Cara Mudah Kekal Muda Seperti Adaline Tanpa Kena Renjatan Kilat

Leave a Comment
Tadi tengok movie The Age of Adaline. Excited plak nak share sinopsis movie ni sebab berkaitan dengan anti-aging. 

Adaline terlibat dengan kemalangan masa umur 29 tahun. Sejak tu aging process Dia terhenti sehinggalah Dia berusia 107 tahun.

Sekali lagi Adaline terlibat dengan kemalangan, officially jantung dia stop tapi hidup kembali setelah diberi renjatan menggunakan defibrillator namun tanpa kecederaan serius. Dan ketika itu barulah aging process dia kembali normal.

Selalunya movie fiksyen camni biarkan kita tercengang2 sendiri.. 
"Boleh eh aging stop camtu?"

Tapi yang ni Dia kaitkan dengan Telomeres iaitu 'cap' yang melindungi sel DNA dari Kerosakan dan  seterusnya penuaan. 

Kebetulan topik diskusi malam ni dalam group Whatsaap pasal Telomeres jugak, so lagi senang la nak paham. ✌๐Ÿป️



Awet muda dengan vivix
Vivix Terbukti Melindungi Telomeres DNA kekal sihat


Ni brief explanation kaitan Telomeres, Tali Kasut & Vivix .

Credit to Ida Chalo.
************************

Zaman sekolah rendah dulu..
Tiap2 tahun mesti dapat kasut sekolah Free.
Kasut Yayasan Sabah bagi.
.
.
Jadi, bg keluarga susah macam kami, 
Memang kasut tu sgt2 berharga.
.
.
Kasut putih bertali.
Jenis kain.
Kalau hujan, kasut basah.
Balik rumah cepat2 basuh.
Esok nak pakai balik.
.
.
Kalau kasut x sempat kering, kami jemur di belakang peti ais.
InshaaAllah kering.
Esok bole pakai. ๐Ÿ˜Š
.
.
Tali kasut.
Hujungnya tu kena jaga.
Kalau hujungnya pecah atau terkoyak, 
Habis la.
Huduh la kasut.
Benang akan stat terurai.
.
.
Dulu2 kami suka main tali kasut.
Bikin libas kawan2.
Memang sakit kalau kena. ๐Ÿ˜…
Sebab tu tali kena jaga.
.
.
Ada juga tabiat suka gigit hujung tali kasut.
Sambil pasang tali kat kasut, sambil tgk tv.
Leka2.. gigit.
Ralit2 tgk tv.. gigit.
Tgk2 hujung dah pecah. 
Menyesal. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
.
.
Itu cerita Kasut Free.
Alhamdulillah.. tiap tahun parents tak perlu kluar duit nak beli kasut baru.
.
.
<<<< SEL DNA vs TALI KASUT >>>>

- lebih kurang sama.
- hujung tali / hujung sel DNA kena jaga molek. Jangan bagi rosak.
- hujung rosak, sel mati. Makin banyak sel mati. Penyakit akan start datang. Kencing manis.. darah tinggi.. strok.
.
.
.
>>>>  VIVIX LINDUNGI SEL <<<<<

♧ sebab tu kena minum vivix.
♧ dia tolong jaga hujung sel.
♧ Hujung sel (caps / Telomeres)  sihat, dia akan sentiasa jaga sel dari rosak.
♧ Sel sihat. Sel tak mati. InshaaAllah badan terlindung dari penyakit2 berbahaya.
.
.
Dah faham konsep VIVIX?
So mesti dah tahu kan macam mana VIVIX dah tolong ramai pesakit Kanser.

>>>>> VIVIX<<<<<
- tolong jaga sel
- tolong repair sel
- tolong buat sel baru

*****************************************
Boleh faham kan? 
Macam ni la Vivix membantu untuk repair / kekalkan Sel DNA jadi sihat.

Hasil kajian mendapati Cap / telomeres pengguna vivix lebih panjang / kuat utk lindungi sel dan DNA.



Jadinya kalau korang nak lindungi Telomeres dari kerosakan  macam Adaline tu, kena minum Vivix hari2 okeh. InsyaAllah kekal sihat sampai tua.

Jangan mintak kena kena lightning strike mcm Adaline okeh ๐Ÿ˜

Cepat-cepat whatsapp 0195537657 untuk mendapatkan Vivix yang tengah promosi sekarang ni. 



#healthyaging
Read More

Ubat Demam Disukai Hanna & Sanggup Berdrama Untuk Dapatkannya

Leave a Comment
"Mama, Hanna amam (demam) "๐Ÿ˜”

Hampir setiap hari berdrama semata-mata nak dapatkan "ubat demam"



Dan jawapan yang akan buatkan Dia bingkas bangun adalah...

"Alaa, kesiannya Hanna.. Nak makan ubat ye?"

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

*************

Actually tak demam pun... Tapi kalau nak mintak makan ubat tu pandai je dia berdrama. ๐Ÿ˜
Bila Dia berdrama tu, kita layankan je...

Ubat yang Hanna maksudkan tu sebenarnya Nutriferon. Ubat ni special tau, bukan masa demam je boleh amek. Sebelum demam atau sebelum terkena apa2 penyakit yang mudah berjangkit pun boleh amek sebagai protection . Kira macam langkah pencegahan laaa.

Kadang-kadang tak cukup 1 sachet ( kongsi 2 orang ) ada je suara2 kesian mintak lagi 1 sachet.
Nak bagi diorang pun senang je, koyakkan sachet dan tuang serbuk tu dalam mulut. Rasa manis , ada kelat2 sikit tapi budak2 ni sukaaa sangat.

Add caption


Di musim HFMD kembali mengganas ni, elok sangat kita tolong anak-anak ni tingkatkan sistem pertahanan badan Dia. Bukan pergantungan kita pada ubat/ suplimen , namun ia adalah usaha kita untuk mengelak dari sakit dengan izin Allah jua.



Nutriferon ni campuran dari tumbuh-tumbuhan je tau...  ekstrak biji labu , bunga safflower , biji plantago &  bunga Japanese Honeysuckle. Dan ia dah terbukti membantu meningkatkan sistem imuniti badan kita. 

Dan paling saya suka, Nutriferon ni dihasilkan oleh Pakar Immunologi. Fuhhh! Kalau dah Doktor pakar tu mestilah Dia hasilkan yang terbaik kan? 




Sebagai parents, mestilah kita nak berikan yang terbaik untuk anak2... Betul tak?

Jom, berikan perlindungan terbaik untuk anak-anak kita! Dapatkan Nutriferon hari ini ye.. Whatsapp 0195537657 untuk order.

Anak sihat, mama happy ๐Ÿ˜„

Salam Sayang,

Mamamyras

#tsunamishaklee
#team6
#sindiketsukses
#ubatdemamhanna
Read More

Tips Mudah Kenal Pasti Bayi Kembung atau Tidak

Leave a Comment
Colic atau sawan tangis dalam bahasa Melayunya, sepertimana yang di fahami ramai, dan seperti yang sering di tulis dalam kebanyakkan artikel, di rujuk sebagai episod tangisan berpanjangan di kalangan bayi yang di sebabkan oleh ketidakselesaan perut, terutamanya akibat kembung. Itulah yang kita percayai selama berabad lamanya tambahan pula, colic yang berasal dari perkataan Greek iaitu Kolikos membawa maksud usus atau organ perut. 

Benarkah colic (sawan tangis)= kembung perut?. Mari kita periksa istilah ini dari sudut perubatan:

Bayi colic adalah bayi SIHAT yang kuat menangis dan di gambarkan oleh kesemua ciri berikut: banyak menangis seawal usia 3 minggu, 3 jam dalam sehari, 3 hari dalam seminggu, 3 minggu berturut-turut dan selalunya berakhir selepas usia 3 bulan . Ciri ini di formulasi buat pertama kali oleh Dr. Morris Wessel sebelum di ulang kajian oleh Dr Berry Brazelton pada 1962 ke atas 82 orang bayi. Ia merupakan perbandingan jumlah banyaknya bayi colic menangis berbanding bayi dari kategori 'mudah'  iaitu tidak melebihi 2 jam dalam sehari. Maka jelas, colic merujuk kepada corak tangisan sesetengah bayi semata-mata. SEBAHAGIAN BESAR BAYI COLIC SIHAT DAN BUKAN DALAM KESAKITAN.




Beberapa kajian ulangan membuktikan HANYA sekitar 10-15% bayi colic benar-benar banyak menangis di sebabkan oleh pelbagai masalah ketidakselesaan perut. Sains membuktikan, BUKANLAH amat mudah untuk bayi terkena kembung atau alah pada sesuatu makanan yang di ambil ibu. 

Malah, pada 1970an, Dr. Ronald Illingwood dari England pernah membuat perbandingan x-ray perut bayi colic dan bukan colic ketika kedua-duanya di puncak tangisan dan mendapati, TIADA perbezaan jumlah gas dalam perut keduanya. 

Masih ragu?. Baiklah, jika bayi anda menangis beria-ia atau resah tak sudah-sudah dan anda hampir buntu untuk memikirkan puncanya lalu mula mahu menyalahkan kembung dan mahu segera mengambil gripe water untuk disumbat ke mulut bayi bagi mententeramkannya, sila ambil masa untuk mencuba beberapa tips dibawah yang lebih selamat;

1. Pasangkan penyedut hampagas ( vacuum cleaner) dalam jarak kira-kira 4 kaki dari bayi. 

2. Mandikan bayi dalam air suam.

3. Bawa bayi menaiki kereta dalam beberapa pusingan. Melalui jalan berbonggol lebih bagus.

4. Berjalan ambil angin di luar didalam kereta sorong atau gendongan

Kesemua 4 tips diatas ADA PENJELASAN yang tersendiri bagaimana ia dapat membantu anda mengenal pasti jika benar bayi menangis dan resah sebab kembung atau tidak tetapi agak panjang untuk diterang setiap satunya.

Buat masa ini, sifirnya, jika bayi anda dapat berhenti menangis walaupun seketika, ok, tersenyum dan nampak tenang seketika, IA ADALAH BUKTI BAHAWA BAYI BUKAN SEDANG KEMBUNG. Mengapa?. Kerana kembung perut itu amat menyakitkan dan adalah tidak logik bagi mana-mana bayi yang di serang sakit perut yang teruk, boleh di tenteramkan, boleh berhenti untuk tersenyum atau diam dengan teknik-teknik 'mudah' seperti ini!. Bayi yang sedang kembung seharusnya akan terus menjerit dan kesakitan itu tidak akan hilang walau anda mencuba kesemua 4 tips diatas.

Usahlah terburu-buru menyumbat bayi kecil anda dengan gripe water tanpa sekurang-kurangnya mencuba tips diatas. Mengapa?. 

Pertama, apakah kemungkinannya bayi anda yang kuat menangis itu adalah disebabkan kembung sedangkan hanya 10-15% saja bayi yang benar-benar kuat menangis angkara hal perut?. 

Kedua, adalah menjadi larangan yang diketahui umum bahawa tidak sepatutnya ada sebarang cecair atau pepejal asing yang memasuki badan bayi selain susu ibu sahaja pada 6 bulan pertama melainkan jika mendapat kebenaran doktor. Jadi, adakah anda pasti jika bayi anda memiliki sistem badan yang boleh bertoleransi dengan ramuan yang terdapat dalam gripe water tersebut?. 

Ketiga, gripe water TELAH BANYAK kali dibuktikan di makmal perubatan sebagai tidaklah lebih bagus pun dari air kosong. Kebanyakkan gripe water hanya mengalihkan kesakitan bayi melalui kesan (effect) bahan penenang seperti kandungan alkohol yang tinggi atau sodium bicarbonate sebagai ganti.

Kredit : FB Page Baby Language 

Bagi ibu menyusu yang sering mempunyai gastrik, perut cepat masuk angin jika lapar, cuba amalkan meminum Energizing Soy Protien yang bukan sahaja mengenyangkan , membantu mengatasi masalah gastrik dan memekatkan susu. Boleh juga diambil bersama Peppermint Ginger Plus yang pantas menghilangkan angin.

-Mamamyraslove-
Read More

Yuran Brainy Bunch 2016

13 comments
Mahal ke yuran tadika Brainy Bunch yang gah dengan namanya BrainyBunch International Montessory? Tahap antarabangsa dah tu namanya kan? Bagi kita golongan sederhana pastinya rasa takut dan langsung tak nak masukkan Brainy Bunch ni dalam senarai pendek tadika untuk anak-anak..

Usah risau, dulu saya fikir macam tu jugak.. siap masa kat opis dulu , bila seorang supervisor tu bagi tau anak dia masuk Brainy Bunch, kawan-kawan lain ni trus buat ayat kagum. " Wooo! Brainy Bunch.. power aahh ko! Anak aku tadika biasa-biasa dekat umah je.. "

Ehem.. jika di KL atau lembah kelang, tadika biasa-biasa tu pun kebanyakannya yuran mencecah 300 ringgit juga. So, nanti boleh buat kira-kira semula ye... 

Bagi saya, kelebihan Brainy Bunch ni ada beberapa berbanding dengan yang lain..

1. Menggunakan kaedah montessori.
2. English Medium.
3. Islamic education. 
4. Bukan franchise. Segala yuran dibayar terus kepada akaun HQ Brainy Bunch, guru-guru dilatih dan terlatih mengikut standard yang sama. Kalau ada problem atau komplen pun boleh terus direct pada HQ.
5. Sistem yang tersusun dan sistematik
5. Makanan yang disediakan halal dan disediakan sendiri oleh chef

Ada banyak tadika lain yang juga mempunyai 2-3 kelebihan yang sama, namun saya belum jumpa tadika yang mempunyai yang mempunyai kesemua kelebihan ini. Kalau ada mohon share juga ye..



Ok, untuk yuran @ Fee Structure untuk tadika Brainy Bunch di seluruh Malaysia, boleh rujuk gambar kat bawah. Basically lebih kurang sama je dengan yuran tahun lepas. Cuma ada tambahan Monthly Donation untuk Tabung Kemanusiaan Syria dan Gaza. Itu pun termasuk dalam kategori optional.

Tak kira samada anak kita tu kategori playhouse ( 2-3 tahun) atau preschool ( 4-6 tahun) , yurannya sama je tau. 

Yuran Brainy Bunch International Montessory 2016
Jom kira yuran yang wajib dulu.. untuk dibayar semasa pendaftaran

Annual Registration : RM600 
Yuran Bulanan : RM330 ( Regular Program) di Type B Campus
Material ( Term 1) : RM370
Little Scientist ( Term 1) : RM150 

Jumlah : RM1450

Kalau anak korang baru nak register BBIM, kena la beli baju kan.. Beg tu takyah la, guna je beg yang ada atau beli la ikut design yang anak-anak suka.

Gala Uniform : RM50
Sports Uniform : RM50

 Jumlah : RM1550

Untuk yuran aktiviti lain, bila nak join nanti baru bayar pun ok..Macam tahun 2015 ni, Hanis cuma join sukan, field trip dan graduation je. Hanna pulak, sebabkan dia enroll dah tengah tahun.. so dia cuma join graduation day je.. Field trip hanya untuk anak-anak 4,5 dan 6 tahun.

Dan jika korang rasa nak bagi anak-anak join taekwondo ataupun belajar Mandarin ( tak semua kampus ada ni), boleh la bayar yuran tambahan tu.

Hari tu masa saya berbincang dengan Branch Manager Kampus Seremban 2, baru saya tahu yang bagi student yang dalam program Star dan Full Day, tak perlu bayar lebih untuk taekwondo. kiranya dah include sekali la.

Apa beza Regular, Star dan Full Day Programme?


Regular : 8 pagi - 12 tengah hari ( morning snack)
Star : 8 pagi -3 petang ( morning snack, lunch)
Full Day : 8 pagi - 6.30 petang ( morning snack, lunch, tak sure ada minum ptg ke tak)

Jika korang pilih untuk program Star atau Full Day, boleh je hantar anak-anak seawal 7.30 pagi.

Untuk detail aktiviti sepanjang hari, eloklah berbincang face-to-face dengan branch manager di kampus terdekat.

Apa beza Type A dan Type B


Sejujurnya saya sendiri pun tak pasti.. haha.. asyik lupa je nak tanya apa beza 2 ni. Cuma yang pernah diberitahu, Type A ni kategori Elite. Apa maksud elite tu saya tak sure.  

Update: Type A atau B tu dikelaskan mengikut kadar sewa tempat tersebut.
Maka, sebenarnya tak betul la yang dikatakan kampus elite tu ye.  

Dulu saya ingatkan kalau type A tu lot rumah, type B tu lot kedai.. rupanya salah.. hehe

Tahun 2015, Hanis dan Hanna belajar di kampus Pandan Indah. Dari pemerhatian saya, diorang ni memang suka sangat pergi school. Banyak aktiviti kot.. tu yang best. Kawan-kawan pun ramai.

Untuk tahun depan, InsyaAllah diorang akan sambung lagi di BBIM namun di kampus Seremban 2.
Dulu kampus Seremban 2 ni kat lot kedai, dalam cuti sekolah ni baru berpindah ke Saujana Tropika, S2 Heights. Kalau korang lalu kat jalan  dari tol Seremban menghala ke Sendayan / Enstek , boleh nampak je rumah warna kuning ni kat atas bukit tepi jalan belah kiri. Lepas tu pandai-pandai la guna sense of direction untuk ke sana ye.. haha. Sori sori.. ikut je signboard Saujana Tropika, lepas tu rasanya senang je nak cari.


Lokasi baru Kampus Brainy Bunch Seremban 2


Diharapkan dengan sedikit penjelasan ni, lebih mudah untuk korang buat pertimbangan ye..
Kalau dah nekad nak pilih Brainy Bunch sebagai tadika  untuk anak korang, cepat-cepat telefon kampus terdekat tu ye. Sebab saya dengar ada yang dah full..

Ok bai!~

Feel free to share with your friends and families ya~

-Mamamyras-



Read More

Pengedar Sah Shaklee di Sendayan

Leave a Comment
Tercari-cari pengedar sah Shaklee di Sendayan yang dapat memberikan panduan lengkap cara pengambilan vitamin dan sentiasa mempunyai stok untuk keperluan terdesak? Usah risau, mulai November 2015 anda boleh mendapatkan stok vitamin Shaklee daripada saya , pengedar Shaklee Berdaftar di Sendayan.

InsyaAllah bulan November ini saya akan mula tinggal di Taman Nusari Bayu 3, betul-betul di belakang Nusari Biz yang femes kat Sendayan tu kan? Jadi, sekiranya anda tinggal di Nusari Bayu, Nusari Aman ataupun Seremban 2 bolehlah mendapatkan stok vitamin anda melalui saya.

Pengedar Shaklee Sendayan
Salam Perkenalan dari saya~ Kalau ada terjumpa tu tegur2 ye..


Almaklumlah, di Negeri Sembilan ni tiada branch Shaklee kan? Yang paling dekat pun di Sri Rampai, KL ataupun di Sunway, PJ. So, anda tak perlu bersusah payah untuk ke KL untuk mendapatkan vitamin Shaklee. Hanya hubungi saya, Fadhilah di 0195537657. InsyaAllah anda takkan perlu tunggu lama kerana saya sentiasa mempunyai ready stock dan akan anda akan dapat konsultasi & panduan lengkap yang terbaik.

Lagipun, dapatlah saya berkenalan dengan lebih ramai warga Seremban dan khasnya penduduk Sendayan kan?

Untuk info lanjut tentang promosi terkini, jom like FB Page saya Vitamagic Shoppe. Bulan November ini, Likers bertuah akan dapat menang hadiah best tau! So jom ajak kawan-kawan dan sedara mara untuk like page saya ni ye~

Shaklee Seremban
Jom Like!


Semoga kita berjumpa lagi. InsyaAllah

Ingat semulajadi, Ingat Shaklee~

Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe
Read More

Mengenali saiz lori untuk pindah rumah supaya anda tak salah pilih

6 comments
Awal bulan hari tu kami telah pun memindahkan sebahagian besar barang dari rumah KL ke Sendayan. Dengan confident, kami mintak lori 1 tan. sebab fikirkan yang tiada perabot-perabot besar ikut sama berpindah.

Yang paling tak tahan.. encik suami cadang nak pindah barang guna Triton bapak dia je. muahahaha~ Dan bila dia tengok lori tu penuh dengan barang, baru dia cakap.. Tak sangka banyak betul barang kita.

Ok, berbalik kepada cara nak mengenali saiz lori yang diperlukan. Sebenarnya mudah je. Punya la selama ni tak bagi perhatian pun sebab takde kaitan kan. Cuba tengok pada info yang ditulis di pintu lori. Kat situ ada tulis dah lori tu berapa tan. Tapi kalau rasa confuse jugak macam saya, saya share panduan paling senang nak tau saiz lori yang sesuai.



Selama ini saya menyangkan lori 2 tan itu adalah 1 tan. Rupanya salah. Lori ais yang kecik tu sebenarnya 1 tan okeh! Tokei yang menjawab telefon masa encik suami nak booking lori tu pon takde pulak cakap apa-apa. Dia cuma tanya, " You nak lori berapa tan? 1 tan? 2 tan atau 3 tan ? "

Panduan memilih saiz lori untuk pindah rumah


Lori 1 tan 
Sesuai untuk kegunaan memindahkan barang orang bujang. Contohnya korang dok bilik sewa, so ada katil, almari , meja dan barang-barang dalam kotak.

Lori 2 tan
Sesuai untuk kegunaan untuk memindahkan barang keluarga kecil dengan perabot yang sedikit dan barang-barang lain. So macam baru ni, kami guna lori 2 tan. Perabot yang ada cuma rak buku Ikea, Meja tulis Ikea, Storage Box Kayu Ikea dan Katil Budak Ikea. Lain-lain semua barang di dalam kotak dan bungkusan plastik hitam.

Lori 3 tan
Sesuai untuk memindahkan barang dan perabot dari satu apartment. So kalau korang rasa barang dalam rumah tu penuh, boleh pilih lori saiz ini.

Lori 5 tan
Sesuai untuk memindahkan barang dari 1 rumah teres 2 tingkat atau keluarga dengan anak lebih dari 3 orang. Memang dulu setiap kali mak kena pindah, kitorang guna lori 5 tan. Percaya atau tidak, lori tu memang penuh. Punya la banyak barang. kihkih.

Cas lori sewa


Sebenarnya saya tak tau berapa cas yang berpatutan. Encik suami pon cuma call 1 nombor berdasarkan flyers di dalam mail box. Memang kami tak sempat nak survey betul-betul. Biasanya itu kerja saya. Masa encik suami call untuk booking lori 1 tan bersama 2 pekerja dan 1 driver, casnya RM350. Tapi sebenarnya orang lori tu datang dengan lori 2 tan, dan dia kata kalau lori 1 tan tak muat semua barang kami, maka kena la kami bayar untuk lori 2 tan. Pada mulanya tokei tu mintak RM700. Huk huk.. so mintak2 kurang dapat la RM550 yang ku rasa mahal jugak sebab rumah kami sekarang ni ada lif dan rumah di sendayan pulak rumah teres.  Dah la tol ke seremban baru RM7.40. Tol untuk pergi balik RM14.80. So rasanya kalau kena cas RM700 untuk lori 2 tan memang tak berbaloi.



Disebabkan kami buat keputusan untuk pindah pindah dalam masa 5 hari , so semuanya jadi tak terancang. Hari isnin petang encik suami dapat info dari opis kena sign on kapal pada hari Sabtu, so hari rabu kitorang pergi booking gril dan hari jumaat pindah barang. Walaupun rumah belum ada gril, tawakkal je la.

So pengajarannya, kalau korang nak pindah rumah.. pilih saiz lori yang betul dan survey dulu harga sewa lori. Call je beberapa syarikat lori sewa atau google je lori sewa murah. Kos untuk call tu lagi murah dari kena bayar lebih pada lori sewa.

Doakan proses perpindahan yang masih di tahap 70% ni berjalan lancar ye.

Oh ye, walaupun saya berpindah negeri..sebarang order untuk anda di KL dan sekitar masih saya terima ye. Usah risau, poslaju kan ada.. ataupun saya akan wakilkan agen lain untuk COD jika urgent.

-Mamamyras-
Read More

Susu Soya Untuk Ibu Hamil dan Kesannya Terhadap Bayi

2 comments
Pernah dengar tak, kalau ibu hamil rajin minum soya anak jadi putih gebu? Korang rasa betul ke atau sebaliknya?

Nak minum soya ke tak ni?


Secara peribadi saya memang suka sangat minum soya. Tak kira la masa pregnant ataupun tidak. Especially soya yang baru dimasak yang dijual di pasar malam Taman Maluri. Lagi syok bila minum yang panas.. hehe

Sepanjang pregnant anak pertama dan kedua saya amalkan minum soya setiap hari. Namun keduanya soya yang berbeza. Ada beza ke soya ni? Bukan sama je ke? Berdasarkan pengalaman peribadi saya, ternyata memang berbeza.

Dalam entry kali ni, saya akan share amalan minum soya semasa hamil dan kesannya kepada bayi yang dilahirkan.

Amalan minum soya semasa hamil anak pertama


Setiap bulan, saya akan beli 1 karton soya seasons kotak kecil. Nak jimat la konon kan..hihi. Tiap-tiap hari confirm minum paling kurang 1 kotak. Kalau lunch pun akan beli air soya. Memang jadi hantu soya.

Tak banyak yang saya expect sebab anak first kan. Just makan macam biasa, makan semua vitamin yang hospital bekalkan without miss. Ada la kot sehari dua yang lupa, tapi biasanya memang berdisiplin la. Padahal sebelum-sebelum tu sebotol vitamin c pun berbulan-bulan baru habis sebab asyik lupa je nak makan.

Berat pun naik dengan gembira, masa kandungan dah 36 minggu berat saya dah cecah 63kg. Masa tu la jugak mula alami sakit sendi tangan. Bila tanya doktor, memang ada ibu hamil yang mendapat Carpal Tunnel Syndrome, mungkin disebabkan saya sendiri kerja mengadap laptop, menaip dan menekan keyboard sepanjang hari.  Ok, carpal tunnel  ni takde kaitan dengan soya..cumanya sebab banyak minum manis, berat naik dengan gembira sampai dapat sindrom ni. Tangan habis kebas-kebas dan lenguh. Details ni nanti saya buat entry lain la pulak.. hehe

Saya pun tak ingat sejak bila, tapi kaki memang membengkak dengan jayanya.  Stretch marks mula muncul masa kandungan masuk 7 bulan , bermula dengan 1 garisan dan terus merebak dengan jayanya.huhuhu~

Kesan amalan minum soya terhadap anak pertama


Semasa lahir, biasa je..kulit cerah orang ingat bukan anak saya..hehe . ok sebab saya kuat berjemur. Fine. Lepas beberapa hari, Hanis mula mendapat rashes. Dari ruam susu , ke ruam peluh dan sampai la ke eczema. Macam tak pernah surut. Husband pun dah mula rasa tak syok. Segala macam krim sapu, ada la kering sekejap pastu nanti datang balik. Paling teruk masa umur Hanis 1 tahun 6 bulan, eczema dia berair dan berdarah. Segala celah pelipat lutut, celah peha, pinggang memang terkena.

Luka eczema dah agak kering selepas seminggu sapu ubat dari PCMC



Kat bawah pelipat peha ni ambil masa nak baik


Mula-mula ambil ubat klinik, elok je bagi dia antibiotik tu.. habis bengkak 1 badan. Terus saya buat appointment dengan dermatologist di PCMC. Rupanya Hanis allergic dengan penicillin. Lepas 2 minggu kot, barulah kering semua luka-luka eczema dia.

Kebetulan pula memang Hanis baru mula ambil Omega & Vitamin C, jadi sistem imun dia bertambah baik dan kurang sangat dah dia kena ruam dan eczema pun dah tak datang balik.

Amalan minum soya semasa hamil anak kedua

Sejak dari sebelum hamil, saya berkenalan dengan soya organik, non GMO kerana nak banyakkan susu gara-gara stok EBM penuh freezer semuanya hilang sekelip mata.

Walaupun pada mulanya macam agak memaksa diri, sebab rasanya lain sikit.. kurang manis kot.. tapi demi nak banyakkan balik EBM jadi saya layankan je. So bila dah terbiasa, saya keep on minum je sampai la tetiba baru tau dah pregnant. Bila saya tanya pada kawan yang jualkan soya ni, dia kata pregnant pun elok minum. Saya tak banyak soal, minum je la..

Saya sebenarnya mempunyai gastrik teruk. Kalau masa pregnant anak pertama, asyik bergantung pada ubat gastrik warna pink tu. Walhal tak la membantu sangat pun bagi saya. Cumanya kali ni, setiap kali kena gastrik atau pedih ulu hati, saya akan cepat-cepat bancuh soya ni. Alhamdulillah, biasanya dalam 15 minit tu dah rasa lega.

Kebiasaanya saya akan bancuh soya ni, setiap pagi masa nak keluar ke ofis. Bancuh dalam tumbler dan bawak masuk kereta. Sementara menghadap jem tu, habis la sebekas tu. Perut yang berkeroncong pun rasa terisi dah. Dan biasanya dalam pukul 9 baru saya pergi breakfast pulak. Menu biasa saya adalah roti canai pisang dan teh tarik. huhuhu~ siapa yang pernah makan je tau betapa heaven kombinasi dua ni.

Waktu lunch biasanya saya akan minum jus epal, ntah kenapa suka yang masam-masam pulak..hehe. Tapi yang manis-manis tu tetap hantu jugak.. Kek, aiskrim, donut, starbucks tu rasanya hampir setiap hari. ish ish..korang sila jangan folo habit tak baik ni okeh.

Tiap kali checkup doctor akan warning supaya jaga berat sebab kali ni nak cuba untuk bersalin normal. Mujur la jugak, walaupun kuat makan manis, berat saya dan berat baby naik dalam kadar yang sihat. Masa saya bersalin di 40 minggu 3 hari tu, berat saya baru nak cecah 63kg dan Hanna lahir dengan berat 3.1kg.

Agak musykil sebenarnya.. so rupanya bila saya siasat.. soya yang saya minum ni special rupanya, ditambah pula dengan Vitamin C yang diambil setiap hari, dia membantu mengawal kadar gula di dalam darah dan mengelakkan Diabetes semasa hamil. Alhamdulillah.

Memang saya perasan pun, pregnant kali kedua ni kaki langsung tak membengkak. Perut je membulat. Stretch marks ade jugak cuma tak se horror yang dulu. Kalau orang tengok dari belakang, tak tahu yang saya ni pregnant.. hehe



Kesan amalan minum soya organik & non GMO terhadap anak kedua

Ternyata saya membuat pemilihan yang betul. Soya ini sangat jauh berbeza dengan soya biasa di pasaran. Masa Hanna lahir, gebunya la kulit dia. Kemerah-merahan sampai saya gelarkan dia Humaira'.

Hanna Humaira'


Alhamdulillah, Hanna langsung tak pernah kena ruam termasuklah ruam susu. Eczema jauh sekali. Yang ni la yang saya paling risaukan sebenarnya sebab agak serik nak ingat apa yang jadi pada hanis.

Nak kata hanna putih, rasanya ni dah masuk umur 2 tahun baru tetiba nampak cerah sangat muka dia berbanding dengan kakaknya Hanis.

Bila dah nampak perbezaan yang ketara ni, sudah pasti saya akan teruskan untuk minum susu soya ni sepanjang kehamilan ketiga pulak nanti. Semua orang sukakan kulit bayi yang gebu kan, dan semestinya rasa kesian bila tengok bayi ada ruam-ruam mahupun eczema.

Bagi ibu-ibu yang suka minum soya atau yang jenis sweet tooth macam saya ( suka sangat dengan segala makanan manis) , saya amat menggalakkan anda mengamalkan soya organik ni jugak. Tak sanggup kan nak kena cucuk dan minum air gula bila kena diabetes semasa hamil.

Mana nak dapat soya organik dan non-gmo ni?


Hubungi saya di 0195537657 untuk mendapatkannya segera. Walau dimana anda berada, saya boleh hantarkannya segera. Usah tunggu lagi ye~


Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe







Read More

Panduan Menjual Rumah Melalui Agen Yang Anda Wajib Tahu

Leave a Comment
Baru-baru ini kami bercadang untuk menjual rumah yang kami diami di Kuala Lumpur. Pada mulanya kami hanya meletakkan iklan di Mudah.my. Beberapa minit selepas itu, suami saya tak putus-putus menerima panggilan.

Betul ke jual sendiri lebih untung?


Panggilan yang bertalu-talu tersebut bukan dari pembeli namun semuanya adalah agen hartanah. Mereka akan cuba untuk mendapatkan maklumat rumah yang hendak dijual supaya mereka dapat meletak semula iklan. Ada juga yang mahu datang melihat sendiri rumah, namun kami bertegas hanya menerima kunjungan sekiranya mereka membawa sekali potential buyer.

Kebetulan pula, semasa kami sedang sibuk berurusan dengan ramai agen, terdapat wawancara mengenai topik yang sama di TV. Jika tak silap ianya rancangan Assalamulaikum di TV Al Hijrah. Dari situ saya mendapat beberapa tips untuk memastikan urusniaga kami sah dan tidak ditipu oleh agen.


1. Pastikan ejen tersebut berdaftar. Cara yang mudah adalah semasa anda menghubungi atau dihubungi ejen tersebut, minta mereka berikan gambar kad perniagaan @ business card  melalui whatsapp.

Setelah itu, anda boleh merujuk ke laman web rasmi Lembaga Penilai, Pentaksir & Ejen Hartanah  bagi memastikan ejen dan agensi tersebut adalah berdaftar. Sekiranya nama mereka tiada dalam senarai, ada kemungkinan mereka adalah agen yang baru. Usah risau, anda boleh hubungi LPPEH di talian 03-22888815/16/17 dari jam 8pagi hingga 5 petang bagi mendapatkan kepastian.

2. Menggunakan borang Agreement to Purchase yang sah
Borang tersebut mesti mempuanyai Nama, alamat, nombor telefon dan no siri pendaftaran syarikat. Ia juga tertulis dengan jelas terma urusniaga, maklumat penjual dan pembeli serta agen yang mengendalikan urusniaga jual beli rumah.

borang warna hijau ni salinan penjual. Tulisan pun tak berapa nampak
 3.  Pastikan semua pembayaran booking dibuat keatas akaun bank syarikat dan bukan akaun persendirian. Jika agen tersebut meminta pembeli memberikan wang tunai ataupun mendepositkan wang kepada akaun persendirian, jangan teruskan urusniaga tersebut. Jika wang sudah diberikan kepada akaun persendirian, agak sukar untuk mendapatkannya semula dan anda berisiko besar akan kehilangan wang tersebut.

Tak syok la kalau tiba-tiba pembeli dah bayar booking pada agen, pastu agen menghilangkan diri. Mesti buyer tu ingat kita nak tipu dia. So, lepas buyer dah bayar booking tu, dia akan dapat resit pembayaran dari agen.

Pada saya 3 tu la perkara paling penting. Dan kebiasaannya pembeli akan membayar 3% sebagai booking, 7% lagi dibayar semasa tandatangan S&P dan baki 90% melalui pinjaman bank. Kalau yang dah rumah ketiga tu pecahannya akan jadi berbeza sedikit namun biasanya booking tetap 3%.

Kebiasaanya agen yang dapat membawa potential buyer akan meminta kita menandatangi borang Exclusive Authorization To Sell. So kiranya bila kita dah sign, mana-mana agen lain yang berminat boleh la joint venture dengan agen yang dah dilantik tu. Mengikut pengalaman dan bacaan lain, bila kita dah sign Exclusive Authorization ni, agen tersebut akan berusaha lebih sedikit untuk memastikan dia mendapat buyer.

Apa yang terjadi apabila menjual rumah melalui agen?


Pada mulanya memang kami berhasrat untuk menjual rumah tanpa agen.. macam ada rasa ruginya bayar agen mahal-mahal kan.. hehe. Mana taknya, bayaran agen sahaja dah mencecah 3% dari harga rumah. Jika harga yang dipersetujui adalah RM420K, maka  RM12600 adalah bayaran kepada agen tidak termasuk GST. Cas GST adalah 6% dari RM12600 iaitu RM756. Fuhhh~ Tambah sikit lagi dah boleh beli mesin basuh baru. sobsob..

Kami tak diberitahu dan memang tak tahu pun sebenarnya mengenai adanya cas GST ni. Lupa nak tanya pun sebenarnya. Hanya apabila Encik Suami pergi ke pejabat Lawyer untuk menandatangai Perjanjian Jual Beli ( S&P) , barulah lawyer tu ada bercerita secara jelas. Bila difikirkan secara logik, memang ada sebab agen memberikan servis, dan servis dikenakan cukai.

Kerja agen ni pun sebenarnya mudah je, cari pembeli berdasarkan maklumat yang pembeli berikan, bawa potential buyer untuk melihat hartanah yang dijual, dapatkan nilai semasa hartanah, hubungi agen bank yang biasanya memang diorang dah kenal pun, dan hubungi lawyer yang juga biasanya diorang dah kenal pun. Sebab tu kami akan tetap mintak update dari Agen yang dibayar ni mengenai status terkini mengenai loan buyer, buyer dah sign S&P ke belum.. padahal waktu yang sama memang dah directly contact dengan buyer dan lawyer tu. hihi~

Encik Suami tetiba dah berangan nak jadi agen hartanah plak sebagai kerja part time dia bila cuti.. huhu..

Seandainya kita mempunyai masa untuk menguruskan segala yang diuruskan oleh agen tu, ada kenalan dengan lawyer dan agen bank, boleh juga consider untuk uruskan semuanya sendiri. Namun jika nak balik kerja tepat pukul 5 pun tak pernah berjaya.. lebih baik la kita bayar je agen tu. Apa-apa hal contact je dia mintak update. Kalau korang ada kawan yang kerja sebagai agen, cuba la minta diskaun yuran agen tu..biasanya boleh la dapat. hihi.

Makanya, dalam masa 3 bulan ni..kami akan kata babai pada orang KL dan Hello orang Seremban..
Rasanya sempat la tunggu Hanis cuti sekolah hujung tahun nanti baru kami akan pindah. Lama jugak kami bertapa di KL ni walaupun dah setahun lebih diriku menjadi surirumah perpendapatan.

Nak jadi surirumah yang berpendapatan 5 angka? Jom sertai program YES hari ini juga. Hanya ikut sistem yang tersedia dan anda akan layak untuk menyertai Asia Star Trip ke Bangkok tahun hadapan. Hubungi saya di 0195537657 untuk peluang hebat ini.

Kongsikan entry ini kepada rakan dan saudara anda sekiranya anda merasakan ianya menarik dan berinformasi.

Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe





Read More
Previous PostOlder Posts Home