Rawat nipple crack dengan mudah. Panduan buat Ibu Menyusu

2 comments
Ibu-ibu yang menyusukan anak biasa tak jadiputing luka? Hmm.. dulu masa Hanis macam tak selalu sangat, tapi sekarang ni macam kerap pulak luka. Si Hanna ni selalu membuatkan mama terjerit dan menangis kesakitan.



Banyak sebab sebenarnya puting boleh luka dan berdarah. Saya hampir trauma setelah hampir 3 minggu menahan sakit baru-baru ini. Dah terfikir nak kasik Hanna susu segar je. Hadoi!
Bukan senang-senang nak mengalah, tapi hampir putus asa sebab rasanya segala tips dah cuba.

  • Sapu purelan.  Dah
  • Basahkan puting dengan susu sebelum menyusu. Dah
  • Bagi Hanna latch betul-betul . Dah
  • Picit hidung . Dah, tu aku cuba buat bila rasa Hanna menggigit
Bila puting luka, waktu awal-awal tu yang paling sakit. Memang kadang-kadang sampai mengangis tahan sakit. Lebih menyakitkan bila bila tengah menyusu, dia boleh  toleh ke tempat lain tanpa bukak mulut. Arghhh!  Kalo masa tengah moody memang Hanna akan diletakkan di tepi, ku bangun pergi tempat lain.

Sampai la satu ketika, masa dok mengemas-ngemas dapur..  belek-belek la vitamin yang ada sebekas tu. Oh ada zinc! apa lagi.. terus telan. bukan sebijik tapi 2. hehe~ sakit punya pasal kan. Takde meletakkan harapan pun sebenarnya, tapi sekadar satu lagi ikhtiar untuk nak luka cepat baik.

Tak disangka-sangka, bila Hanna menyusu tengah hari tu.. tak rasa sakit. Dah bersedia dah sebenarnya nak menahan sakit, sekali tak sakit. Lepas dia menyusu, check tengok. Alhamdulillah luka dah baik. Senyum. tak perlu kata apa-apa.

Macam mana la selama ni boleh tak terfikir nak makan Zinc tu, padahal ada je lagi baki dari masa berpantang dulu. Masa rambut dok banyak gugur 2-3 bulan lepas pun pulun gak makan Zinc ni. Alhamdulillah cepat je ok dah.

Bagi yang tak tahu.. Zinc ni antara suplemen Shaklee yang murah tapi banyak khasiat..

 Luka cepat sembuh, 

Zinc sangat bagus bagi membantu proses penyembuhan luka. Tak kiralah samada luka bersalin secara czer atau normal atau sebarang jenis luka.

Mengurangkan rambut gugur 

Akar rambut yang kuat dapat dibentuk dengan zat yang diberikan oleh Zinc. Bila akar kuat, kuranglah rambut gugur.

Kesuburan lelaki
Zinc penting bagi menghasilkan sperma yang kuat dan banyak. Zat zink diperlukan bagi sperma berenang dengan kuat dan pantas

Mengawal selia fungsi imun 

Menurut Journal  Immunology Eropah, badan manusia memerlukan zink untuk mengaktifkan limfosit T (sel T).

Sel-sel T membantu badan dalam dua cara:
  • mengawal dan mengawal selia tindak balas imun  
  • menyerang sel-sel yang dijangkiti atau kanser.

Pembelajaran dan Memori 

Kajian yang dijalankan di Universiti Toronto dan diterbitkan dalam jurnal Neuron mendedahkan bahawa zink mempunyai peranan penting dalam mengawal selia bagaimana neuron berkomunikasi antara satu sama lain. Ia memberi kesan kepada bagaimana memori terbentuk dan bagaimana kita belajar.


Kandungan Zinc Complex Shaklee

Zinc Complex Shaklee mengandungi 120mg Kalsium dan 15mg Zink. Sangat mencukupi bagi keperluan setiap lelaki dan wanita dewasa.

Harga Zinc Complex Shaklee

Harga sebotol Zinc Complex yang mengandungi 120 biji adalah  RM 34.

Hubungi saya sekarang untuk Order!

SMS/Whatsapp : 0195537657

Eksklusif panduan cara makan Zinc Complex Shaklee hanya diberikan bagi pelanggan yang membeli dari saya.

Penghantaran dan COD bagi pelanggan di sekitar Pandan Perdana, Maluri, Tesco Ampang dan KLCC.
Pengeposan dengan cas minima dibuat ke seluruh Malaysia.

Pengedar Shaklee KL

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

2 comments:

  1. Good tips, tak terfikir pun psl zinc complex, selama ni sapu purelan je. Tp mkn masa sikit la nk baik luka tu..

    ReplyDelete
  2. Mel mmg mkn zinc utk rambut gugur, x sangka lak bgs gak utk luka nipple ye...patutla bila luka je kat nipple ni cepat je sembuh, compare dgn dulu-dulu masa x kenal shaklee lg..alhamdulillah...

    ReplyDelete