen aku makan on and off tak konsisten macam dulu. Sehingga lah aku jatuh sakit pada Dec 2014.
1st time kena attack tu jantung aku sakit bebenar, nafas tersekat, berpeluh, tangan kaki sejuk, muka pucat, masa tu ingat masa dah tiba. Rasa menyesal tak spent banyak masa bersama keluarga. Menangis dlm hati minta Allah panjangkan umur agar dapat menebus kekurangan yg aku buat untuk diri aku dan keluarga.Terus masuk emergency ward. Lepas masuk drip, baru badan kembali normal. Masa tu doktor syak kena gastrik coz ujian darah dan ecg normal.
Sejak kejadian tu hidup aku berubah 360 darjah. Hampir setiap hari aku di serang benda yg sama. ER gomen dan swasta dah jadi rumah kedua aku. Nak bawa kereta pun aku tak mampu. Pergi tempat crowded atau solat jumaat memang aku kena serang.
Doktor dah habis idea apa penyebab sakit ni. 1 hospital swasta ni terang-terang tolak aku and refer my case pergi gomen hospital. Mereka cuma cakap kena GERD. Tapi nape sampai nak pengsan atau rasa nak mati setiap kali kena serang? Org lain pun ada GERD tapi tak lah sampai pengsan2 gitu.
Aku ketandusan petunjuk. Dalam masa yg sama ada juga yg cakap aku kena santau atau gangguan jin.
Then, aku pun pergi rawatan alternatif. Bab mandi dan minum air tu jgn sebut, naik kembung perut minum air. Jangan pikir aku tak percaya benda ghaib atau sihir sebab Allah dah bagitau kita ni tak bersendirian. Tapi takde perubahan.
Aku memang syak yang aku ada penyakit GERD coz cara hidup aku di masa lampau memang berkaitan. PENGSAN DAN TAKUT 24 JAM. Ini yg aku ingin cari jawabannya. Kenapa???
Aku masih kerja tapi ambil cuti tapi since aku punya masa kerja fleksible dan boleh kerja kat rumah, aku mula menjadi pengikut Mr. GOOGLE secara berjemaah. Aku spent berjam-jam setiap hari utk cari petunjuk tentang penyakit aku
Aku mula lebihkan masa utk berzikir utk ketenangan dan memperbaiki solat aku untuk diberi petunjuk. Hehehe…mesti ada yg cakap selama ni tak solat ke??? Solat memang buat tapi kita sebagai manusia memang khilaf. Kadang-kadang solat tu hanya untuk cukupkan fardu kita sebagai Islam tetapi rukunnya, tertibnya, bacaannya semua kena perbaiki. Itulah yg aku tengah usahakan.
Alhamdulillah Allah Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani. Masa Google info awal Januari 2016 (masa ni aku dah setahun sakit dan berat badan turun dibawah paras underweight sebanyak 16 kg), aku menemui 1 blog member Shaklee pasal Anxiety Disorders.
Punyalah syok aku baca mengalah kan ambik exam kat U dulu. Semua tanda-tanda anxiety tu ada pada aku. Setelah baca blog tu aku buat review semua blog kat website pasal anxiety termasuk dari doktor professional seperti Dr. Zubaidi.
Majority mengesyorkan ambik Vit B-Complex, minyak ikan Omega 3, magnesium untuk rawatan Anxiety Disorders.
Selepas aku buat percaturan sendiri, aku ambil keputusan mencuba supplemen ni tetapi which brand?
Dalam masa setahun aku sakit memang aku dah cuba apa saja produk yg disyorkan termasuk cap ayam, kilang belakang rumah atau yg branded. You name it. Memang aku dah cuba. Setahun sakit tu aku dah spent almost 50K utk bil hospital dan beli produk2 alternatif.
Lepas aku buat keputusan nak mencuba produk Shaklee, aku google blog cari distributor Shaklee.
Aku amik Set Anxiety dan lepas 3 bulan pertama amalkan set ni, aku dah tak makan ubat hospital lagi dan Alhamdulillah tahap kesihatan aku bertambah baik. Aku teruskan pengambilan produk Shaklee sampai masa aku menulis entry ni.
Anxiety Disorders aku tetap ada coz penyakit ni ambik masa juga nak kasi sembuh tapi sekurang-kurangnya aku bersyukur aku dah boleh nikmati balik kehidupan aku yang lalu dan sujud syukur Allah beri aku peluang untuk jaga kedua puteri aku dan ibu bapa aku. Sekarang ni dah masuk setahun lebih penyakit takde menyerang selepas amalkan set ni.
–Encik  Sofian Mohamad
****************
Nak order Set Anxiety seperti yang di amalkan oleh Encik Sofian?
Klik link ini
๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป
www.wassap.my/60195537657

Nur Fadhilah Yunus ( SID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe

Read More

Senarai Harga Baru Shaklee

Leave a Comment
Mulai 1 Mei 2017 Shaklee telah pun membuat pelarasan semula harga bagi kesemua produknya di Malaysia. Namun bergitu tidak semua produk shaklee mengalami kenaikan harga.

Daripada puluhan produk Shaklee Malaysia , 17 produk kekal pada harga lama. 

1. Collagen Powder
2. DTX
3. GLA
4. Nutriferon
5. Omega Guard
6. Ostematrix
7. Phytocol
8. VFC
9. Vivix
10. Cinch Tea
11. Enfuselle Eye Treatment 
12. Enfuselle Hydrating Moisturizer
13. NW Daily Defence
14. NW Overnight
15. NW Spot
16. NW Ultimate UV
17. Prosante Nourishing Scalp

Rasional kenaikan harga Shaklee

Kali terakhir Shaklee membuat pelarasan harga adalah 11 tahun lalu. Ketika itu nilai Ringgit kepada USD lebih kurang 3.43 manakala kini mencecah RM4.34 kepada 1 USD. Namun begitu purata kenaikan harga yang baru adalah lebih kurang  6% sahaja

Kebanyakan produk import jenama lain telah pun mengalami kenaikan harga sekurang-kurangnya 3-4 kali sejak 11 tahun lalu, namun Shaklee kekal pada harga yang sama. 

Walaubagaimanapun, kualiti dan jaminan keberkesanan tetap tip top tanpa ragu-ragu.

Berikut adalah senarai harga runcit efektif 1 Mei 2017.

 
   

Boleh ke nak beli Shaklee  dengan harga lebih murah?

Semestinya boleh! Caranya mudah sangat. Hanya perlu mendaftar sebagai ahli dan terus boleh menikmati pelbagai kelebihan termasuklah penjimatan harga di antara 15-20% bagi kesemua produk Shaklee.

Bila dah jadi ahli, anda tak semestinya kena menjual produk . Ramai yang memilih untuk menjadi ahli semata-mata kerana mahukan penjimatan. Kenapa bayar lebih kan?

Untuk mendaftar, hubungi saya dengan klik link dibawah 
www.wassap.my/60195537657

Yuran keahlian : RM65 
Pengeposan :  RM10 
GST : RM4.50

Jumlah perlu di bayar : RM79.50

Nak jimat duit pos? Boleh , bagi anda yang tinggal berdekatan HQ atau branch Shaklee . Caranya akan saya berikan apabila anda hubungi saya. 

Cawangan Shaklee di Malaysia (termasuk HQ) cuma ada 7. Selain dari itu adalah Pengedar seperti saya @ Shaklee Independent Distributor.

 

Nak order Shaklee?

Whatsapp atau call saya di 0195537657

Nur Fadhilah Yunus ( SID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe
Read More
Previous PostOlder Posts Home