Cara paling mudah surirumah menjimatkan duit suami supaya tak dikata menghabiskan duit je

Leave a Comment
Kalau dah namanya perempuan, memang perempuan la kan!

Punyai banyak kehendak dan keperluan..

Eh, betul.. keperluan pun banyak. Dari hujung rambut sampai la ke hujung kaki. Orang laki paling basic kena pakai seluar, seluar kecik , baju & selipar. Orang perempuan ade lebih lagi dari tu... ada baju kecik, tudung, anak tudung & stokin.

Bila jadi surirumah, memang ada la bunyi-bunyi burung yang berkata ko ni perabih duit laki je kan!

Biasa dengar ? 

Haaaa! Demi mengelakkan orang berkata gitu, meh I share 3 tips best ni!

1- belajar cara kelahiran alami. 

Kalau ada bajet , pergi la kelas, kalau tak berapa ada bajet.. spend masa tanya Encik gugel. Beli buku , baca & amalkan. Jaga makan, rajin buat stretching, stay active, rajin baca quran. Insyaallah mudah nak bersalin. Kelahiran natural tanpa pain killer atau induce atau apa-apa ubat yang mempercepatkan proses kelahiran mempunyai banyak manfaat kepada ibu dan bayi. Bayi lebih tenang, dan kurang risiko mendapat pelbagai penyakit sepanjang dia membesar.

2- breastfeed your baby.

Yes! It's cheap to BF your little one. Kalau susu tak cukup meriah sbb badan ibu selalu penat, get some suplemen. Tak mahal pun, sebab bila badan sihat suami pun makin sayang. Tak tau nak suplemen ape, try breastfeeding set shaklee. 

Allah jadikan susu ibu itu makanan terbaik buat bayi. jomlah kita sama-sama berusaha untuk melengkapkan penyusuan ibu selama 2 tahun. Imagine kalau beli susu anak sebulan RM100-200, darab dengan 24 bulan? paling kurang RM2400 dah tu haa boleh jimat.

3- sediakan makanan homemade bayi

Sekotak cereal kecil harganya RM 5-7 kan? Seminggu abes dah kalau baby kuat makan.

Cuba kalau beli beras perang sekilo yang paling mahal RM9 harga sepaket. Basuh, keringkan, blend jadi serbuk untuk memudahkan penyediaan setiap hari. Sebulan pun belum tentu habis sekilo tu tau!
Kalau nak jimat lagi, guna je beras yang sama yang korang makan. 

Haa! Bila dah buat sendiri, suka hati la nak campur dengan serbuk ikan bilis ke, bayam ke, carrot ke, brokoli ke, salmon ke.. bukan main banyak pilihan tu haaa. Confirm lagi sihat anak tu kan. 

Oklah! 
Cukup la 3 tips je okeh!

Bila kita jimat kan duit Encik suami dalam hal2 ni, dapat la Kita beli tudung yang diidam-idamkan~ 😍

Kalau tak berapa nak cukup jugak jom join I buat bisnes shaklee dari rumah. Modal baru RM69 je. 
Dan of course kena ada kerajinan untuk korek ilmu & share dengan orang lain. 

Selamat mencuba!~


Nur Fadhilah Yunus ( ID: 889805)
SMS/Whatsapp : 0195537657
FB : Nur Fadhilah
FB Page : Vitamagic Shoppe

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

0 comments:

Post a Comment