Monday, September 3, 2018

Tips Pemilihan Soya Yang Bagus Dan Selamat

Soya adalah sumber alam yang sangat banyak khasiat. Ada yang berpendapat soya bagus untuk kesihatan malah ada juga yang menentang habis-habiskan amalan meminum soya. Penuh kontroversi kan?
Berikut adalah panduan mudah untuk memilih soya yang bagus dan selamat untuk diminum tanpa memberikan sebarang kesan sampingan yang tidak baik kepada kesihatan.
Pastikan ia soya NON GMO

Soya non gmo adalah soya original yang tidak diubah genetiknya. Kebanyakan pengeluar soya menggunakan biji soya GMO dengan tujuan untuk meningkatkan kadar penghasilan soya bagi memenuhi permintaan pasaran.

Ditanam Secara Organik 

Soya yang ditanam secara organik, bebas dari penggunaan baja dan racun kimia . Soya bukan organik akan mengalami kekurangan nutrien penting dan peningkatan Nitrat yang boleh menjadi punca kanser.

Mengandungi kesemua 9 jenis Asid Amino Penting

9 jenis asid amino perlu ada amat penting untuk fungsi asas tubuh manusia. Ia diperlukan bagi penghasilan hormon, enzim, antibodi, penghadaman dan lain-lain. Bukan semua soya di dunia ini mempunyai kualiti dan kandungan asid amino yang sama. Ianya berbeza disebabkan oleh keadaan tanah dan juga berubah mengikut teknik tuaian.

Diproses Dengan Suhu Yang Rendah


Kandungan protein dan asid amino di dalam soya akan menjadi rosak jika ianya diproses dalam suhu yang tinggi.

Oleh sebab itu, semasa penyediaan atau membancuh soya.. kita disarankan untuk menggunakan air suam sahaja. Campurkan dahulu air panas dan sejuk di dalam cawan, kemudian baru tambahkan protein soya. Dengan cara ini, segala khasiat penting dalam soya akan terpelihara.

Dibasuh Menggunakan Air, Bukan Alkohol


Kebanyakan pengilang memilih untuk membersihkan soya dengan menggunakan alkohol kerana ianya lebih mudah. Namun begitu, penggunaan alkohol boleh mengurangkan sehingga 88% kandungan isoflavon di dalam soya. Isoflavon adalah salah satu nutrien penting untuk kesihatan dan keseimbangan hormon.

Ditambah dengan KALSIUM


Semasa proses untuk menjadikan soya kepada serbuk, minyak akan dikeluarkan dan menyebabkan ianya menjadi lebih berasid. Oleh sebab itu, kalsium perlu ditambah untuk kembali meneutralkannya semula

Bahan Anti Tiroid / Anti Pertumbuhan Disingkirkan 


Ianya penting untuk disingkirkan bagi mengelakkan risiko kepada kesihatan, fungsi asas tubuh dan mengurangkan risiko kanser.Saya tidak dapat pastikan cara pembuatan soya lain, namun kesemua ciri-ciri ini diguna-pakai dan terdapat pada Protein Soya ESP. ESP telah menjadi minuman wajib bagi saya sejak 6 tahun lalu.


Nak dapatkan Soya Organik terbaik,

Hubungi saya segera

http://Fadhyunus.wasap.my/

Nur Fadhilah Yunus ( SID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
IG: by_fadhilah 
FB Page : Vitamagic Shoppe 


About Fadh Yunus

Ibu kepada 3 orang anak. Pernah bekerja di salah sebuah syarikat Oil dan Gas selama 7 tahun dan kini memilih untuk terus berimpian dan menjadi suri rumah berpendapatan dengan Shaklee.

You Might Also Like

0 comments:

Post a Comment