Thursday, September 6, 2018

3H2M di Oakwood Hotel & Residence KL

Hujung minggu lepas saya telah memilih untuk menginap di Oakwood Hotel & Residence KL. Actually ini bukan la kali pertama, sebelum ni pernah menginap juga namun untuk 1 malam sahaja.

Is it a good choice?




Bezanya kali ni, saya booking bilik Deluxe Twin Room. Maknanya hanya bilik dengan 2 katil super single.

Deluxe Twin Room. abaikan sepah tu ye..




Dahulu, kami booking 1 bedroom apartment. Ada bilik tidur dengan katil king , bilik air dengan bath tub, ruang tamu, dan ruang makan.

Entah kenapa saya tersilap, dan terbooking bilik je.. Padahal beza harga untuk 2 malam tu hanyalah RM50.

Tapi actually ok je, walaupun agak sempit nak solat dan makan,  sekadar saya dan anak-anak tu kira ok lah. Bilik tu luasnya 30kaki persegi dan bilik airnya agak luas walaupun hanya ada shower. Ada bidet di tepi toilet tu pun dah sangat bagus berbanding kebanyakan hotel lain yang kita kena cebok guna cawan atau botol. hehe

Bilik air luas tau.. separate shower belah kanan. Gambar google..




Alhamdulillah cuaca pun ok je sepanjang 3 hari lepas, tengah hari hujan sekejap.. jadinya agak kesejukan bila berendam di swimming pool di petang hari..

Hanna dapat kawan Korea di Swimming Pool

Swimming pool dibuka dari pagi sehingga 9 malam.. so kalau yang nak berendam lepas maghrib pun ok.

Ada pool Dewasa dengan kedalaman 1.5meter, dan pool kanak-kanak dengan kedalaman 0.6meter. 

Wading pool




Petang hari pertama tu, disebabkan kami lunch koboi je hari tu.. so masa kat pool tu masing-masing kelaparan tengok orang makan kat tepi pool. Haha

Disebabkan cuma ada selit RM50 je kat belakang fon, so dapat la order Kuetiaw Goreng yang penuh dengan kerang, sotong & udang dan juga Mac & Cheese.. Licin pinggan. RM22 untuk kuetiaw, RM20 untuk Mac & Cheese.  Harga tu standard la untuk hotel. Masih berbaloi kalau rasanya sedap. Sekali sekala ok la.. jangan dibuat hari-hari ye.

Hanna and her new Korean friend




Si Hanna ni, dia la paling lambat nak keluar dari pool.. Hanis & Naufal dah menunggu kat tepi pun dia boleh lagi bergembira dengan kawan Korea dia. Kalau tak salah, namanya Hia Nu, tapi mula-mula disebut hanna sebagai Piano! 

Breakfast 


Hari Sabtu tu ada nasi lemak, mee sup, kuetiaw goreng, porridge , waffle, pastri, roti, salad, baked beans, hash brown, omelette, 4 jenis jus, cereal dan kopi serta teh.

Tak sempat pun nak rasa semua, so saya makan nasi lemak dengan omelette,  croissant, pastu habiskan roti bakar si Naufal. Minum pink guava juice & pineapple juice.

Hari ahad, sebabkan dah terlambat nak ke Potluck Gathering, so makan laju-laju je.. haha
Hanis makan sosej , Naufal taknak makan, Hanna makan croissant je, saya makan nasi minyak & ayam. Nasinya keras, ayam masak merah pulak tak berapa.. so saya habiskan omelette, dan roti bakar Naufal sekali lagi..

Itulah si Naufal, dia suka tengok kita masukkan roti kat toaster tu, tapi makannya taknak. Sudahnya mama jugak yang kena habiskan.

Oleh sebab saya menginap di situ selama 3 hari, staf pun sampai dah kenal.. siap masa nak mintak cop tiket parking di pagi ahad tu, staf di receptionist tu dah ingat nombor bilik saya. Staf di receptionist, Akak housekeeping, staff kat cafe,  pakcik housekeeping, brader maintenance, semuanya layan kita dengan baik. Takde la nampak masam muka, murah dengan senyuman, boleh sembang baik dengan kita.. so takde la rasa janggal.

Saya complaint kat receptionist sebaik keluar dari lif waktu pagi nak sarapan, lif tu ada bau rokok.. terus dia acknoledge dan minta maaf.

Tengah hari Sabtu tu saya nak pinjam cutter dari receptionist untuk potong tag pada shawl.. staf tu siap tolong potongkan.

Masa nak keluar dari pool, pintu tu tak boleh bukak.. laju je staf dari cafe sebelah tu datang tolong bukakan pintu.

Dan adalah bereberapa lagi situasi yang menyebabkan saya tak rasa terasing. Memang rasa nak datang lagi tau. Walaupun tak suka pool dewasa yang dalamnya cuma kurang 2 cm dari tinggi saya. I is tak cukup keberanian dan tak pandai lagi berenang. hahaha

Overall, memang puas hati.. parking pun free. No complain. Dengan RM412 yang dibayar untuk 2 malam tu, berbaloi la.

Pada saya ianya pilihan hotel yang agak reasonable dan berdekatan dengan KLCC.

Recommended!





Read More

Monday, September 3, 2018

Tips Pemilihan Soya Yang Bagus Dan Selamat

Soya adalah sumber alam yang sangat banyak khasiat. Ada yang berpendapat soya bagus untuk kesihatan malah ada juga yang menentang habis-habiskan amalan meminum soya. Penuh kontroversi kan?




Berikut adalah panduan mudah untuk memilih soya yang bagus dan selamat untuk diminum tanpa memberikan sebarang kesan sampingan yang tidak baik kepada kesihatan.




Pastikan ia soya NON GMO

Soya non gmo adalah soya original yang tidak diubah genetiknya. Kebanyakan pengeluar soya menggunakan biji soya GMO dengan tujuan untuk meningkatkan kadar penghasilan soya bagi memenuhi permintaan pasaran.

Ditanam Secara Organik 

Soya yang ditanam secara organik, bebas dari penggunaan baja dan racun kimia . Soya bukan organik akan mengalami kekurangan nutrien penting dan peningkatan Nitrat yang boleh menjadi punca kanser.

Mengandungi kesemua 9 jenis Asid Amino Penting

9 jenis asid amino perlu ada amat penting untuk fungsi asas tubuh manusia. Ia diperlukan bagi penghasilan hormon, enzim, antibodi, penghadaman dan lain-lain. Bukan semua soya di dunia ini mempunyai kualiti dan kandungan asid amino yang sama. Ianya berbeza disebabkan oleh keadaan tanah dan juga berubah mengikut teknik tuaian.

Diproses Dengan Suhu Yang Rendah


Kandungan protein dan asid amino di dalam soya akan menjadi rosak jika ianya diproses dalam suhu yang tinggi.

Oleh sebab itu, semasa penyediaan atau membancuh soya.. kita disarankan untuk menggunakan air suam sahaja. Campurkan dahulu air panas dan sejuk di dalam cawan, kemudian baru tambahkan protein soya. Dengan cara ini, segala khasiat penting dalam soya akan terpelihara.

Dibasuh Menggunakan Air, Bukan Alkohol


Kebanyakan pengilang memilih untuk membersihkan soya dengan menggunakan alkohol kerana ianya lebih mudah. Namun begitu, penggunaan alkohol boleh mengurangkan sehingga 88% kandungan isoflavon di dalam soya. Isoflavon adalah salah satu nutrien penting untuk kesihatan dan keseimbangan hormon.

Ditambah dengan KALSIUM


Semasa proses untuk menjadikan soya kepada serbuk, minyak akan dikeluarkan dan menyebabkan ianya menjadi lebih berasid. Oleh sebab itu, kalsium perlu ditambah untuk kembali meneutralkannya semula

Bahan Anti Tiroid / Anti Pertumbuhan Disingkirkan 


Ianya penting untuk disingkirkan bagi mengelakkan risiko kepada kesihatan, fungsi asas tubuh dan mengurangkan risiko kanser.



Saya tidak dapat pastikan cara pembuatan soya lain, namun kesemua ciri-ciri ini diguna-pakai dan terdapat pada Protein Soya ESP. ESP telah menjadi minuman wajib bagi saya sejak 6 tahun lalu.


Nak dapatkan Soya Organik terbaik,

Hubungi saya segera

http://Fadhyunus.wasap.my/

Nur Fadhilah Yunus ( SID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe 


Read More

Thursday, August 30, 2018

Apa Yang Kita Perlu Tahu Sebelum Pasang Implanon

Setelah lama difikirkan dan buat pertimbangan, akhirnya saya ambil keputusan untuk memasang implanon sebagai langkah pencegahan kehamilan. Walaupun dah decide tu, hati tetap gundah gulana sebenarnya. Sebab jarang orang nak bercerita detail bab ni kan?

Saya pening bab ni sejak dari 2 tahun lepas




Saya survey website LPPKN, tanya kawan-kawan sekolah, google dan sebagainya untuk ketahui what to expect.

Satu perkara yang baru saya tahu, boleh pakai implanon di Klinik Kesihatan atau Hospital Kerajaan. Tapi bukan semua klinik ada specialist tu, dan ada sesetengah tu quotanya mungkin dah habis.

Kalau nak confirmation kena bertanya ke klinik secara terus.

Akhirnya saya decide untuk buat appointment dengan Pakar O&G yang saya temui masa hamilkan Naufal. Appointment tu terus kata nak pasang implanon. Masa call tu, nurse tu dah bagi tau kos untuk implanon RM500, tambah dengan consultation fee.

Seram dengar harga tu kan.. tapi bila dicongak balik ianya sangat la berbaloi sebab boleh guna untuk 3 tahun.

Tibalah hari yang dijanjikan, saya pergi mengadap Puan Doktor . Cerita punya cerita, akhirnya decide untuk ambil injection Depo dulu.. sebabnya?

  1. Ubat dalam implanon ni sama jenis dengan suntikan Depo. Jadi elok dipastikan dahulu samada sesuai atau tidak.
  2. Dulu masa dalam pantang dah ambil suntikan Depo-Provera ni, tapi sebab masa tu belum habis nifas, so tak dapat dipastikan samada sesuai atau tidak.

Kalau tak sesuai, kena keluarkan balik implanon. Haaa kan dah rugi tu. Dah la mahal tau.

Macam mana nak tahu sesuai atau tidak pakai implanon?

Kalau period berpanjangan sehingga lebih 15 hari, itu tanda ubat tersebut tidak sesuai dengan kita

Namun kalau period normal, atau tiada period sehingga 2-3 bulan. Itu normal dan sesuai.Yes, its normal kalau kita period 2-3 bulan sekali. Tak ingat pulak macam mana nak justify.. tapi saya pernah tengok dalam video Live Dr Tan Ee Ping.

So, kalau tak sesuai dengan Depo atau Implanon macam mana?

Kita ada pilihan untuk makan pil perancang atau memasang IUCD. Menurut Dr Rosy, ianya tidaklah seseram yang selalu dicanangkan di media sosial.

Kalau nak pasang IUCD kena buat masa hari ke3 atau 4 haid. Sebab masa tu pintu rahim terbuka sedikit , so kurang la sikit rasa tak selesa nak masukkan IUCD tu.

Seandainya badan kita menunjukkan yang kita serasi dengan suntikan Depo, boleh teruskan dengan pemasangan Implanon selepas tempoh 3 bulan suntikan Depo.

Perkara Penting Sebelum Pakai Implanon


Ianya sangat penting tapi macam takde siapa yang sebut..

Pastikan kita tidak bersama dengan suami selepas haid habis sehingga hari kita memasang Implanon. Kalau nak ambil suntikan pun sama.

Masa Puan Doktor bertanya sejarah bila mula-mula datang haid selepas bersalin, bila tarikh period yang terakhir.. saya agak blur.. sebab anak dah 3, tak ingat dengan tepat setiap kejadian tu.

Paling terkejut, bila Dr tanya.. lepas dah period ni dah bersama dengan suami?

Dengan yakin saya jawab dah. Terkejut Puan Doktor sebab awal sebelum tu saya cakap saya masih belum habis period. Rupanya saya salah faham soalan, Dr tanya tentang period terbaru. kahkahkah

Hakikatnya memang tak la..   

Setelah selesai bersoal jawab, dan Doktor berpuas hati dengan pilihan kita.. so kena baring untuk scan.

Doktor nak check keadaan rahim  dan ovary untuk kepastian.  Alhamdulillah rahim dan ovari nampak sihat , dan tiada cyst.

So lepas tu dapatlah sedas injection kat punggung. Masa tu ok je lagi, lepas beberapa jam tu dah rasa agak sengal kat tempat cucuk tu. Masa nak tidur malam pun kena letak position betul-betul.. Tapi bila bangun pagi tu dah tak rasa apa dah.. hehe

Berapa harga suntikan Depo? 

Actually harga ubat tu tak mahal pun, lebih kurang RM50 je. Tapi dengan consultation fees dan lain-lain total charge jadi RM135. For me still ok lagi la. 

Effectiveness of the Depo & Implanon

Effective immediately, 99% effectiveness.. dengan syarat tak terlambat untuk next appointment selepas 12 minggu.

Kalau implanon pun sama jugak. Jaminan 99% untuk 3 tahun. Cukup masa kena keluarkan tau. Lepas tu boleh pakai yang baru ataupun tukar cara lain. 


Eh, dah terbanyak cerita pasal depo plak.. haha. Sebab dah jadi prerequisite sebelum pakai implanon kan.

Ada je orang yang tak test dengan suntikan depo sebelum pakai implanon, tapi apa yang jadi lepas tu kena redha je la.

Semoga usaha dan niat kita untuk perancangan keluarga ni dimanfaatkan sepenuhnya untuk fokus pada perkara yang penting seperti pendidikan anak-anak dan kemaslahatan hubungan suami isteri.
InsyaAllah.

Kalau nak guide lanjut kena rujuk pakar la ye, tapi kalau nak cari vitamin untuk suami isteri boleh contact saya.










Read More

Wednesday, August 29, 2018

Tips Pemakanan Semasa Berpantang Supaya Tidak Sembelit



 Selepas bersalin, kebiasaan para ibu akan mula berpantang. Selain dari amalan bertungku, berbarut, dan memakai stokin , ibu berpantang turut mengikut amalan pemakanan pantang yang agak strict sehingga kadangkala menyebabkan ibu kena sembelit.


Kalau ikut amalan berpantang dari nenek moyang kita, segala macam makanan sihat tak boleh makan. Air pun kena dicatu. Sudahnya jadi la segala macam masalah pula yang datang.

Luka jahitan lambat baik, susu tak cukup,  sembelit lagi tu..

Aduhhh

2-3 hari selepas bersalin memang takut nak membuang




Ramai ibu yang berpantang takut untuk membuang kerana risau luka jahitan terbuka. Ditambah pula dengan diet yang ketat, kekurangan serat dan air, memburukkan lagi keadaan.

Selepas bersalin anak kedua, saya dibekalkan dengan ubat pelembut najis semasa discharge dari hospital. Malangnya ubat tersebut cuma berkesan sekali sahaja. Untuk seminggu selepas itu, saya langsung tidak dapat membuang. 

Mulalah sakit kepala, emosi terganggu dan sebagainya. Sudahlah luka agak besar (2nd degree tear).. lagilah saya gerun.

Entah kenapa, tiada siapa menasihatkan apa buah yang sesuai dimakan. Sebab katanya dalam pantang segala macam buah tak boleh dimakan dengan pelbagai alasan. Yang ini sejuk, yang ini berangin, yang itu nanti kembung. Ahh sudah.. serabut pulak.

Tiada lagi trauma

Untuk mengelakkan trauma sembelit berulang kembali, saya dah menyediakan senarai makanan yang boleh dan tidak boleh diambil semasa berpantang anak ketiga.

Ye lah, bukannya senang nak berpantang dengan 2 orang lagi anak yang masih kecil.

Buah Naga dan Buah Oren penyelamat keadaan

Semasa berpantang anak ketiga, saya berkenalan dengan Buah Naga yang juga dikenali sebagai dragon fruit. Rasanya yang masam manis sangat membuka selera. Selalunya saya makan separuh biji sekaligus..

Paling saya suka, buah naga merah. Semasa awal pantang, saya tak simpan buah dalam peti ais. Ataupun saya keluarkan awal sedikit sebelum dimakan. Sebabnya kita tak boleh makan buah sejuk kan.. Mahu setahun kena ungkit dengan Mak kalau kita buat camtu..hehe

Buah Naga memang sangat-sangat membantu untuk lawas. Kadang tu awal pagi lagi dah dapat panggilan alam. Cuma jangan terkejut bila lihat warna najis yang kemerahan. Warna buah tu memang power tau. Seriously, tak perlu berkerut nak meneran.. hehe

Selain itu, saya juga makan buah oren. Saya tak suka oren sebenarnya, sebab kadang tu masamnya melampau. 


Sehinggalah saya jumpa buah oren yang manis. Namanya Valencia. Kalau kat Seremban2 ni, selalunya saya beli di Aeon sebab kat Mydin takde. Rasanya masam manis, sedap. Sebiji memang tak cukup. Berebut pulak dengan anak-anak

Wajib minum air masak

Dan yang paling penting, mesti minum air masak yang banyak. Kita ni ibu menyusu, lagi la kena minum air mencukupi. Kalau tak macam mana badan nak hasilkan susu mencukupi.

Secawan air masak setiap 2-3 jam sangat membantu mengelakkan sembelit

Usah percaya dengan mitos yang mengatakan rahim kembang kalau minum air banyak. Minumlah segelas air setiap  2-3jam. Ia juga membantu kita cepat kurus tau.

Disebabkan dalam pantang saya tak boleh minum air sejuk, tapi cuaca pulak agak panas.. so saya campurkan air Coway yang sejuk dengan yang Room temperature.Sedap je lalu kat tekak.. hehe

Kalau anda mengamalkan pengambilan jamu semasa berpantang, lagi la perlu minum air masak. 

Kalsium & Magnesium

Dua jenis nutrien ini sangat membantu saya untuk mengelakkan dari sembelit. Najis akan jadi lembut, menyokong pergerakan usus yang sihat, menguatkan otot di bahagian dubur dan sekaligus mudah untuk membuang.

Oleh itu saya mengamalkan pengambilan Ostematrix, iaitu pil kalsium yang lengkap dengan magnesium. Selain dari membantu mengatasi sembelit, ia juga sangat bermanfaat bagi ibu terutamanya ibu yang menyusu.

Amalkan Ostematrix supaya tidak lagi takut sakit semasa membuang



Selain itu, sebagai tambahan kepada amalan pemakanan sihat dengan menu eat clean , saya juga mengambil beberapa suplemen lain untuk topup lagi keperluan nutrien. Bukannya apa, cuma nak badan cepat sihat, luka cepat baik, bertenaga dan emosi pun tenteram.

Alhamdulillah, dengan asbab itu, berat badan pun cepat je kembali seperti sebelum bersalin dan tiada pula masalah-masalah lain yang timbul semasa dalam pantang. Susu badan cukup, anak membesar dengan sihat.

So, jika mommies mengalami masalah sembelit semasa pantang, lekas-lekas cuba kesemua tips yang saya dah kongsikan ini ye.

Selamat berpantang!

Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat ya..

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sebarang persoalan boleh whatsapp saya di link berikut. 
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: fadh_yunus
FB Page : Vitamagic Shoppe











Read More

Saturday, August 18, 2018

Tips Mengelakkan HFMD Untuk Panduan Ibu Bapa

HFMD outbreak di Malaysia telah bermula sejak bulan lepas. Beberapa minggu lepas kita digemparkan dengan berita kematian seorang kanak kanak disebabkan jangkitan organ dalaman akibat HFMD.

Jadi HFMD ni bukanlah sekadar sakit biasa biasa. Sangat mudah berjangkit dan boleh menyebabkan kematian jika tidak dikawal. Kita sebagai orang dewasa malah most of us adalah parents kepada anak anak yang sedang membesar sangat perlu ALERT dengan HFMD outbreak ini.

Say NO to HFMD!

Apa yang perlu kita buat agar terhindar dari jangkitan HFMD?

1. Pastikan amalkan kebersihan di dalam dan luar rumah

2. Elakkan membawa keluarga especially anak kecil dikawasan crowded dan terbuka dimana mungkin ada anak-anak yang berpenyakit ini ada disana ๐Ÿ˜…

3. Amalkan teknik mencuci tangan sampai bersih yang betul dan kerap. Bagi anak yang bersekolah, boleh juga bekalkan mereka dengan hand sanitizer.


4. Tingkatkan sistem imun tubuh ahli keluarga dengan beberapa produk vitamin seperti Mealshake, Multivitamin, Vitamin C,Vivix dan Garlic.

Nutrien penting untuk menguatkan sistem imun

5. Bersihkan dan disinfect dahulu permukaan/peralatan yang kita nak guna ketika berada diluar seperti troli pasaraya, babychair, bangku public dan sebagainya dengan mengelap menggunakan tisu basah yang boleh membasmi kuman seperti dettol atau spray basic H yang telah dilarutkan dalam air. Sentiasa bawanya bersama jika keluar.
Mudah dan murah je uols

6. Elakkan menyentuh muka dan anak anak dengan tangan yang tak dicuci bersih

7. Mandikan dengan gentle wash Shaklee baby, dan sapukan krim Herbal Blend 

Bahan pencuci tanpa kimia merbahaya . Bye bakteria dan virus




8. Pastikan baju dibasuh bersih dengan Get Clean Laundry Wash juga.

Semoga usaha kita dapat membantu mengelakkan ahli keluarga kita dan anak anak dari HFMD.

Namun sekiranya ada simptom dan disahkan sebagai HFMD, boleh berikan anak-anak dan ahli keluarga vitamin yang menguatkan sistem imun. Bila sistem imun kuat, virus cepat dapat dilawan.


Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat ya..

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sebarang persoalan boleh whatsapp saya di link berikut. 
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: fadh_yunus
FB Page : Vitamagic Shoppe


Read More

Monday, July 9, 2018

Menonton wayang di TGV Family Friendly Hall

Ahad lepas, saya berpeluang membawa anak-anak menonton wayang cerita Mr Incredibles 2 di TGV Mines.





Pada mulanya agak risau jugak untuk membawa 3 orang anak sendirian tanpa suami. Namun sebab dah berjanji dengan Hanis , so gigih la jugak.

Kami bergerak dari Sendayan pukul 9.30pagi. Lambat juga masing-masing nak bersiap sebab malam sebelum tu semua tidur lambat. Sampai di parking Mines, masih banyak kosong. Saya dapat parking betul-betul depan pintu. 

Masa tu tak banyak kedai yang buka lagi. So option yang ada untuk sarapan pun tak banyak. Hanis yang beria tak bagi singgah mana-mana untuk sarapan , nak makan di Mines. 

Jam 10.55, kami naik ke TGV. Ada 4 orang sedang beratur dihadapan saya. Bila sampai di kaunter baru tahu yang saya boleh terus masuk je sebenarnya sebab dah booking tiket.. 

Siapa suruh dah baca email betul-betul, kan dah buang masa.. hahaha





Beli popcorn & air , so kami pun masuk ke Hall 2. Actually untuk Family Friendly Hall ni takde beza sangat dengan Hall lain, cuma Hall tak gelap sepenuhnya .. lampu di tepi dinding dibiarkan terpasang. 

Hanis yang sebelum ini takut ke wayang sebab takut gelap, nampak lebih yakin bila nampak lampu terpasang.

Di sudut belakang hall pula ada disediakan changing table untuk kemudahan ibu menukar lampin bayi.

Kami sebenarnya dah bawa jaket dan pashmina, tapi sampai habis movie pun tak guna. Sebab tak sejuk sangat macam selalu. Eh, ke sekarang semua sama.. entahlah. Saya pun dah dekat setahun tak tengok wayang.

Sepanjang menonton, tiada siapa boleh melarang kanak-kanak untuk bercakap. So saya tak perlu “shhhh” pada Hanna yang banyak bertanya. 

Jalan cerita  Mr Incredibles 2 ni agak kurang aksi pada permulaan hingga pertengahan cerita, sehinggakan Hanis Hanna dah bangun nak berjalan-jalan. Actually nampak budak-budak lain pun dah mula bosan. 

Beberapa kali Hanis minta untuk pergi ke depan dan belakang. Tapi disebabkan kami duduk di tengah row dan ada orang lain di kiri dan kanan, so saya minta Hanis supaya duduk dan ingat semula tujuan datang ke wayang. Kalau nak berjalan dan bermain, lebih baik tengok tv di rumah je.

Harga tiket pula bagi saya agak murah, cuma RM10 untuk Dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak. Kanak-kanak bawah umur 3 tahun , percuma je.





Untuk mengetahui jadual waktu tayangan untuk Family Friendly movies ni, rujuk di laman web TGV. Setiap minggu cuma ada 1 atau 2 slot sahaja. 

Dan sebab itulah juga saya terpaksa ke Mines.. hehe 
Di TGV seremban2, tayangan cerita Mr Incredibles ( Family Friendly ) cuma ada pada hari Sabtu. Dan minggu depan pulak dah tukar cerita lain.. so, dah terlepas la kiranya.

So basically dengan adanya Family Friendly Hall ni, parents boleh menonton wayang dengan anak-anak tanpa risau kena marah dengan orang lain sebab anak buat bising atau bosan. 





Sesuai juga untuk dijadikan rewards untuk anak-anak atau aktiviti bersama keluarga tanpa meninggalkan anak kecil.

Selamat menonton!




Read More

Thursday, June 28, 2018

Tak Tahan Bau Badan Sendiri? Cuba 7 Tips Ini


Setiap tengah hari saya perlu menahan hidung apabila mendaftar di post guard taman perumahan tadika anak saya, Hanna. Bau semerbak boleh dihidu disaat menghampiri tingkap post guard. Kalau saya hamil, mungkin boleh menyebabkan saya loya. Saya perhatikan ketiga-tiga pengawal berbangsa Nepal tu relaks je macam takde apa, mungkin dah sebati agaknya dengan bau tersebut..

Di waktu pagi, ok je lagi.. tiada bau. Menjelang tengah hari yang panas, dengan masing-masing yang dah berpeluh..terpaksa saya menahan nafas. 

Bau badan yang tidak dikawal boleh merosakkan perhubungan



Dah hari-hari menghadap keadaan sama, saya terpanggil untuk berkongsi tips mengawal bau badan yang mudah ni. 


Apa itu bau badan?

Bau badan atau body odor boleh menjadi bau yang menyenangkan dan unik bagi individu. Ia selalu digunakan untuk mengenalpasti individu terutamanya oleh anjing dan haiwan lain.  Bau badan setiap individu berbeza dan dipengaruhi oleh diet, jantina, kesihatan dan pengambilan ubat-ubatan. 

Sebab terjadinya bau badan..

Secara ringkasnya bau badan terjadi disebabkan oleh bakteria yang membiak apabila kita berpeluh. Di mana ada kelenjar peluh yang aktif, disitulah bahagian yang akan menjadi tempat untuk berbau. Kebiasannya dia bahagian ketiak, leher, belakang telinga, pelipat lutut, celang peha dan lain-lain.

Berikut adalah 7 tips untuk mengatasi dan mengawal masalah bau badan

1- Mandi atau bersihkan diri

Mandi dengan kerap sekiranya anda cepat berpeluh. Apabila kita mandi, peluh dan bakteria pennyebab bau akan hilang.
Peluh sebenarnya tidak berbau, namun bakteria di atas kulit menjadi lebih banyak apabila kita berpeluh dan menyebabkannya berbau.

Dengan membersihkan bahagian badan yang kerap berpeluh juga, bau badan akan lebih terkawal


2. Gunakan sabun antibakteria

Sabun antibakteria mampu mengurangkan bakteria di permukaan kulit, sekaligus boleh mengawal bau badan

3. Lap badan sehingga kering

Selepas mandi, pastikan badan dilap sehingga betul-betul kering terutamanya bahagian badan yang mudah berpeluh. 

Ingat, bakteria yang menjadi punca bau badan sukar merebak apabila kulit kering.

4. Gunakan deodorant untuk mengawal bau ketiak

Deodorant menjadikan kulit kita lebih berasid, jadi bakteria sukar membiak. Manakala jenis Anti-perspirant pula menghalang peluh dari keluar. Terdapat kajian yang mengatakan ant-perspirant boleh menjadi punca kanser, jadi sekiranya betul-betul perlu pilih deodorant yang diperbuat dari bahan semulajadi.

Personally, saya pilih untuk tidak menggunakan kedua-duanya kerana masih was was.

Pastikan juga ketiak bersih tanpa bulu supaya peluh cepat kering dan sekaligus menghalang pembiakan bakteria.

5. Sentiasa pakai pakaian yang bersih

Tukar baju dengan kerap apabila kita berpeluh dengan banyak. Pakaian yang bersih membantu mengawal bau badan. Pilih baju yang dapat menyerap peluh dan tidak cepat berbau hapak.


Pastikan stokin juga ditukar dengan kerap sekiranya mempunyai masalah bau kaki. Gunakan serbuk deodorant di dalam kasut, tukar insoles/ tapak dalam kasut dengan kerap, dan biarkan kaki tanpa stokin/kasut selagi boleh.
6. Elakkan makanan dan makanan punca bau badan

Makanan yang kita makan mempengaruhi bau badan kita. Apabila kita makan makanan yang menyebabkan kita berpeluh, seperti cili dan makan pedas lain juga boleh menyebabkan bau badan. Bawang dan bawang putih yang mempunyai bau yang kuat juga boleh mempengaruhi bau bau kita. Bagi sesetengah orang,  kopi dan alkohol membuatkan mereka lebih berpeluh.

Cuba kenal pasti makanan yang membuatkan bau badan menjadi kuat dengan mengelakkannya untuk 2-3 hari. Apabila kita sudah pasti, mudah untuk kita mengawal bau badan kita.

Anda juga boleh mencuba Alfalfa Complex untuk membantu proses detoks dan mengawal bau badan.
Hanya RM57 sebotol untuk sebulan




7. Minum air masak dengan banyak

Apabila kita minum air masak mencukupi, badan boleh menjalankan proses detoks dan pelawasan dengan baik. Badan juga akan jadi kurang berpeluh, sekaligus dapat mengawal bau badan.

Semoga dengan 7 tips mudah ini dapat membantu Anda mengatasi masalah bau badan yang membelenggu..

elakkan bau badan
Selamat tinggal bau badan~




Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat ya..

Terima kasih kerana sudi membaca.


Sebarang persoalan boleh whatsapp saya di link berikut. 
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe

Read More

Tuesday, May 29, 2018

Suplemen Yang Dapat Membantu Masalah Gastrik

Dahulu saya memang selalu standby ubat gastrik di rumah dan di dalam beg untuk dibawa kemana sahaja. Sebagai penghidap gastrik sejak dari zaman sekolah, saya merasakan ianya suatu keajaiban apabila gastrik saya semakin jarang menyerang. Saya menjaga waktu makan dan tidak membiarkan perut kosong untuk masa yang lama.

Selain itu, saya perasan yang gastrik saya semakin jarang menyerang sejak saya mengamalkan suplemen. Pada permulaannya saya cuma mengambil suplemen untuk penyusuan, yang mana ia juga lebih kurang sama dengan suplemen untuk gastrik.

Dalam entry ini, saya akan berkongsi tentang suplemen yang saya ambil dan membantu mengatasi dan mencegah masalah gastrik terutamanya semasa berpuasa.

7 Suplemen Yang Membantu Masalah Gastrik




1. Vivix
Kandungan utama Vivix adalah Resveraterol dan poliphenol yang bertindak terus kepada sel badan kita. Bertindak dengan 4 mekanisma utama penuaan selular. Membantu membina sel-sel di dalam badan dan organ supaya kesihatan menjadi optimum.

Pengambilan Vivix boleh membantu menstabilkan semula penghasilan asid hidroklorik dan mukosa di dalam perut.

2. ESP
Perut orang yang gastrik adalah disebabkan oleh asid hidroklorik yang menghakis dinding-dinding perut, selalu juga ia memeritkan perut. Kandungan protein yang tinggi didalam ESP sangat-sangat membantu dalam membaiki sel-sel yang telah rosak pada dinding-dinding perut . Tiada lagi hakisan berlaku lantas ia akan memberi keselesaan pada perut anda.

Penghidap gastrik tidak digalakkan meminum susu terutamanya apabila gastrik terjadi. Walaubagaimanapun, kita memerlukan sumber makanan tambahan yang mudah hadam dan mengenyangkan serta dalam masa yang sama memberikan tenaga untuk berpuasa. ESP yang mempunyai Indeks Glisemik yang rendah membantu kita untuk kenyang lebih lama.

3. Ostematrix
Kandungan kalsium , magnesium dan vitamin D mampu meneutralkan asid yang terkandung didalam perut. Apabila perut sudah di neutralkan maka rasa pedih hulu hati akan hilang dan memberi keselesaan pada perut.

4. Peppermint-Ginger Plus
Membuang angin yang berada didalam badan secara berkesan disebabkan dengan kehadiran halia yang terkandung didalam peppermint complex shaklee ini. Ia akan memberi kelegaan pada badan. (Sekiranya anda mempunyai ulser di perut , boleh gantikan dengan Garlix Complex)

5. Bcomplex
Selalunya sel saraf pada perut akan alami ketegangan. Maka dengan pengambilan Bcomplex ia akan mengurangkan ketegangan saraf tersebut.

6. Omega Guard
Membantu mengelakkan saluran perut & usus daripada terkena ulser atau keradangan

7. Alfalfa complex
Mengurangkan kadar keasidan & inflamasi bagi mengelakkan rasa pedih perut.

Pasti anda tertanya-tanya, adakah kita wajib mengambil kesemua suplemen di atas?

Ianya bergantung kepada tahap keseriusan masalah gastrik yang dialami . Untuk permulaan, ia akan membantu meredakan gastrik, dan jika diambil untuk masa panjang, ia dapat membantu kita bebas dari masalah gastrik yang membelenggu.

Suatu hari nanti, kita takkan sedar bila kali terakhir kita terkena gastrik.







Sebab itu, saya amat menyarankan pengambilan suplemen yang telah membantu saya mengatasi masalah gastrik. Saya mula mengamalkan suplemen ini sejak 2012 dan masih terus mengamalkannya kerana ia juga mempunyai pelbagai manfaat lain.

Untuk lebih info, boleh hubungi saya pada bila-bila masa.

Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat. 

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sebarang persoalan boleh whatsapp saya di link berikut.
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe

Read More

Monday, May 21, 2018

Cara Mudah Atasi Migrain Tanpa Pain Killer

Anda selalu sakit kepala? Atau anda mempunyai migrain? Tahukah anda bukan semua jenis sakit kepala adalah migrain. Lain jenis dan bahagian kepala yang sakit tu, mungkin lain sebabnya..

Selalunya kalau migrain, kita akan rasa sakit kepala sebelah kepala yang teramat sangat. Bukan setakat sebelah kepala je yang sakit, kita akan rasa macam mata tu ditarik-tarik ke belakang. Dan dekat bahagian sakit tu,ada satu kawasan yang sakit sangat.

Selain dari mengambil Paracetamol atau Pain Killer, ada beberapa saranan yang boleh dicuba diserang migrain. Antaranya adalah dengan berehat di dalam bilik yang gelap, baring dengan keadaan kepala lebih rendah dari badan untuk menggalakkan pengaliran darah dan oksigen, minum kopi atau minuman berkafein yang lain dan pelbagai tips lagi.

Walaupun begitu, keberkesanannya adalah berbeza mengikut individu.

Sebelum itu, jom kita tengok dahulu punca-punca migrain

Kebiasaannya, orang terkena migrain kerana STRESS yang tidak terkawal dan tidur yang tidak mencukupi. Awas, sekali kita diserang migrain, mungkin selamanya akan kena migrain. Jika migrain teruk berlarutan, ia juga boleh menyebabkan strok.

Ambil langkah pencegahan sebelum migrain menjadi kritikal

Oleh itu, kita mesti selalu mengambil langkah pencegahan supaya tidak selalu diserang migrain.Suka atau tidak, kita mesti cuba untuk mengawal stress agar tidak keterlaluan, dapatkan tidur yang berkualiti dan jaga pemakanan.

Selain itu juga, kita boleh mengambil suplemen yang dapat membantu kita untuk mengatasi migrain tanpa mengambil pain killer.

Suplemen yang membantu mengatasi migrain


Omegaguard 
Minyak ikan Omega3 yang dapat mengurangkan keradangan dan melancarkan perjalanan darah ke otak agar dapat mengurangkan migrain

B complex 
Vitamin B lengkap yang dapat  melegakan stress dengan berkesan. Stress lebih mudah terkawal sekaligus mengurangkan risiko serangan migrain.

Ostematrix
Kalsium lengkap dengan Magnesium dll yang membantu melegakan stress dan  mengelakkan saraf menjadi tegang. Apabila diambil bersama B Complex, ia bertindak seperti pain killer yang dapat mengurangkan rasa sakit.

Pengambilan ketiga-tiga suplemen ni untuk jangka masa yang panjang dapat mengurangkan kekerapan mendapat migrain. Ramai yang mengatakan mereka hampir terlupa bila kali terakhir mendapat migrain sejak mengamalkan ketiga-tiga vitamin ini yang turut mempunyai banyak manfaat lain.

Kesemua suplemen ini boleh didapati dengan mudah dengan mendapatkan Set Migrain Premium . Set ini berharga RM256 dan anda boleh mendapatkan dengan segera.

vitamin elak migrain
Sekiranya bajet anda tidak mengizinkan , namun migrain terlalu kerap menyerang.. anda mempunyai pilihan yang lebih mesra poket iaitu dengan memilih set migrain bajet. Harganya cuma RM130 termasuk pengeposan ke seluruh Malaysia.

penawar migrain
Usahkan biarkan migrain mengganggu kehidupan kita. Hubungi saya sekarang untuk mendapatkan set migrain anda hari ini.

Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat. 

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sebarang persoalan boleh whatsapp saya di link berikut.
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe





Read More

Wednesday, May 16, 2018

4 Tips Atasi Sunburn Yang Mesti Anda Cuba

Saya jenis kulit yang mudah terbakar atau juga disebut sebagai sunburn. Tak payah berjemur lama-lama, keluar sekejap ke kenduri pun balik tu pun muka dah nampak hitam. Entry ni saya nak share tips yang saya buat untuk atasi masalah sunburn.

Sunburn ni sebenarnya terjadi disebabkan melanin di bawah kulit yang aktif. Melanin adalah pigmen yang berwarna coklat atau agak gelap. Biasanya orang yang berkulit cerah putih melepak tu mempunyai kurang melanin berbanding kita ni yang selalu dipanggil sawo matang.

Apapun, jangan sedih tau. Sebab kita lebih special!

Orang yang berkulit cerah lebih berisiko tinggi untuk mendapat jeragat, masalah kulit dan juga kanser kulit berbanding kita yang berkulit lebih gelap. Semuanya disebabkan melanin. So kita kena bersyukur tau sebab mempunyai melanin yang aktif. Ok, senyum sikit...

Apapun, oleh kerana Malaysia mempunyai cuaca panas sepanjang tahun tak seperti di London tu, maka kita mesti lindungi kulit dari selaran matahari atau sunburn.

Mudah je sebenarnya.. follow tips simple ni untuk atasi masalah sunburn

1. Gunakan krim  Broad Spectrum Sunscreen SPF50


Krim sunblock ni kita mesti pakai setiap pagi tak kira samada kita keluar rumah ataupun tidak. Walaupun kita berada di dalam rumah, sinaran UV tetap akan sampai dan memberi kesan kepada kulit kita. Termasuklah juga jika hari mendung, kena pakai sunblock.

Terdapat 2 jenis yang boleh beri kesan kepada kulit kita, iaitu UVA dan juga UVB. UVA merosakkan sel kulit kita dan menjadikannya berkedut. Kulit jadi kering , hilang seri dan menjadi semakin kusam, pigmentasi dan jeragat juga terbentuk.

UVB pula menyebabkan melanin menjadi aktif dah terjadilah sunburn.  Jika dibiarkan tanpa sebarang perlindungan, kita berisiko untuk mendapat pelbagai masalah kulit termasuklah kanser kulit.

Oleh itu, kita mesti memilih krim sunblock jenis broad spectrum sunscreen atau perlindungan penuh .

Kesan UVA & UVB kepada kulit




Sunblock dengan SPF50 adalah pilihan yang paling sesuai bagi kita dia Malaysia kerana cuaca panas sepanjang tahun.

Bagi Muslim, kita mesti menyapu semula krim sunblock selepas solat zohor dan asar.

Saya memilih untuk menggunakan Youth Age Defense Moisturizer dengan SPF 50 yang juga mempunyai perlindungan Broad Spectrum.  UVA & UVB semua dia tapis.  

Kulit saya yang kering pun terasa lebih lembab bila menggunakan Moisturizer ni.

Sunblock SPF50
Sunblock & Moisturizer dengan SPF50






2. Kurangkan keradangan sunburn dengan Minyak Vitamin E


Apabila terjadinya sunburn, kulit akan terasa pijar dan kemerahan. Ianya boleh dikurangkan dengan menyapu minyak vitamin E. Boleh juga disapukan pada kulit yang mengelupas.

Selalunya saya akan membuat rutin sapuan vitamin E selama 3-7 hari bergantung kepada keseriusan sunburn. Rasa pijar dimuka hilang sebaik sahaja vitamin E disapu.

Tapi awas, jika anda mempunyai kulit berjerawat.. tips ini tidak sesuai untuk anda tau. Jerawat akan lebih masak nanti.

Dulu saya suka picit Vitamin E dan sapu di muka. Memang terasa sejuk sikit muka hilang pijar tu. 

Tapi sekarang dah tak buat camtu sebab dah ada pilihan yang  lebih mudah. hehe..

Saya cuma perlu sapukan Radiance C+ E yang mengandungi 20% Vitamin C ni sebelum tidur. Terus hilang jugak rasa bahang kat muka . Lagi best sebenarnya sebab muka  tak selemuih macam sapu Vitamin E dulu tu, pastu bila bangun pagi muka terasa lembut dan lembab je.. 

Radiance C&E
Untuk disapu setiap hari sebelum krim malam




Syok wooo~


The best remedy is by preventing it..

Sebaiknya jika kita tahu kita mempunyai kulit yang cepat sunburn, amat disarankan untuk elakkan dari berjemur. Tapi tu la kan, takkan nak jadi puteri lilin je.. so pakailah pakaian lengkap seluar panjang dan baju lengan panjang. Takpe kalau orang nak membawang pun, pakai je topi atau payung , dan tak dilupakan cermin mata hitam tu semua untuk diri kita. Kalau boleh berteduh, tak perlu berlama-lama di bawah sinaran matahari.

3. Ambil Vitamin yang melindungi dan membaiki sel kulit 

Vitamin C dan E diketahui amat membantu untuk mengatasi masalah sunburn. Ia jugak dapat mengurangkan kesan sunburn apabila diambil bersama. Kalau ambil salah satu sahaja, kesannya takkan sama. Mesti diambil bersama.

Ini kerana kerosakan kulit yang disebabkan oleh UV menyebabkan radikal bebas di dalam badan kita. Radikal bebas akan merosakkan sel-sel di dalam badan kita termasuklah sel kulit. Antioksidan memainkan peranan penting untuk meneutralkan semula radikal bebas dari ia membuat lebih banyak kerosakan kepada sel.

Vitamin C & E adalah antioksidan yang sangat baik dan sangat sesuai diamalkan setiap hari untuk melindungi dan membaiki sel kulit. Barulah kulit jadi sihat dan berseri.

Bukan je kulit makin cerah, parut jerawat pun hilang


Vitamin C Organik
Vitamin C Organik dan Semulajadi


Banyak manfaat Vitamin E



4. Minum banyak air

Kalau kita kurang minum air, kulit akan jadi lebih kering. So  banyakkan minum air masak, untuk membantu melembabkan kulit sekaligus mempercepatkan proses self healing. Proses penggantian sel kulit mati dengan sel kulit yang sihat lebih mudah berlaku. 

Hilang segala kulit yang kusam dan gelap, kulit akan jadi lebih cerah dan glowing. 

Banyak mana nak minum? 
6-8 gelas sehari sudah memadai. Air masak tau, bukannya air manis. 

Senang je kan? Saya sendiri dah buat tips ni tau. Memang terbukti berkesan. Walaupun 3 jam berjemur masa sukan tadika anak baru-baru ni, sikit pun tak sunburn.. hihi

Cuba ye.. semoga kita tidak lagi dibelenggu kerisauan bila sunburn.

Jangan lupa share entry ini kepada  rakan-rakan jika anda merasakan ianya bermanfaat. 

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sebarang persoalan boleh whatssap saya di link berikut.
http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe






Read More

Friday, May 4, 2018

Produk Organik Bayi Sesuai Untuk Kulit Si Manja Pilihan Ibu

Kulit bayi yang lembut dan sensitif memerlukan penjagaan yang teliti. Sebaiknya ibu bapa perlu mengelakkan segala jenis chemical yang boleh memberi kesan kepada kulit bayi.
Sebab itu Shaklee Baby diformulasi khusus untuk kulit bayi yang sensitif dan lembut tanpa sebarang bahan kimia yang mungkin memberi kesan kepada bayi.

Diperbuat dari bahan semulajadi dan ORGANIK

Rangkaian produk Shaklee Baby telah diuji secara klinikal dan terbukti amat lembut dan sesuai digunakan oleh bayi termasuk yang berkulit sensitif.

Ianya diformulasi secara khusus dan tidak mengandungi Paraben, SLS, Formaldehid, Phthalates, 1,4-dioxan dan sebarang perwarna dan pewangi sintetik. Bahan-bahan ini walaupun masih diragui kesannya kepada kita, namun Shaklee memilih langkah selamat untuk terus menghindarinya.

Boleh guna tanpa was-was..

mandian organik bayi terbaik
Bebas dari bahan kimia yang biasa terdapat di dalam produk mandian dll


Kelebihan Shaklee Baby

  • Mempunyai pH yang seimbang - sesuai untuk semua jenis kulit
  • Tidak menimbulkan alahan 
  • Telah diuji secara klinikal
  • Mengandungi bahan semulajadi dan organik
  • Telah diuji oleh pakar Pediatrik
  • Tidak mengandungi sebarang bahan kimia yang mungkin memudaratkan 

3 Produk Di Dalam Set Shaklee Baby


Gentle Wash

Mandian bayi top-to-toe yang mempunyai haruman lembut yang menenangkan. Disukai bukan sahaja oleh ibu  dan bayi malah kanak-kanak juga.

Formulasi yang tidak memedihkan mata dan sangat lembut pada kulit. Juga sesuai digunakan oleh bayi atau sesiapa yang berkulit sensitif dan mempunyai eczema.

shaklee baby
Mandian Bayi Organik terbaik untuk kulit simanja



Soothing Lotion

Losyen pelembab ini dapat mengembalikan nutrien pada kulit serta memberi kesan kelembapan yang optimum. Ianya tidak menimbulkan alahan dan sesuai disapu keseluruh badan bayi selepas mandi.

Losyen yang mudah  menyerap dan tidak melekit dan mempunyai bau yang sangat lembut dan segar. 

organic baby lotion
Losyen bayi yang melembabkan , kulit terasa lembut



Massage Oil

Minyak urut yang sangat special kerana mengandungi campuran minyak pati "essential oil" asli yang memberi kesan yang menenangkan. 

Kulit terasa lembut dan lembab selepas sapuan minyak urut bayi.

organic baby massage oil
Minyak urut bayi organik, sesuai untuk mengatasi masalah kembung dll

Testimoni Pengguna Shaklee Baby

Ramai yang telah menggunakan Shaklee Baby dan kesemua mereka memberikan feedback yang sangat baik. Jom tengok apa kata mereka selepas menggunakan produk shaklee baby..

kulit tak rasa berminyak dan berpeluh, bau yang wangi


shaklee baby
Mood anak lebih baik diwaktu pagi


shaklee baby
Bayi lebih tenang, mudah tidur. Ruam cepat hilang


shaklee baby
Kandungan yang pekat, Bau yang fresh, lotion yang mudah menyerap


 shaklee baby
Anak-anak gembira, tidur lebih lena


shaklee baby
LOtion yang pekat, tak perlu guna banyak. tak risau cepat habis


shaklee baby
Rasa smooth, bau wangi yang natural. Bayi selesa & tidur nyenyak

Seriously saya sendiri teruja untuk mencuba Shaklee Baby setelah membaca feedback ibu-ibu yang gembira. Ternyata ia adalah pilihan yang tepat kerana anak-anak saya juga merasai menyukai Shaklee baby.

Sebenarnya  saya sendiri juga menggunakan mandian Shaklee Baby kerana mempunyai masalah eczema. Mandian lain semuanya tidak sesuai dan menyebabkan keradangan menjadi lebih teruk. Saya sering memilih untuk tidak menggunakan shower cream. Namun sejak adanya Shaklee Baby, saya tak perlu risau lagi.

Jom!
Order Shaklee Baby anda sekarang.

Hubungi saya segera!
Tak perlu save nombor saya, hanya klik link ini untuk whatsapp 

http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe



Read More

Saturday, April 21, 2018

Adakah Suplemen Shaklee Merosakkan Buah Pinggang & Hati?

Saya adalah seorang pengamal suplemen selama 6 TAHUN, bukan 6 bulan atau 6 hari. Entry ini adalah tentang keputusan blood test atau boleh juga disebut sebagai pemeriksaan kesihatan untuk mengetahui tahap kesihatan secara am dan adakah suplemen merosakkan buah pinggang dan hati saya?

Suplemen SHAKLEE merosakkan buah pinggang ke?


Sebelum kenal Shaklee , ada jugak makan suplemen yang dibeli di farmasi tapi tak konsisten. Cuma sejak makan Shaklee , saya konsisten. Dan tak campur langsung suplemen brand lain. 

Bermula dengan Set Penyusuan , kemudian Set Hamil, set pantang , set cantik , cuba pulak antioksidan, set detox , collagen, energy booster. Boleh kira hampir semua saya dah makan. 

Tapi saya tak telan semua sekaligus, yang basic saya ambil setiap hari , yang lain-lain tu ikut keperluan semasa.

Macam ni dah nak puasa, saya fokus untuk set berpuasa dan energy booster & set cantik ( persediaan nak raya kannn ๐Ÿ˜)

Walaupun Shaklee dah bagi jaminan suplemen2 ni Selamat diambil untuk jangka masa panjang, tapi kita ni sedikit sebanyak risau jugak kan bila Dr Pakar dok cerita ambil suplemen boleh rosak hati dan buah pinggang.

So hari ni dah dapat BUKTI yang sahih, bukan sekadar cerita dongeng. 

Saya kongsi dengan anda semua keputusan menyeluruh pemeriksaan kesihatan saya. 

Pertama sekali, kita tengok dulu keadaan darah secara general di bahagian Haematology.. Bilangan sel darah merah dan darah putih saya normal. Walaubagaimanapun, bacaan ESR &  Eosinophils sedikit tinggi kerana saya sedang mempunyai masalah alergik dan eczema. 

Gula di dalam darah juga normal. Tiada apa yang perlu dirisaukan.

Mukasurat pertama report


 Kidney Function Tests dan Liver Function Tests.

Ini adalah ujian yang paling saya nak tahu keputusannya. Dapat je fail keputusan ni, saya memang terus cari bahagian ni .

Alhamdulillah semuanya berada dalam julat yang normal. Suplemen yang saya amalkan selama 6 tahun ni tidak merosakkan buah pinggang dan hati saya. 

blood test pengamal shaklee
Result yang ditunggu-tunggu. Alhamdulillah semua ok



Kolesterol LDL tu tinggi sikit bukan salah suplemen tapi salah diri sendiri sebab lifestyle yang kurang aktif sejak kebelakangan ni. Biochemist yang saya jumpa tu, ada sarankan untuk tingkatkan pengambilan Omega 3. Insyaallah saya cuba ikut.

Sebenarnya lifestyle saya banyak berubah sejak makan suplemen. Dulu tak kisah bab buah organik ke buah GMO semua telan yang penting sedap. Ayam yang super gemuk kat kedai mamak pun saya takut nak makan tau. Tak percaya, tanya incik laki ku.

Dulu tak kisah bab chemical dalam skincare, syampu, sabun mandi, ubat gigi , losyen dan segala yang lain. Sekarang ni, sabun basuh pinggan pun saya kisah. Sampaikan pewangi dalam kereta pun tak pakai dah ๐Ÿ˜‚. 

Ok la, sambung bab lifestyle ni entry lain.

Dan dimuka surat terakhir report adalah ujian untuk Tumour Markers, Thryroid , Serology ( tak ingat apa benda ni) dan ujian Air Kencing
Alhamdulillah saya sihat, boleh teruskan makan Shaklee



Thyroid Screen

Saya tak puas hati kenapa bacaan agak tinggi ( lebih dari median) walaupun masih dalam julat yang selamat.

Rupanya ia banyak dipengaruhi oleh stress.

Menurut Biochemist yang saya jumpa tu,  golongan yang ramai mendapat penyakit hyperthyroid ni adalah surirumah dan cikgu.

Sebab dua golongan ni la yang sering menghadapi stress yang dasyat. 

Fuhhh!

Tarik nafas, hembus ~

Chill bebeh...

Last but not least, Ujian Air Kencing

Takde apa unsur pelik cumanya , saya nak beri peringatan sedikit ..

JaNGAN CAMPUR AIR PAIP DALAM AiR KENCING

Walau macam mana kuning sekalipun air kencing tu, jangan sekali-kali buat tau!

Mesin sekarang ni canggih, dia boleh detect kalau air kencing tu bercampur air paip . Dari bacaan SP Gravity tu pun dah detect tau.

Kalau korang ingat warnanya dah pudar , korang akan dapat result yang bagus,  ternyata ianya salah.

Tak percaya? 

Cuba la buat dan most probably korang akan kena repeat test tu ๐Ÿ˜‚

Jangan campur air naaaa!


So kesimpulannya kat sini, suplemen Shaklee tidak menyebabkan kerosakan buah pinggang dan hati.

Suplemen yang lain-lain tu saya tak tau la, sebab saya memang tak ambil brand lain . Even makanan sunnah pun saya ambil yang pure dalam keadaan asal. Bukan yang dah di campur-campur macam kismis + kurma + madu + susu kambing + air zamzam + habbatussauda dan macam-macam lagi. 

Cumanya nak bagi tau, kalau nak makan suplemen , pilih suplemen yang dijamin selamat. Sebaiknya biarlah suplemen dari company yang sejak dulu memang menghasilkan suplemen seperti Shaklee.

Dan anda amat digalakkan untuk membuat pemeriksaan kesihatan secara berkala sekurang-kurangnya 2 tahun sekali. Kalau dapat buat setiap tahun lagi bagus. Seriously, tak mahal pun, pemeriksaan asas ni cuma RM100 (harga promo)  di Pathlab. Cari je kat FB, mesti jumpa.

Nak dapatkan Shaklee, boleh pm atau call je saya tau ☺️
Insyaallah saya akan bagi panduan tentang suplemen Shaklee yang sesuai untuk anda.

Hubungi saya segera!

http://Fadhyunus.wasap.my/

Fadh Yunus ( SID: 889805)
Call / Whatsapp : 0195537657 
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe 




Read More