Dari kondo buruk ke Semi D 3 tingkat

2 comments
Dari Kondo buruk teres setingkat semi D 3 tingkat

Masa beli rumah pertama tu,tahun 2009. takde bajet langsung. Tak sangka dapat rumah tu harga 130k. Basic unit langsung tak renovate. Redah jugak amek sebab KLCC view ( tak cukup keje kat KLCC , nak KLCC view lagi .. haha) owner nak cepat sebab nak rolling modal bisnes. Harga tu bawah market value dan murah dari harga dia beli tahun 1996 dulu.

Lepas 2 tahun baru ada bajet nak renovate, habis dekat 70k gak. Mmg kiranya major renovations. Seriously masa tu, dalam rumah je cantik. Luar memang menyedihkan. Nasib baik bersih je.
2014 kot baru la pihak pengurusan cat balik bangunan tu. Baru la sedap sikit mata memandang.
2011, Masa berpantang Hanis , beli rumah kat Sendayan . 265k. Zero d/p. I nak rumah double storey, husband nak single storey sebab katanya nanti dah tua tak larat nak naik atas. Typical reason sgt kan! ๐Ÿ™Š

Isteri solehah dengar cakap suami, so setuju je la. Nasib baik dia penuhi permintaan I nak yang 4 bilik.

Bila rumah dah siap , dia menyesal bila masuk rumah member dia kat taman sebelah yang 2 tingkat. I cuma boleh kata.. too late ๐Ÿ˜ฌ

Sebelum bersalinkan Naufal, boleh plak dia berkenan rumah 3 tingkat ni. Ni gara2 penyesalan tak sudah dia tu la. Eh, tapi ni kat Ipoh okeh! Tak sampai 10km dari rumah mak. Dah siap berangan nak ajak mak dok sekali . Mimpi apa ntah dia nak beli umah kat ipoh. Zero d/p tapi legal fees kena bayar. Rumah harga 500k+. Di jangka siap end of next year.

So kitorang guna duit hasil jualan kondo tu untuk bayar yuran tu. Kondo yang dulu buruk, sekarang dah cantik terjual dengan harga 400k.

cuba teka unit mana yang kitorang beli?


Dari KL - Sendayan - Ipoh - ?

Tak mustahil Kat mana-mana pun dengan kerja Encik suami yang begitu dan I pun flexi. Dok kat mana pun, bisnes jalan.

Setakat ni rumah Sendayan ni masih sayang nak jual walaupun locking period dah habis . Maybe lepas rumah Ipoh dah siap, pindah sana dan yang ni buat homestay.

Ok, kalau ko rasa post ni nak riak.. suka hati ko la labu! ๐Ÿ˜…

Cumanya nak bagitau, its ok to start with small house ( dan buruk ) haha. Tp location tu penting tau! Kondo dulu tu tak smpi 12 km ke KLCC. Skrg ni dah ada IKEA plak dekat2 situ. 5 minit boleh sampai.

Kenapa kitorang pilih Sendayan ni?

Sebab tengokkan plan jangka panjang tempat ni. TUDM nanti nak pindah sini , ade byk kilang2 kat kawasan industri belakang nun. Bersebelahan dengan Seremban2, jarak ke 3 toll PLuS yang tak sampai 10 minit. Eh , banyak lagi la.

Harga rumah makin hari makin naik, takde nampak bayang harga akan turun. So kalau dapat rumah rege bawah 200k di lokasi yang strategik, tangkap le cepat.

Untuk membolehkan ianya berlaku, once dah kerja.. tangguh niat beli kereta. Simpan la lebih sikit untuk tabung deposit rumah. Ni nasihat sebab ada orang tu pernah menyesal jual Myvi dan beli Lancer. Actually beli 208 ni nyesal jugak. Myvi kan laju kat hiway. Hahaha.

Kaedah beli dan jual rumah ni antara strategi yang agak mudah untuk ditiru dan dibuat . Dan ramai pun yang buat gitu.

Selamat membeli rumah!


Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

2 comments: