Tuesday, December 23, 2014

Pengalaman Pertama Join Marathon di Twincity marathon Tanpa Pancit

For the first time in forever.. Ahad lepas saya berlari, eh, jogging di Cyberjaya dalam Cyberjaya Putrajaya Perdana Twincity Marathon. Since ni adalah kali pertama saya join, so haruslah kategori Fun Run je. Dekat tak dekat..5 km jugak la..

Malam sebelum tu dok discuss banyak kali dengan husband, dia nak follow ke tinggal kat umah je dengan anak-anak. Akhirnya pukul 11 malam baru decide untuk dia ikut. Sebabnya tak tau pukul berapa baru selesai berlari.. First timer la katakan.. Kalau tak sebab Master Lydzar yang ajak maybe tak terjebak jugak berlari sebelum matahari terbit ni.
I am a finisher at Cyberjaya Marathon

Matahari belum keluar, lampu jalan pun tak padam lagi.. semua peserta dah bersedia di garis permulaan. Elok je sebelum horn bunyi, lampu jalan padam. haha..memang on time la kan kiranya start pukul 7 pagi. So dengan lafaz Bismillah, kita lariiiiii~ 


Di belakang garis permulaan

Sebabkan kategori Fun Run kena berkumpul pada pukul 6.45pagi untuk stretching.. Pukul 5.55 kitorang dah keluar rumah. Set alarm pukul 5 pagi, cadangnya nak keluar pukul 5.30pagi sbb nak solat kat mana-mana hentian je. Masa nak kuar umah tu tetiba dah azan, so Solat la dulu then terus gerak. Hanis pun masa tu dah ready kat stroller.  Hanna je yang kehulu kehilir mengikut mama sebab risau kena tinggal. kihkih..

Alhamdulillah sampai kat sana sebelum 6.30 pagi. Allah permudahkan kami cari parking. Dapat yang dekat betul dengan stage. Since I am breastfeeding mum, so memang sepanjang perjalanan tu dah susukan hanna kenyang-kenyang. So bila sampai tu boleh pakai kasut then bersiap untuk berlari je la.

1st timer.. Fun Run

 Sebelum keluar rumah, dah alas perut dulu dengan Shake Energy Soy Protien + Fresh Milk dan sebagai bekalan tenaga. Alhamdulillah, sehingga pukul 9pagi pun perut masih rasa ok dan takde rasa berkeroncong.

Rich Family
Sebahagian dari keluarga Rich Family

Disebabkan saya memang tahu saya cepat dehydrated, so sebelum berlari saya minum Performance Drink dan saya bawa juga bekalan air tu sepanjang berlari(jogging). Tak minum banyak pun, ade la sekadar beberapa teguk untuk 2-3kali minum. Memang pihak penganjur ada sediakan air di 2 pitstop namun menyedari kemampuan diri sendiri so saya pilih untuk minum performance drink.

Marathon tanpa cukup training?


Antara kami berlima sayalah terakhir sampai ke garisan penamat. hihi.. Nak buat camne, skali je sempat training, tu pun pusing 3 round je kat Taman Pudu Ulu dekat rumah ni. Alhamdulillah takde la semput sangat rasanya,  walaupun memang dah mandi peluh.

Saya takde la redah je lari cari nahas kan.. telan la beberapa biji vitamin sebagai energy booster dan supaya jantung dapat mengepam darah dengan baik ke seluruh badan.Actually masa training tu dah test dulu dan hasilnya memang seperti yang dijangka. So kira tested and proven la.


Shaklee Effect
I segan nak posing sorang, cneo pun sama..so berduet la kami..hihi

 Kalau medalist Olimpik pun memang amalkan Energy Booster dan Performance Drink ni takkan la saya  yang amatur ni tak ikut. Yang penting selamat dan tanpa dadah.

 InsyaAllah lepas ni boleh la teruskan hasrat untuk sertai larian di dalam event yang lain pulak.Hujung minggu ni harapnya dapat la join geng budak sekolah naik Bukit Saga. Hihi.. Broga pun tak pernah sebenarnya.


Medal Marathon Cantik
Shaklee Effect kami, Rich Family~





So, kalau anda pernah menyimpan hasrat untuk menyertai marathon ataupun memanjat bukit namun risau badan tak fit, nafas pendek, cepat penat, cepat dehydrated maka anda harus mendapatkan Energy Booster dan Perfomance Drink ni segera.  Dapatkan dari saya dan saya kongsikan tips untuk mendapatkan kesan yang maksima.


 Hubungi saya di 0195537657 untuk mendapatkan Energy Booster anda hari ini ye supaya anda dapat join marathon tanpa pancit seperti saya dan rakan-rakan yang mungkin addicted selepas ni.

Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805) SMS/Whatsapp : 0195537657 FB : Nur Fadhilah FB Page : Vitamagic Shoppe


Read More

Saturday, December 20, 2014

Cara Buat Pisang Goreng Cheese Coklat Untuk Yang Baru Belajar Masak

Sejak balik dari KK beberapa bulan lepas asyik teringat-ingat pada Pisang Goreng Cheese itu. Ada jugak jumpa orang jual kat sekitar KL dan Ipoh ni tapi mahalnya melampau! Beli sekali sekala boleh la, tapi tak dapat la nak beli selalu kan.

So, saya google la resipi..tapi kebanyakannya tak cerita apa pisang nak guna. Saya memang failed bab pisang apa nak guna ni. Setelah beberapa kali cubaan, ada yg berjaya dan tidak. So sekarang boleh la nak berkongsi cara buat yang paling senang dan confirm jadi.

Bahan-bahan


1. Pisang Abu / Awak / Cavendish
Pastikan pisang dah warna kuning tp tak terlalu masak sebab nanti kalau goreng jadi lembik. Kalau masih hijau pulak nanti kelat.

2. Tepung goreng pisang - beli je cap apa pun kat pasaraya tu ok je. Saya pernah beli Adabi dan ada 1 lagi tak ingat cap kat tesco. Dua-dua hasilkan kerangupan yang berbeza. Kalau pandai campur sendiri tepung beras & tepung gandum lagi bagus..hihi

3. Secubit garam

4. Air

5. Sirap Coklat Hersheys





6. Mozzarela Cheese -diparut. Boleh beli yang siap diparut atau yang seketul dan parut sendiri

sirap coklat hersheys
Coklat ni best..hihi

Cara-cara penyediaan


1 - Hiris pisang - dibelah 2 atau hiris 3 secara menyerong bergantung kepada saiz pisang
2 - Bancuh tepung dengan air. Pastikan tidak terlalu cair kalau nak pisang tu jadi rangup. Bubuh secubit garam.
3 - Goreng dalam minyak panas. Bila dah bertukar jadi warna keperangan, balik-balikkan dan lepas tu boleh angkat.
4 - Tuangkan sirap coklat ke atas pisang panas.
5 - Taburkan parutan cheese

Yeay, siap untuk dimakan!

Option lain kalau taknak guna coklat adalah gula melaka. Kat Tesco ke Aeon pun ada jual. Yang ni kena parut.

Gula Melaka
Saya pernah cuba guna brown sugar tapi tak jadi sedap.. guna gula merah ni jugak yang terasa 'kick'! hihi~

Dan hasilnya...

Sedap dimakan panas-panas..

Selamat mencuba! Boleh la buat as appetizer atau minum petang di kala hujan lebat. hihi

Anak tiada selera makan dan sering sakit?


Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe
Read More

Friday, December 19, 2014

DIY : Homemade playdoh yang murah dan mudah

Si Hanis ni  kalau dapat main playdoh memang tak boleh duduk berjam-jam sampai keras punggung dan playdoh tu dikerjakannya. Tapi lepas tu tak reti pulak nak simpan balik, bersepah-sepah. Maka, bila dah keras dan hancur mama sapu je la masuk tong sampah.  Hari ini, sebab kesian Hanis asyik mintak nak main playdoh, so ku usahakan untuk buat sendiri playdoh.

Sebenarnya dah lama dah google, bahan pun dah beli. So apa lagi.. menguli tepung la hari ini..

Saya refer cara buat homemade playdoh ni di youtube tapi saya olah sedikit.

Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum
2 cawan garam halus ( sebaiknya guna table salt)
1 cawan air
1 sudu kecil minyak jagung
2 Pewarna makanan ( pink & hijau )
 *boleh guna warna yang disukai
Pewarna untuk playdoh


Cara penyediaan

1. Gaul sebati garam dan tepung di dalam 1 mangkuk. Ketepikan

2. Sediakan 2 mangkuk lain

3. Titikkan pewarna pink, setengah cawan air dan separuh sudu kecil minyak kedalam mangkuk 1

4. Ulang langkah sama menggunakan warna hijau ke dalam mangkuk 2

5. Bahagikan campuran tepung kepada dua dan masukkan ke dalam mangkuk 1 dan 2

6. Gaulkan dan uli sampai sebati. Adunan akan rasa melekit pada awal-awalnya.

Jika perlu, Tambah beberapa titik minyak & air untuk mendapatkan kelembutan doh yang disukai tapi jangan terlampau lembut.

Jadi la sekuntum bunga..hihi
Kalau dah mengadap, memang tak bangun..

Pesan kat anak-anak jangan lupa simpan dalam bekas kedap udara selepas main ye.

Oh, si Hanna ada cuba juga nak masukkan playdoh ni dalam mulut tapi lepas tu cepat-cepat dia keluarkan balik. sebab teramatlah masin  rasanya. Kalau dia lalu telan pun tak risau sebab tiada bahan merbahaya.

Selamat mencuba!

*aktiviti ini boleh mengajak anak-anak berimaginasi dengan membentuk segala benda yang disekeliling juga menggalakkan perkembangan skil motor anak-anak.






Read More

Thursday, December 18, 2014

7 TIPS Buat Sale Melalui Instagram Untuk Usahawan Internet

Ramai yang ada akaun instagram tapi tak digunakan sepenuhnya ( mcm saya..hehe) Padahal ramai yang menjadikan Instagram lubuk duit dengan hanya berkongsi gambar.



Nak tau 7 Strategi menggunakan Instagram ?


#1 Lengkapkan Instagram Profile Anda


Dalam Instagram ada 1 page yang dinamakan "profile" khas untuk setiap pengguna Instagram. Melalui "profile", pelawat-pelawat boleh mengenali bisnes kita dengan lebih baik dengan melihat gambar-gambar yang kita pernah upload sebelum ini.

Sebelum kita post sebarang gambar, pastikan kita dah lengkapkan info berkaitan bisnes kita di bahagian "bio". So senang la nanti orang lain nak kenal kita sebelum mereka berminat nak klik button "follow".

#2 Anjurkan Contest


Instagram sangat popular digunakan sebagai platform membuat pertandingan gambar. Apa yang perlu dilakukan adalah meminta pelanggan-pelanggan membuat tagging pada gambar mereka menggunakan #hashtag yang anda tetapkan. Kemudian minta orang lain atau rakan-rakan mereka memberikan vote dengan cara klik "like" pada gambar mereka.

#hashtag adalah perkara yang penting di dalam instagram. Sebelum mengupload apa-apa gambar, cari dan semak dulu hashtag-hashtag yang telah digunakan dan mungkin berkaitan dengan gambar anda.

3# Ambil Gambar yang menarik dengan sudut yang unik


Terdapat berbilion gambar di dalam instagram. Amat sukar untuk membuatkan gambar anda menonjol. Terdapat banyak perkara yang anda boleh buat dengan cahaya, tetapi kaedah cepat untuk membuatkan foto anda lain dari yang lain adalah dengan mengambil gambar dari sudut yang unik.

Anda tidak memerlukan kamera DSLR yang mahal untuk membolehkan anda berjaya di dalam pemasaran menggunakan Instagram. Smartphone yang dimiliki cukup untuk anda menghasilkan gambar yang menarik. Apa yang penting adalah teknik semasa mengambil gambar. Luangkan sedikit masa untuk belajar dan membaca panduan mengambil gambar menggunakan telefon.

Dengan mengambil gambar yang cun, gambar produk anda akan menjadi lebih professional dan sudah pasti bakal pelanggan juga akan tertarik. Instagram juga menawarkan lebih 12  image filter automatic dan mempunyai kesan yang berbeza.

#4 Promosi secara Soft-Selling


Tujuan asal instagram diwujudkan adalan untuk bersosial dan bukan 100% untuk pemasaran. Promosi secara langsung akan menimbulkan rasa kurang senang terhadap penggunanya kerana mereka menggunakan instagram untuk bersosial. Ada sesetengah yang agak sensitif dengan aktiviti jual-menjual dan promosi secara melampau. Oleh itu cuba kurangkan ayat-ayat hard sell di dalam post. Berkongsi dari hati tentunya dapat menyentuh perasaan pengguna.

Anda cepat merasa penat dan letih menguruskan bisnes? Dapatkan Vitamin untuk diri anda hari ini..

#5 Post pada Waktu Puncak


Apabila anda membuat post di Instagram, anda perlu kaji dan perhatikan bilakh post anda mendapat like dan komen yang tinggi. Gunakan waktu tersebut apabila anda mahukan post anda mendapat capaian yang tinggi dari kalangan followers.

Dengan cara ini, anda akan dapat mengetahui bilakah waktu untuk membuat post yang benar-benar mendapat sambutan dari pengguna. Secara tidak langsung, anda akan dapat mempromosikan produk anda secara soft selling kerana terdapat aktiviti di dalam post anda.

#6 Balas Semua Komen yang Diterima


Hargai setiap pengguna yang telah sudi meluangkan masa mereka memberikan komen pada gambar-gambar yang anda upload di Instagram. anda perlu respon terhadap komen-komen dari pengunjung. Berikan penghargaan kepada semua pengguna yang telah memberi komitmen untuk Like dan komen post-post anda. Apabila anda membalas komen mereka, sekurang-kurangnya mereka akan asa dihargai.

#7 Berikan Follower "Kod Diskaun"


Topshop.com adalah merupakan sebuah gedung pakaian wanita dengan pengikut Instagram seramai 3 juta orang.

Mereka sentiasa mengemaskini Instagram mereka dengan gambar-gambar pakaian, aksesori dan juga pelanggan-pelanggan mereka. Kadang kala mereka juga akan mengupload gambar "kod diskaun" di Instagram mereka.

Disebabkan itu, bilangan follower mereka sentiasa meningkat dengan mendadak dan setiap gambar yang di post akan mendapat Like dan komen yang banyak sehingga puluhan ribu. Mereka benar-benar membina perhubungan dengan pengikut mereka.

Ini semua adalah cara yang baik untuk membina pengikut Instagram anda dan akan menggalakkan lebih ramai pelanggan datang berkunjung

Melihat kelebihan yang diceritakan, amatlah rugi jika kita mengabaikan teknik pemasaran melalui Instagram, memandangkan kini terdapat hampir 8 juta rakyat Malaysia yang memiliki smartphone dan hampir setiap smartphone boleh memuat turun aplikasi Instagram.

Belum ada Instagram? Mungkin inilah masanya untuk anda mempertimbangkannya. Selamat berjaya!


Sumber: Inspirasi Kejayaan Isu 18

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=78d69f40906679a976dc4d45cebffbe6

Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe

Read More

Wednesday, December 17, 2014

Muka Bebas Jerawat dan Flawless Buat Semua Pandang Tak Berkelip

Tak kisah lelaki atau perempuan, pasti tak terlepas dari masalah jerawat. Macam mamat ni, dah lebih 100 kali cuba nak usha awek korea ni tapi asyik tak dapat walaupun muka putih kemerah-merahan. Bukan sebab flawless tapi jerawat tumbuh melata. Awek ni pulak babyface, comel je.. memang tak pandang mamat ni kan.. tak nampak dah hensem tu kat mana.

lelaki berjerawat
hilang hensem bila muka penuh jerawat

Sorry.. i tak pandang kalau muka penuh jerawat :p
 Entry ini saya nak kongsikan kisah benar, khas untuk pembaca yang selalu runsing muka penuh jerawat. Dah habis beribu ringgit tapi tak nampak lagi rupa kulit yang bebas jerawat. Parut lama pun penuh.. :(

Penantian 7 tahun kini berakhir

Kisah seorang akak ni, yang terpaksa menanggung malu muka penuh jerawat gara-gara penggunaan produk yang salah. Walaupun dah berhabis banyak, namun kesannya makin teruk.

Dengarkan pengakuan dari akak ni yang sekarang ni kulit dah cantik, licin dan gebu.. jerawat sebijik pun takde.




Bila muka dah flawless gitu, baru la confident nak jumpa orang kan?

Kisah benar dari seorang adik yang bakal berkahwin tahun depan. Sejak saya kenal beliau beberapa tahun lepas memang mukanya tak pernah bebas dari jerawat. Kebanyakan masa mukanya memang di tutup dengan foundation yang tebal kerana tuntutan kerja yang memerlukan beliau berjumpa client.

Selepas bertunang 2 bulan lepas, beliau menyatakan hasrat untuk membeli vitamin untuk muka. Katanya, dia nak cantik sebelum kahwin. Ye lahh, taknaklah nanti suami terkejut, segan pulak dengan keluarga mertua. Takkan sepanjang masa nak kena bermekap di dalam rumah.

Oleh itu, saya mencadangkan beliau mengambil Vitamin C, Vitamin E, Alfalfa dan GLA kerana beliau juga mempunyai masalah hormon yang tidak stabil. Tak sampai sebulan beliau konsisten dengan 4 vitamin ni, saya dah dapat feedback yang sangat menggembirakan.

set cantik

 Parut pun makin hilang, jerawat baru pun dah tak tumbuh. InsyaAllah tak lama lagi beliau akan dapat muka yang bebas jerawat. Nak mekap untuk hari bahagia nanti pun jadi lebih senang kan?

Terujakan bila tengok aweks dahi licin. hihi.. bukan takat lelaki, perempuan lain pun pandang tak berkelip. hihi..

Macam Sarah ni, kulit cerah flawless pinkish.. eh, suka kan tengok dia. Kalau masa dia bagi talk, semua orang confirm bagi perhatian sepenuhnya. 

cantik semulajadi
Sarah, Nutritionist Shaklee

Nak tahu tak apa rahsia Sarah ? 

Tak jadi rahsia dah sekarang ni.. ni Sarah sendiri yang memberitahu kepada salah seorang SID apa yang dia amalkan untuk cantik cun melecun gini..
  • Vivix : Antioksidan dan anti penuaan terbaik. Hanya satu sudu kecil setiap hari
  • Vitamin C : Sustained release Vita C yang membekalkan badan dengan 100mg Vita C setiap jam selama 5 jam. Agar kulit lembut dan lembap. Juga merupakan agen anti-oksida
  • B Complex : Memberikan tenaga, mengurangkan stress.
  • Vitamin E :Mencerahkan kulit, memudarkan parut dengan cepat dan melindungi jantung. Setiap kapsul mengandungi 4000IU Vitamin E
  • Collagen: Menganjal dan menegangkan kulit serta membantu penghasilan sendi rawan
Katanya, yang paling penting adalah konsisten. Barulah awet muda gitu. Sekali pandang memang ingat student Uni mana la ni kan?

Namun, bagi yang rasa kurang komited untuk konsisten dengan vitamin yang banyak, boleh juga mengambil Vitamin C, Vitamin E dan B Complex. 

Hilangkan Whiteheads


Macam mana pulak kalau muka dah cerah, jerawat takde tapi hidung penuh dengan whiteheads?
Hari-hari tenyeh hidung tapi tak jugak hilang. Bila pegang hidung terasa kasar-kasar kan?

Menurut kawan saya Siera, setelah 3 hari menggunakan pencuci muka yang baru ni  Whiteheads dah hilang!

PERUBAHAN yang dirasai ?

- kulit rasa tegang yang tak pedih
- kulit lembab moist2 je
- whitehead hilang abiss
- kulit makin gebus gebas

1 tiub pencuci muka ni tahan lama tau. Lebih dari 6 bulan. So memang jimat la..

Lebih meyakinkan, pencuci muka ni memang selamat digunakan sebabnya..

  •  Tiada bahan kimia. 100% bahan semulajadi
  • 16 botanical plant 
  • Dermatology tested
  • Not tested on animal
  • 3 years research
  • Clinically tested

Pencuci muka tanpa kimia
1 tiub untuk kegunaan 6 bulan lebih




Sebenarnya saya dah lama sangat dok usha pencuci muka ni.. tapi macam lama lagi je nak tunggu Enfuselle ni habis. huhu~ bersabarlah wahai hati. Btw, Nutriwhite ni lebih sesuai utk kulit normal yang tiada masalah berminyak, kering atau berjerawat ye. Sebagai alternatif, eloklah gunakan Enfuselle.


Sebarang persoalan atau kemusykilan yang memeningkan kepala anda salurkan segera kepada saya, nak call boleh, nak SMS @ Whatsapp ke 0195537657 pun boleh. Kalau sekadar nak tanya dulu tengok apa yang sesuai pun digalakkan. InsyaAllah saya sedia menjawab persoalan anda.

 Ohh, istimewa untuk pelanggan saya je.. saya akan kongsikan cara pengambilan vitamin paling efektif untuk supaya jerawat cepat kecut dan parut pun cepat hilang dan macam-macam tips lagi untuk dapatkan muka flawless .


Apa lagi? Hubungi saya sekarang ye~ saya tunggu ni..


Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe


Read More

Saturday, December 6, 2014

Tonton dan Menang @ Mamamyraslove




Eh. betul ke ni? Yerp! betul.. sebenarnya saya bercadang nak bagi giveaway masa birthday last month tapi tak berkesempatan pulak nak arrange. So saya postpone ke bulan ini.

So untuk kali ini, syarat nak menang senang je..

Tonton 3 video di bawah dan jawab soalan mudah












 Dah ready nak jawab soalan?

Klik kat sini untuk menjawab 3 soalan mudah.

Amacam? Senang kan? hihi..

So sekarang ni anda boleh share contest ni kepada lebih ramai orang.. Tak kisah la melalui Facebook ke, blog ke, twitter ke..


 Contest ni dibuka sehingga 31 Disember 2014.

Nak tahu tak hadiah yang bakal dimenangi?


Pemenang Pertama : 1 botol Sustained Released Vita C yang bernilai RM92.50


Pemenang Kedua : 1 botol Alfalfa yang bernilai RM53.75 

Pemenang Ketiga : 1 tiub Herbal Blend bernilai RM27.00


Jangan lupa! Share kepada semua kawan-kawan dan kenalan yang ada ye..

Terima Kasih!

Read More

Wednesday, December 3, 2014

Mudahnya Menyusukan Bayi Pramatang Tanpa Mengganggu Ibu Berpantang

Susu ibu merupakan susu yang amat diperlukan oleh bayi pramatang untuk terus berjuang dan melawan sebarang jangkitan. Susu ibu adalah lebih mudah dihadam berbanding susu formula khas bayi pramatang. Ia mengandungi hormon semulajadi dan agen tumbesaran yang membantu si kecil membesar dengan kuat dan sihat.

Semakin awal bayi dilahirkan, semakin tinggi risiko untuk mendapat pelbagai komplikasi penyakit. Oleh itu, sangat penting bayi dibekalkan dengan nutrisi terbaik. Namun begitu, bagi kebanyakan ibu yang melahirkan bayi pramatang, susu masih tidak dapat dihasilkan.


Bayi pramatang memerlukan penjagaan rapi



Sebelum kita masuk ke bab yang lebih detail, jom dengar dulu bagaimana seorang ibu yang mempunyai anak pramatang berusaha untuk menyusukan anaknya..




Menyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT? from iReach HD on Vimeo.


Secara umumnya..untuk memudahkan penjagaan bayi pramatang , ingatlah 5S: (sumber:theasianparent)

1. Sentuhan ibu
Sentuhan ibu merupakan faktor utama dalam memastikan bayi pramatang berada dalam keadaan stabil dan selamat. Dakaplah bayi rapat ke dada anda. Pergerakan ini bukan sahaja boleh menenangkan bayi, malahan ia juga boleh membantu merapatkan hubungan antara ibu dan anak.

Sentuhan kasih sayang yang amat bermakna


2. Suara ibu menenangkan jiwa
Suara ibu juga mampu membantu menenangkan bayi pramatang anda.
Cuba luangkan masa berbicara dengan bayi pramatang anda dan ucapkan kata-kata penuh kasih sayang kepadanya walaupun bayi sedang tidur.

Bisikan si ibu menenangkan bayi

3. Susu ibu paling sesuai
Susu ibu sudah terbukti secara klinikal mengandungi segala nutrien dan zat yang penting. Oleh itu, ia merupakan makanan terbaik bagi bayi pramatang. Sekiranya anda tidak dapat menyusukan bayi anda atas sebab tertentu, bincanglah dengan doktor anda segera mengenai sebarang alternatif terbaik bagi susu ibu.

4. Semak keadaan bayi
Bayi pramatang mempunyai keadaan fizikal yang lebih lemah berbanding bayi yang dilahirkan cukup tempohnya. Oleh itu, bayi pramatang sudah pasti akan mempunyai keperluan yang lebih mendesak. Sentiasa perhatikan perubahan bayi pramatang anda dan rujuklah pada pakar perubatan sekiranya berlaku sebarang perubahan ketara.

Biasanya, sekembalinya bayi pramatang dari hospital, mereka akan tidur sehingga 15 ke 22 jam sehari. Bayi pramatang biasanya tidak begitu menangis . Mereka akan lebih banyak menangis bila semakin hampir dengan tarikh sepatunya diahirkan.

5. Selitkan masa peribadi untuk ibu 
Pastikan anda sebagai penjaga utama bayi mempunyai masa rehat untuk diri sendiri. Kami di sini amat memahami intuisi ibu untuk menjaga bayi mereka dengan sesempurna mungkin, namun jika anda sendiri tidak bertenaga, masakan anda mempunyai tenaga yang cukup untuk menjaga bayi anda?
Apa yang penting, jangan lupakan bahawa anda telah berjaya melahirkan seorang lagi insan ke dunia ini. Jangan patah semangat dan terus berusaha demi anda dan juga bayi anda!

Namun, dalam entry ini saya hanya ingin menyentuh 2 perkara yang selalu menjadi dilema ibu
  1. Cara ibu mendapatkan susu dengan cepat 
  2. Cepat sihat dan kurus walaupun tak makan jamu semasa berpantang 

Cara ibu mendapatkan susu dengan cepat


Lebih cepat bayi mencapai berat minima yang ditetapkan iaitu 1.5kg, maka akan lebih cepatlah bayi akan dibenarkan pulang ke rumah. Ada yang hanya mengambil masa beberapa hari, namun ada juga yang sehingga berbulan-bulan kerana berat bayi yang sentiasa turun naik. 

Bayi pramatang kebiasaannya tidak pandai untuk menyusu secara terus ( direct breastfeeding), oleh itu ibu haruslah mengepam susu dan membekalkannya kepada pihak hospital. Mengepam juga adalah salah satu cara menggalakan penghasilan susu awal. Sekiranya mampu, boleh memilih untuk menggunakan cara double pumping yang dikatakan lebih membantu dalam menghasilkan susu yang banyak.


Menggunakan double pump membolehkan ibu mengepam sambil berehat


Bagi memastikan bekalan susu yang mencukupi, ibu mestilah sihat dan rajin mengepam setiap 3 jam. Ya, setiap 3 jam without failed. Apabila badan sihat, InsyaAllah tiada masalah untuk menghasilkan susu yang banyak. Jika ibu terlalu stress dan tak cukup rehat, penghasilan susu mungkin akan terjejas.

Pengambilan vitamin dan makanan tambahan merupakan pilihan yang selamat dan mudah berbanding mengambil jamu kerana bayi pramatang adalah sangat sensitif. Shaklee mempunyai pilihan suplemen yang sesuai bagi ibu yang menyusukan bayi pramatang. Ia membantu menggalakan penghasilan susu disamping badan yang sihat dan bertenaga.

Harus diingat bahawa ibu mesti mengamalkan tahap kebersihan yang tinggi semasa proses mengepam dan menguruskan susu. Seorang kawan saya yang melahirkan anak kembar pramatang pernah disuruh untuk membuang susu yang dipam kerana doktor risaukan susunya telah tercemar. Alangkah sedih rasanya apabila susah payah si ibu mengepam disia-siakan.

Namun begitu, sekiranya ibu masih tidak mampu membekalkan susu yang mencukupi, mungkin boleh dipertimbangkan untuk mendapatkan bekalan susu daripada ibu susuan. Harus diingat bagi Muslim bahawa ibu mestilah mendapatkan persetujuan suami dan memastikan si anak menjaga hubungan baik dengan ibu susuannya sehingga dewasa.

 Cepat sihat dan kurus walaupun tak makan jamu semasa berpantang


Kebanyakan ibu yang melahirkan bayi pramatang terpaksa 'melupakan' keperluan untuk berpantang kerana desakan hati yang risaukan perkembangan bayi di NICU. Walaupun mungkin tak sampai 30 minggu didalam kandungan, tak sanggup rasanya jika sicomel anugerah terindah tidak mendapat sokongan sebaiknya.

Apabila terpaksa berulang alik ke hospital setiap hari, sudah pastinya si ibu tidak dapat berehat secukupnya. Dah la susah hati sebab asyik teringatkan anak di hospital, luka jahitan pun masih terasa perit. Kalau yang kena czer, nak bangun dari katil pun rasa nak menitik air mata. Sakit di tempat pembedahan ditambah dengan sakit rindukan anak di hospital.

Bagi setiap ibu yang baru bersalin, semestinya keinginan untuk kurus seperti sebelum mengandung membuak-buak. Tapi disebabkan terpaksa berkejar ke hospital, nak bertungku pun terpaksa curi masa, apatah lagi nak berbengkung dan bertangas. Apa pilihan yang ada? Kalau tak sihat nanti siapa pula nak berulang alik ke hospital?

Oleh itu, saya amat bersetuju dengan pilihan yang dibuat oleh Puan Hidayah dengan memilih Set Berpantang dan dilengkapkan lagi dengan set penyusuan. Semata-mata kerana anak tersayang. Satu perkara yang akan membuatkan ibu berpuas hati kerana ia juga membantu ibu untuk kembali langsing dan perut pun kempis macam anak dara.

Tempoh berpantang adalah tempoh paling ideal untuk kurus dengan cepat. Jika tidak dapat nak melilit bengkung bertali panjang, cuba dapatkan bengkung moden yang menggunakan zip. Penggunaannya mudah dan tak perlukan bantuan orang lain. Selain dari bengkung, secara peribadi saya menyarankan ibu memakai girdle panjang sekurang-kurangnya 8 jam sehari. Kalau susah nak pakai waktu siang, pakai waktu malam pun boleh. Nak kesan lagi cepat, pakailah 24 jam.

Memakai girdle panjang membantu ibu cepat kurus

Besar harapan saya agar coretan ini dapat membantu ibu yang sedang resah kembali tersenyum. Jangan sedih, jangan stress.. nanti susu kurang.. hihi.

Buat suami dan ahli keluarga lain, berikan sokongan sepenuhnya buat si ibu untuk melalui fasa peralihan ini tanpa merasa trauma.

Bagi mendapatkan Set Berpantang dan Penyusuan bagi bayi pramatang dengan segera, boleh hubungi saya di 0195537657 pada bila-bila masa. Saya akan hantarkan dengan segera tak kira di hospital mahupun di rumah.

Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe


Read More

Wednesday, November 26, 2014

6 TIPS Membakar Kalori Untuk Wanita Bekerja Dengan Usaha Minimum

Bagi wanita yang bekerja, tak mudah rasanya untuk kita pastikan pembakaran kalori setiap hari  lebih tinggi dari kalori di dalam makanan yang kita ambil. Nak join kelas aerobik seminggu sekali  waktu lunch break pun asyik terponteng je, apatah lagi nak ke gim selepas waktu kerja. Kalau lambat keluar dari pejabat nanti tersangkut dalam jammed pulak. Sudahnya langsung tak payah..

Dulu rasa badan macam ringan, sekarang nak melangkah pun rasa macam berat je.. Bila nak mula bersenam ni? Setiap hari kalau tak dapat kopi.. adoiii~ rasa macam lemah lesu je macam kakak manis ni..







Kalau anda masih tak tahu, sebenarnya ada cara yang mudah dan paling best tidak memakan masa yang banyak untuk membakar kita lebih kalori.

Nak tahu tak? Ada 6 Tips membakar kalori dengan mudah bagi wanita bekerja

1. Membeli Belah


Tiada wanita di dalam dunia ni yang tak suka membeli beli rasanya. Kalau yang dalam pantang pun sanggup membeli beli secara online sebab nak hilangkan gian. Semasa bershopping pun kita boleh membakar kalori sebenarnya. Paling efektif adalah semasa membeli barangan dapur bersama anak-anak di pasaraya.


Hanis yang selalunya duduk di celah-celah barang..
Aktiviti menarik dan menolak troli yang dipenuhi anak-anak dan barang dapur selama sejam boleh membakar 243 kalori ( berdasarkan berat individu 68kg). Itu belum lagi kalau tiba-tiba nak mengejar anak yang berlari ke sana ke mari. Haa! kan makin banyak kalori terbakar.

Kate pun pulangkan troli selepas guna.. hihi


Nak bakar lebih banyak? Jangan lupa hantarkan troli ke tempat asal setelah digunakan macam Kate Middleton.

2. Mengemas Rumah


Rutin Harian seperti mengemas rumah selama 26 minit boleh membakar 100 kalori. Menyapu lantai selama 30 minit boleh membakar 118 kalori, kalau mop sekali boleh bakar lebih sedikit iaitu 129 kalori. Bila dah bosan dengan susun atur perabot di ruang tamu, kerja-kerja menyusun atur tersebut boleh membakar 200 kalori. Banyak tu kan?

Buat ibu-ibu yang selalu mengeluh anak suka sepahkan mainan ( seperti saya ) , lepas ni anggaplah ianya aktiviti membakar lebih kalori. Ajak sekali anak-anak mengemas pun boleh. Banyak kalori terbakar tanpa perlu ke gim.

Jika ibu-ibu risaukan tentang bahan kimia di dalam pencuci lantai, cuba gunakan Basic H yang tidak mengandungi bahan kimia dan tak perlu bilas. Selamat untuk kanak-kanak dan bayi.

3. Menggunakan Tangga Selain Lif


Bagi kita yang tinggal di pangsapuri ataupun kondo, apa kata kita cuba untuk menggunakan tangga. Untuk permulaan, mungkin boleh keluar dari lif 1 atau 2 tingkat lebih rendah dan kemudian naik tangga. Selepas rasa agak selesa,  kurangkan lagi 1 atau 2 tingkat.

Untuk yang tinggal di rumah teres, boleh la gunakan taktik yang sama di pejabat ye. Setakat nak pergi hantar dokumen ke tingkat yang lain, lagi cepat rasanya jika menggunakan tangga. Opps! berhati-hati jika anda memakai high heels. Gunakan handrails sebagai langkah keselamatan.

Naik tangga sebagai aktiviti bersenam
Bila kita menaiki tangga dengan langkah sederhana, ia menggalakan otot di bahagian bawah badan untuk bekerja keras dan juga meningkatkan kadar degupan jantung.

Mana tau, jikalau terjadi lif rosak..anda tentu sahaja boleh naik ke tingkat sepuluh tanpa mengeluh.

Tak larat nak naik tangga sebab sakit lutut, mungkin ada boleh mencuba Set Sakit Lutut. Ramai yang dah kembali tersenyum dan boleh berlari tanpa rasa lutut longgar lagi

4. Menari Ketika Bersiap Ke Kerja




Sambil-sambil nak menggosok baju, mengeringkan rambut, melilit shawl dan sebagainya, apa kata kita pasangkan lagu-lagu kegemaran kita yang ada di dalam playlist iPod tu. Kalau ada lagu rancak, lagi syok rasanya untuk menari. Gerakkan badan ke kiri ke kanan, ikut irama.. nak nyanyi sekali pun boleh.Tapi jangan kuat sangat ye volume lagu tu, risau kena jerit dengan jiran pulak nanti. hehe~

5. Makan Sarapan Sebelum Memulakan Hari


Apabila kita mengambil sarapan, kita memberi isyarat kepada tubuh untuk membakar lebih kalori. Lebih baik sekiranya sarapan yang diambil adalah yang rendah lemak dan rendah kalori. Kalau bosan dengan sarapan yang sama setiap hari, cuba shake ESP yang dicampur susu segar dan buah strawberi. Bukan sahaja sedap, malah mengenyangkan! Paling best, ia sesuai untuk sesiapa yang sedang berdiet kerana ia tidak mempunyai kolesterol dan rendah kalori.

So yummy~ rasa macam nak buat sekarang je..


6. Parking di Tempat Yang Jauh


Seboleh-bolehnya kita kita akan cari parking yang paling dekat dengan pintu pejabat kan? hihi.. Lepas ini cuba tukar. Cari tempat yang jauh sedikit dan agak redup ( jika open parking). Bila nak balik di petang hari, tidak lah kepanasan bila masuk dalam kereta.

Biasanya saya hanya memakai sandals atau kasut bertapak rendah untuk berjalan dari kereta ke pejabat. Di bawah meja saya ada 3-4 pasang kasut dan high heels untuk digunakan di pejabat. Bila nak keluar lunch pun saya akan pakai kasut yang bertapak rendah. Langkah pun boleh la laju sedikit.Ye la.. nak berjalan ke KLCC tu boleh tahan penat kalau pakai kasut  tumit tirus setinggi 2 inci.

Kalau kita berjaya amalkan 6 cara mudah ni, kurang lah sedikit rasa serba salah sebab tak sempat nak ke gim tu..

Jika anda sering mengalami sakit belakang ketika membongkok atau sakit punggung semasa duduk, anda mungkin mengalami masalah sama seperti Puan Ida.




Untuk mendapatkan hasil pembakaran kalori yang lebih efisyen, saya mengamalkan pengambilan Lecithin setiap hari. Ia terbukti meningkatkan metabolisma dan membakar lebih kalori. Memang berpeluh-peluh kalau ambil lecithin sebelum mengemas rumah.

Jom lah cuba dan kongsikan kepada rakan-rakan!

Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe

Read More

Wednesday, November 19, 2014

Resipi Bihun Singapore yang mudah dan disukai kanak-kanak sampai tambah 3 kali


Jikalau anak  anda jenis yang memilih makanan dan anda dah bosan asyik ulang resipi yang sama sahaja setiap hari, anda boleh cuba memasak bihun singapore yang disukai ramai ni. Bukan setakat anak-anak saya, anak-anak saudara, opah, makcik & mak saya pun suka! Memang akan bertambah 3 kali.Setiap kali masak confirm tak cukup.

So rasanya baiklah saya kongsikan resipi ni… mudah sangat, 10 minit pun boleh siap masak. ( I memang suka masak yang cepat je.. Hehe)


Sumber gambar: Potret Kasih

Bahan-bahan

1/3 Bihun 
3-4 sudu olive oil
5 ulas Bawang putih - dicincang
1 biji Telur
100 gm Hirisan ayam
1/4 batang Carrot yang dicincang atau diparut kasar
Serbuk lada hitam (ikut selera)
Serbuk lada sulah ( ikut selera)
Garam secukup rasa

Cara-cara masak

1 - Rendam bihun dalam air panas
2- Panaskan minyak
3 - Tumiskan bawang putih sehingga keperangan
4 - Masukkan hirisan ayam, masakkan hingga bertukar menjadi warna putih
5- Masukkan sedikit air panas
6 - Masukkan hirisan carrot, kacau. 
7 - Masukkan bihun yang telah ditoskan, tambah air jika bihun masih belum cukup lembut
8 - Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah dan garam
9 - Pecahkan telur, kacau hingga hancur
10-Gaul rata telur dengan bihun. Masak hingga air kering. Siap untuk dihidang!

Notakaki..
Jika tiada ayam, boleh juga diganti dengan seafood atau daging atau meatball
Boleh juga ditambah tomato jika suka.
Bihun Singapore sesuai dimakan semasa Sarapan ataupun Makan Malam.

Tips Kak Mah:
Sediakan jadual menu sepanjang minggu untuk menjimatkan masa di dapur. Tak perlu setiap hari fikir apa nak masak hari ini. Barulah boleh spend masa untuk merias diri pulak kan? hihi

Jika anak masih tak suka makan, cuba berikan anak anda suplemen. Nak tahu apa yang sesuai, Whatsapp saya di 0195537657,  saya share macam mana saya buat anak saya yang picky eater jadi makan bertambah-tambah dengan gembira.

Selamat mencuba!


Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe


Read More

Tuesday, November 18, 2014

Suami komen payudara kendur seperti nenek! Tapi umur baru 30..

Sentappp mak!
Walaupun dalam nada gurauan tapi mesejnya jelas, terang dan nyata. Ianya seolah-olah memberi hint yang payudara kita dah tak tegang dan anjal seperti baru berkahwin dahulu. Siapa yang nak disalahkan dalam hal ini? Anak lahir selang setahun, dan setiap anak tu diberi susu badan. Breast yang dulukan tegang dan mantap kini makin melayut dan kendur. Malunya rasa bila ditegur oleh suami..rasa macam tak cukup kain nak sorok muka.

Mujur jugaklah kita cepat terasa bila suami bagi komen tu , boleh la jugak kita usahakan. Daripada tetiba nanti suami salahkan kita bila terkantoi main kayu tiga... tak cukup air mata nangis nanti rasanya.

Jom dapatkan payudara macam Che Ta! hihi..

Kenapa payudara kendur?

Ada beberapa sebab yang biasa dan kadang-kadang kita tak tahu atau tak ambil kisah namun ramai wanita yang mengalaminya.. nak tau? baca sampai habis ye..

Kenaikan atau penurunan berat secara mendadak

Payudara adalah bahagian badan yang sensitif dengan perubahan mendadak kenaikan atau penurunan berat badan. Bagi kita yang mengandung, paling tidak harus naik 10 kilo kan? Lepas bersalin bila amalkan Set Berpantang Supermom dalam masa 3 bulan cuti tu dah kurus ramping, perut pun kempis.
Jika kita berdiet sehingga berat turun 10 kilo dalam 2 minggu, itu namanya perubahan mendadak.  Kita akan kehilangan muscle dan sebahagian lemak di dada, dan payudara pun akan kendur..

Pemakain coli yang tidak sesuai

Berapa kerap kita menukar coli? Setahun sekali.. atau 2 tahun sekali? Sebaiknya tukar coli setiap 3-4 bulan atau jika didapati coli makin longgar atau terlalu ketat. Pastikan bahagian belakang tidak terangkat. Jika kita memakai coli dan saiz cup yang betul, coli kita takkan kelihatan seperti gambar dibawah.

ini tanda anda kena tukar coli anda

Cara memakai coli yang betul untuk elak payudara melayut
Bagi ibu yang masih menyusukan dan memakai nursing bra juga wajib memilih saiz dengan betul. Saiz coli semasa baru bersalin mungkin lebih besar dari waktu anda mula bekerja setelah cuti bersalin 3 bulan.

Posisi tidur mengiring

Jika anda jenis yang tidur tanpa coli dan suka tidur dalam posisi mengiring, payudara anda akan lebih cepat mengendur. Ini kerana kurangnya support kepada payudara.  Tidur terlentang adalah alternatif yang baik atau pakailah sleeping bra yang tidak mempunyai wire namun masih memberi support.
Haa..tidur meniarap lagi la tak digalakkan ya.


Atasinya sekarang!


Walaupun suami dah memberikan komen yang pedas, belum terlambat untuk kita mengubah persepsi suami. Takmo la nanti suami kita jadi macam suami Mah pulak... Naudzubillah.
Jom tengok macam mana caranya, mudah dah boleh dibuat dirumah je.

 

Senaman payudara


Terdapat beberapa cara senaman yang boleh membantu kita membina muscle di dada dan seterusnya membuatkan breast menjadi lebih mantap. Senaman ni diajar oleh cikgu aerobik saya di pejabat. Sukar untuk kami tidak percaya apabila melihat sendiri susuk tubuh cikgu yang mantap walaupun berusia melebihi 40 tahun. Kalah badan anak dara..

Senaman yang diajar mudah sangat untuk dibuat.

  1. Berdiri tegak, angkat kedua tangan kehadapan dan silangkan kedua tangan seperti dalam gambar.
  2. Genggam lengan kanan dengan tangan kiri dan genggam lengan kiri dengan tangan kanan.
  3. Tolak/gerakkan genggaman tangan dengan kuat sedikit ke arah siku
  4. Tukar posisi tangan.

Senaman untuk payudara, saya minta anak jadi model.


Ulang sehingga 50 kali setiap hari untuk mendapatkan hasil yang mantap. Makcik dan akak- akak dalam kelas aerobik tu, kalau bab senaman yang ni semua buat bersungguh-sungguh. hehe..
Kalau korang masih ragu-ragu, boleh refer kat video ni. ada juga ditunjukkan cara secara detail.





 sumber : youtube

 

Urutan sendiri di rumah

Dengan cara urutan juga kita boleh meransang agar payudara kembali mantap.
Kita boleh melakukan urutan sendiri sendiri ataupun meminta bantuan suami yang memberikan komplen.. hihi.. Caranya mudah sahaja..

1 - Letakkan tapak  tangan di sebelah luar payudara dan tolak perlahan-lahan ke tengah
2 - Ulang 10-15 kali
3 - Letakkan tapak tangan di sebelah bawah payudara dan tolak perlahan-lahan ke atas
4 - Ulang 10-15 kali

Suplemen untuk payudara


Selain daripada membuat senaman dan urutan, kita juga perlu membekalkan payudara dengan kolagen agar kulitnya lebih cepat tegang dan lembut. Bagi suami, payudara tu kan seolah-olah tempat untuk ditakluki. Lagi disukai bila payudara mantap dan gebu. Tak perlu la sampai buat pembedahan untuk membesarkan payudara pulak, itu dah nampak sangat tipunya.

Protien juga salah satu nutrisi yang diperlukan untuk untuk mengelakkan payudara menjadi labuh sehingga boleh diselak ke belakang macam shawl.  haha.. itu la perumpamaan yang kawan saya bagi bila saya share mengenai senaman di atas di dalam group whatsapp.Protien seperti diketahui ramai mudah didapati melalui daging dan kekacang, tapi awas kandungan kolesterol di dalam daging.

Sumber protien yang saya sarankan adalah Energizing Soy Protien (ESP) yang tidak mengandungi Kolesterol dan kaya dengan asid amino penting untuk tubuh. Kesan dari pengambilan ESP secara berterusan bukan sahaja membuatkan payudara lebih anjal malah kulit juga makin cerah dan berseri-seri.

Selamat mencuba ye kawan-kawan. Sebelum tidur nanti boleh la minum kolagen bersama ESP ye.
Kalau belum ada ESP dan kolagen boleh hubungi saya di 0195537657, saya boleh poskan cecepat..jangan risau.
Nak tak kalau saya bagi tahu ada cara untuk anda jimat lagi sehingga 30%?
Hubungi saya cepat-cepat sebelum suami anda terus memerli baikk lagi.. 

Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe


Read More

Sunday, November 16, 2014

Kentut vagina sewaktu bersama buatkan keinginan suami selalu terbantut. Atasinya sekarang.

Sebelum beranak, pengalaman di dalam bilik tidur memang hebat. Sampai tak cukup katil dibuatnya. Namun, disangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Selepas bersalin anak pertama, suami Siti selalu hilang selera bila bersama.

Siti makin risau, daripada 2 kali seminggu kini hanya 3 kali sebulan suaminya mengajak untuk bersama. Itu pun ada saja aksi 'terkentut' yang membantutkan mood suaminya. Siti takut lama kelamaan suaminya 'makan luar' kerana tidak puas.


cara atasi kentut vagina
Mood hilang kerana terkentut semasa bersama


Siti perasan keadaan ini hanya terjadi selepas dia beranak. Adakah sebab dia tak berpantang betul-betul macam yang disuruh emaknya. Siti akui dia tidak dapat berpantang dengan ketat , hanya sempat berbengkung dan bertungku untuk 2 minggu pertama semasa emaknya ada bersama. Selepas itu, dia hanya berpantang makan. Mungkin agak terlambat untuk menyesal kerana anaknya kini dah pun berusia 5 bulan.

Siti tekad untuk mencari jawapan kepada dilema yang membelenggu dirinya. Kini barulah dia tahu , apa yang dialaminya itu adalah Kentut Vagina. Ia disebabkan lantai pelvik yang lemah dan ada bahagian yang makin longgar setelah dia melahirkan anak. Bukan Siti seorang malah ramai rupanya yang pernah mengalami masalah sama.

Lebih membuatkan Siti resah, dia 'terkentut' bukan setakat waktu bersama , ada kalanya waktu solat pun terasa ada bubble angin keluar melalui faraj. Tapi tiada bau.

Bila ditanya ustazah, Siti lega kerana ianya tidak membatalkan solat kerana angin tersebut adalah udara disekeliling yang masuk ke dalam faraj. Ia biasanya terjadi semasa atau selepas melakukan hubungan kelamin dan juga semasa duduk selepas sujud dalam solat.

Salah satu cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan melakukan senaman kegel. Ia dikatakan dapat membantu menguatkan lantai pelvic yang lemah.

Senaman Kegel atau kemutan mudah dilakukan pada bila-bila masa. Sambil membaca ni pun kita boleh lakukan. Jom cuba 4 langkah mudah ini ye..

1- Tahan nafas
2- Kemutkan bahagian faraj seolah-olah sedang menahan kencing, tanpa kecutkan abdomen.
3- Lepaskan selepas kiraan 3-5 saat, rehat 3 saat.
4- Ulang sehingga 10-15 kali.

Senaman ini amat digalakkan untuk dilakukan 3 sesi sehari. Sambil tengok tv atau membuat kerja pejabat pun boleh tanpa disedari sesiapa.

Sekiranya saluran faraj telah menjadi terlalu longgar, pembedahan boleh dilakukan untuk mengecilkan kembali saluran faraj.Pembedahan ini dikenali sebagai 'pelvic floor repair'.

Siti beruntung kerana dia cepat bertindak untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin serius. Selain dari senaman Kegel, Siti turut berikhtiar dengan mengambil suplemen. Siti tekad untuk mengembalikan pengalaman honeymoonnya dulu dan tidak sanggup untuk menjalani pembedahan.

Siti telah mencuba Alfalfa Complex yang sememangnya dikenali sebagai Kacip Fatimah moden dan perapat. Dia sedari, masalah Keputihan yang pernah dialaminya dulu hilang.

Bagi menghangatkan lagi mood di kamar, Siti turut mengamalkan GLA Complex yang juga mengawal selia hormon di Estrogen & Testosteron di dalam badan . Selepas sebulan, suaminya asyik memuji Siti. Sampai suaminya asyik memujuk Siti untuk bersama hampir setiap malam!

Kini Siti boleh tersenyum lega. Dia tidak lagi melalui pengalaman yang memalukan itu. Dia perasan, aturan haidnya juga lebih teratur, kulit terasa lebih lembut berbanding dahulu. Solat juga boleh dilakukan dengan sempurna tanpa was-was dan risau lagi.

Jika anda mengalami masalah yang sama seperti Siti, hubungi 0195537657 sekarang, melainkan anda rela suami anda terus membawa diri.

Ada lagi kisah yang saya nak kongsikan sebenarnya tapi agak secret. Hanya untuk wanita yang benar-benar sayangkan suami dan keluarga.


Jom nikmati lebih penjimatan sehingga 30% bagi ahli. 

Berminat untuk menjadi ahli? Hubungi saya sekarang..

Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe



Read More

Tuesday, November 11, 2014

Cara berjimat Ketika Melancong Tanpa Membazir Membeli Air Mineral Mahal

Berapa harga sebotol air mineral di Langkawi? RM3 untuk yang bersaiz 1.5liter kan? Biasanya jika melancong bersama 5 orang ahli keluarga, memerlukan 3-4 botol air mineral setiap hari. Jika melancong 3 hari atau 5 hari, cuba anda buat kira-kira.

Itu kalau di Langkawi, kalau di Pulau Tioman, Redang dan lain-lain? Lagi mahal rasanya..
Habis tu macam mana nak berjimat? 



Kalau anda nak tahu apa secret weapon saya untuk berjimat ketika travel.. Baca sampai habis ya.

Sepanjang 2 bulan suami bercuti ni, hampir separuh daripadanya dipenuhi dengan Kursus Wajib. Kalau tak hadir kursus tak boleh naik pangkat. So, nak tak nak kena la hadir jugak. Kursus bukan sehari dua pulak tu. 3 x 5 hari dan 1 x 3 hari. Ok, yang 3 hari tu suami pergi sorang tak bawak kami anak beranak.

Cuba agak berapa botol air mineral yang dibeli sepanjang Kursus 1 minggu? ( suami kursus, bawak isteri dan anak-anak)

15 botol 1.5liter.

Itu tak termasuk botol kecil yang diberi kepada suami di dalam kelas.

Itu kisah kami yang mengikut suami berkursus. Dan semasa kami melancong ke Kota Kinabalu baru-baru ini, kami membeli kira-kira 10botol air mineral. Walaupun payah, tetap kena minum air mencukupi, sebab kami taknak dehydrated. Nanti tak larat pulak nak berjalan.Rugi travel jauh-jauh.

Di rumah, suami dah pasang kan penapis  air Coway . So memang senang la, takyah susah-susah nak masak air atau simpan air dalam peti sejuk. Kan best kalau boleh angkut penapis air tu ke mana-mana.. Hihi.. Takde la membazir beli lagi air mineral.

Sebabkan dah syok dengan adanya penapis air coway yang tak boleh nak ubah tu, sampai terlupa yang saya pernah membeli jag penapis air awal tahun lepas. Masa mengemas dapur hari tu, baru la terjumpa balik. Syok bukan main lagi la rasanya. So, untuk Kursus minggu ni, boleh berjimat yeay! Tak perlu lagi beli air mineral banyak-banyak. Kurang la sikit beban nak angkut ke bilik kat tingkat 4.

Inilah rupanya jag penapis air yang ringan, mudah dibawa ke mana-mana, nak guna pun senang, tak guna elektrik ataupun bateri. Jag ini diperbuat dari plastik standard BPA-Free

Mula-mula dulu memang di pandang enteng oleh suami sebab dia kata leceh, kena tadah air, tunggu air di tapis baru boleh minum. Tapi, bila saya tunjuk kira-kira  harga 1 liter air yang ditapis tu hanyalah RM0.14,  barulah dia setuju. 

Sebelum saya beli dulu, saya dah kaji siap-siap dah, betul je jag air ni boleh tapis segala klorin, plumbum dan bendasing dan bahan pencemaran lain yang terkandung dalam air pili? Namun tidak menghilang kan zat dan mineral baik. 


Risau jugak saya, harga jag tu bukan setakat seringgit dua.. So kena la kaji betul-betul. Dah la masa tu guna duit sendiri pulak tu. Lagi la I berkira. Hihi

So bila dah study, buat perbandingan, kira harga dan segala bendalah barulah kita beli. Dengan harga yang dibayar tu, terasa macam tak percaya dengan kualiti kebersihan air yang ditapis. Plumbum yang biasanya tak dapat ditapis oleh kebanyakan penapis air pun boleh dihilangkan. Selain itu, ia juga boleh Menapis lebih dari 50 bahan pencemaran di dalam air yang boleh membahayakan kesihatan.

Lebih meyakinkan bila ianya diiktiraf oleh WQA ( Water Quality Assosiation). Maknanya bukan setakat syok sendiri je la water filter ni dihasilkan.



Macam mana nak tahu bila nak kena tukar filter? 


Itulah kegunaan meter automatik pada penutup jag. So kita confirm dapat minum air yang bersih, bebas dari pencemaran bila dah ditapis guna penapis air ni.

1 filter tu mampu menapis sehingga 80gelen air dengan efektif. Bila meter tu dah tunjuk nombor berwarna merah, tukar lah filter. Kalau kita konon-konon nak jimat, melambat-lambat kan tukar tu, kita bukannya tipu jag tu tapi tipu diri sendiri. ( ini idea suami kononnya takmo tuang air ikut bahagian yang ada meter tu) hehe

Selain dari kita yang suka travel, rupanya jag penapis air ni pun boleh digunakan oleh student yang tinggal di asrama dan tiada kemudahan water filter. Bila adik saya kat Unimap tu sebut barulah saya terfikir kelebihan jag penapis air ni dibuat dalam rupa bentuk macam ni.

So, kalau kita tak suka rasa was-was dengan kebersihan air yang diminum bila travel,  risaukan bahan tercemar dalam air yang kita guna untuk bancuh susu anak, itu maknanya kita mesti dapatkan Set Jag Penapis Air ni. Dengan harga mampu milik untuk set permulaan, semua orang boleh memilikinya. Lepas ni duit yang kita selalu guna untuk beli air mineral boleh lah masuk dalam tabung anak-anak.

Hubungi saya di 0195537657 bagi mendapatkan Get Clean Water Pitcher anda hari ini juga. 


Read More

Sunday, November 9, 2014

Pengalaman Beraya di atas Kapal dan bershopping di Jepun

Bukan kapal cruise dan semestinya bukan kapal pelayaran mewah. Tengok kali pertama pun dah terasa macam diri sendiri adalah semut yang melihat kereta Mini Cooper S. Itulah Puteri Zamrud 1, kapal LNG milik MISC.

Aidilfitri 2011, adalah raya pertama saya setelah bergelar seorang isteri. Rasa macam tak sanggup kan, nak beraya tanpa suami. So kami ambil keputusan untuk saya mengambil cuti 2 minggu agar dapat beraya di atas kapal.*tapi ter extend lagi 2 minggu... hihi.


Puteri Zamrud 1

Persediaan awal sebelum menaiki kapal


Bukannya mudah nak ikut sebuah kapal belayar dari satu negara ke negara lain. Banyak prosedure dan syarat yang perlu dipatuhi.

1- Passport dengan tempoh minima 6 bulan sebelum expired. Ini adalah syarat biasa untuk sesiapa yang travel ke luar negara.

2- Suntikan vaksin sebagai perlindungan agar tak mudah dijangkiti wabak di negara dilawati. Oleh kerana jadual perjalanan kapal mungkin berubah, jadi saya perlu mengambil beberapa suntikan. Kos ditanggung sendiri.

3- Memohon cuti. Oleh kerana saya telah menggunakan cuti yang agak lama semasa cuti kahwin pada bulan 5, maka baki cuti saya hanya tinggal beberapa hari. Saya terpaksa memohon untuk meminjam cuti dari tahun 2012 bagi mencukupkan bilangan hari. Bukan senang pulak tu, borang tu kena dapatkan approval Business Services Manager, Boss No 2 dalam Malaysia. Fuhhh~ Borang tu 5-6 kali diperbetulkan ayatnya agar jelas dan tepat. Alhamdulillah, selepas 1 pembetulan kecil oleh BSM terus dapat approval. Lega mokcik .

4- Booking Flight . Oleh kerana kapal yang dinaiki oleh suami hanya mengambil Gas di Bintulu, jadi saya perlu terbang ke sana sebelum boleh menaiki kapal. Urusan tiket kapal terbang diuruskan sepenuhnya oleh syarikat suami.

5 - Semak jadual perjalanan KLIA Transit. Untuk memastikan saya tidak terlepas masa yang ditetapkan.

Hari Travel ke Bintulu


Flight ke Bintulu adalah pada pukul 10.55 pagi. Jadi saya perlu berada di KLIA sebelum jam 8.55pagi. Oleh itu masa terbaik untuk keluar dari rumah adalah jam 7 pagi.
Dari rumah, saya ambil teksi terus ke Stesen ERL di Bandar Tasik Selatan dan terus mengambil ERL ke KLIA.

Ini kali kedua saya travel bersendirian , jadi saya sudah boleh agak masa yang diperlukan untuk sarapan sorok-sorok dan berlegar-legar di KLIA. Baru la fefeeling travellers tegar kan? Oleh kerana ketika itu adalah bulan puasa, jadi saya tak boleh makan secara terbuka di restoran. Tak pasal-pasal kena naik van jenazah pulak nanti. So, saya beli di KFC dan makan di dalam surau.

Tiba di Bintulu, saya dengan selamber tak hulurkan passport di kaunter imigresen. ( Sape suh encik suami tak brief awal2 kan? hehe) Bila keluar, dah nampak nama saya ditayangkan menggunakan kertas A4. Terus masuk Van dan bergerak terus ke pelabuhan. Rasanya ambil masa 45 minit dari Airport ke Pelabuhan.

Sebelum tiba di kawasan pelabuhan, driver tu dah pesan siap-siap..Tak boleh amek gambar. Ok fine. Henfon pun tak boleh digunakan. Kena turun kan pos pengawal, tandatangan buku rekod, masuk balik dalam van dan terus ke parking yang paling dekat dengan kapal

Dah sampai tu, driver tu tak cakap pun mana satu kapal yang saya kena pergi. Padahal ada 2 kapal kat situ. Dengan terhegeh-hegeh menarik luggage sambil rasa tercengang dan teruja tengok kapal besar tu buat pertama kalinya, saya jalan je la ke kapal yang disebelah kanan. Jarak nak kena jalan tu 700 meter rasanya. Dengan jayanya, Encik Suami tak tau pun bini dia dah sampai.Macam mana nak bagi tau dia ni? Takkan nak pandai-pandai panjat tangga kapal yang 90 darjah tu.  Mujur la tak pakai heels. Kalau tak, mau kena perli baikk sampai bercucu cicit..

Nasib baik ada pondok yang betul-betul kat sebelah kapal berlabuh. Tak lama tu baru la encik suami turun dari kapal.

Selepas memanjat tangga 90 darjah yang tinggi giler tu baru sampai ke dek. Petang tu keluar balik ke bandar Bintulu, mencari jajan2 bekal 2 minggu. Padahal atas kapal tu segala jenis makanan ado. sajeee cuci mata.

And the journey begins..


Keesokan harinya, bila kapal mula berlayar, terputus la segala hubungan komunikasi dengan orang-orang di daratan. Kemudahan telekomunikasi yang ada hanyalah telefon satelit yang dicas 10USD untuk 20 minit call dan juga email yang servernya selalu down. Disebabkan lg sehari je nak raya, so saya pun merajinkan diri sama-sama menghias lounge ikut tema raya. Masa tu jugaklah sebenarnya saya belajar membuat ketupat.


Kami baru 1st time belaja buat ketupat

Di pagi raya, memang takde la takbir raya..tapi pagi-pagi lagi encik suami dah turun ke Lounge untuk Solat Sunat Aidilfitri. So lepas tu baru la kami sama-sama ke Lounge untuk beraya! Makanan memang tak kalah. Ketupat, rendang, sate, kek,kuih raya, nasi minyak semua ada...  tanpa perlu nak berpeluh2 di dapur, dah siap terhidang. Kelasss gitu kan?

 Lepas dah makan, kita bergambar! sama la kan kalau beraya kat rumah pun kan? Biasanya lepas tu kita berjalan ke rumah sedara mara, kat atas kapal tu kte beraya ke Bridge di dek 6. 1 benda yang saya belajar hari tu adalah macam mana arah perjalanan kapal ditentukan. Selama ni saya tau drive kereta dan basikal je, motor pun failed. So lepas ni boleh la memasang cita-cita nak ada kapal layar pulak kan! InsyaAllah.
Gamba ni kalau hantar kat Utusan best gak kan?





So, apa lagi aktiviti di Hari Raya di tengah laut? Main lah, apa lagi! Disamping sebagai aktiviti menghilangkan stress dan penat bekerja, kira macam aktiviti untuk bonding la jugak. Atas kapal yang tak sampai 40 orang pun, memang boleh kenal semua orang. Saya join jugak sebagai pemerhati dan tukang gelak.
Game pukul bantal

Dah puas main segala macam game termasuklah terjun kolam yang diisi air laut, malam tu ada pulak karaoke dan live band. So kira agak happening la jugak, dapat la juga mengubat hati masing-masing yang rindukan kampung halaman dan orang-orang terchenta.





Segala makanan raya semua ada!
Selepas 7 hari di lautan, kapal berlabuh di Jepun. Yeay, shopping time! Dalam masa 24 jam kapal discharge gas tu la, anak-anak kapal ni ambil peluang berjalan-jalan makan angin. Pergi la mana pun asalkan tak terlepas trip balik ke kapal malam tu jugak. Masa tu memang excited tak terkata, dapat jugak jejak kaki ke Negara Matahari Terbit. Freee pulak tu!

Visiting pass
Dah puas shopping, makan dan jalan-jalan so balik la ke kapal. Kami naik 1st bus keluar dan last bus balik ke kapal. Esok paginya kira-kira jam 10 pagi, kapal belayar semula ke lautan untuk kembali ke Bintulu.


Aktiviti Harian...



Sepanjang beberapa hari kat atas kapal, aktiviti utama saya adalah marathon menghabiskan semua drama korea, movie, novel, majalah. Pagi2 suami akan turun ke pergi kerja, bila rehat dia hantarkan sarapan ke bilik. Lunch dan dinner barulah saya join encik suami lunch di lounge. Sempat jugak saya belajar membuat sushi, menebar roti canai dan membuat pizza. Tu semua aktiviti waktu malam di galley.

Bila berkesempatan, lepas suami habis kerja pukul 5 kami bermain pingpong atau lepak-lepak layan cornetto yang diambil sendiri di peti ais sebesar bilik sebelah galley. hihi~ Bab makanan memang heaven. Lunch hari ahad selalunya akan makan makanan barat, chicken chop ke, sirloin steak. Hassle free. Duduk makan je. Tapi kenapa ntah, berat badan sama je walaupun sebulan ku dok makan tidur kat sana. hihi~

Crew ID

Kepada bakal-bakal isteri Deck Officer @ Engineer kat kapal, kalau korang nak merasa makan angin FREE ke luar negara, lepas kahwin tu ikut je la laki korang. Tambahan pulak kalau time raya husband kena kerja, pergi je amek pengalaman beraya kat sana. Keluarga kat kampung sure lagi teruja kita balik bawak souvenirs. Nanti dah beranak pinak memang takde chance la nak ikut. Kena tunggu anak dah besar, boleh la kot nak tinggalkan 2 minggu. Itu pun kalau korang tak kerja la kan. Kalau setakat buat Shaklee dari rumah macam I takde masalah la kan setakat nak bercuti 2 minggu tu. Eh, sebulan pun takpe! hihi~





Read More