So, saya google la resipi..tapi kebanyakannya tak cerita apa pisang nak guna. Saya memang failed bab pisang apa nak guna ni. Setelah beberapa kali cubaan, ada yg berjaya dan tidak. So sekarang boleh la nak berkongsi cara buat yang paling senang dan confirm jadi.
Bahan-bahan
1. Pisang Abu / Awak / Cavendish
Pastikan pisang dah warna kuning tp tak terlalu masak sebab nanti kalau goreng jadi lembik. Kalau masih hijau pulak nanti kelat.
2. Tepung goreng pisang - beli je cap apa pun kat pasaraya tu ok je. Saya pernah beli Adabi dan ada 1 lagi tak ingat cap kat tesco. Dua-dua hasilkan kerangupan yang berbeza. Kalau pandai campur sendiri tepung beras & tepung gandum lagi bagus..hihi
3. Secubit garam
4. Air
5. Sirap Coklat Hersheys
6. Mozzarela Cheese -diparut. Boleh beli yang siap diparut atau yang seketul dan parut sendiri
Coklat ni best..hihi |
Cara-cara penyediaan
1 - Hiris pisang - dibelah 2 atau hiris 3 secara menyerong bergantung kepada saiz pisang
2 - Bancuh tepung dengan air. Pastikan tidak terlalu cair kalau nak pisang tu jadi rangup. Bubuh secubit garam.
3 - Goreng dalam minyak panas. Bila dah bertukar jadi warna keperangan, balik-balikkan dan lepas tu boleh angkat.
4 - Tuangkan sirap coklat ke atas pisang panas.
5 - Taburkan parutan cheese
Yeay, siap untuk dimakan!
Option lain kalau taknak guna coklat adalah gula melaka. Kat Tesco ke Aeon pun ada jual. Yang ni kena parut.
Gula Melaka |
Dan hasilnya...
Sedap dimakan panas-panas.. |
Selamat mencuba! Boleh la buat as appetizer atau minum petang di kala hujan lebat. hihi
Anak tiada selera makan dan sering sakit?
Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteTerima kasih admind.boleh cuba dan nampak sedap...
ReplyDeleteTerima kasih admind.boleh cuba dan nampak sedap...
ReplyDeleteakak..kalau yang dorang guna kaler2 tu, ape plak..? chocolate perisa ker..?
ReplyDeleteAlamak. Tak sure la plak. Selalu Akak guna choc tu je
Delete