Progress Report Day. Apa cerita Hanis selepas 6 bulan di BBIM?

2 comments
Sabtu lepas adalah hari perjumpaan ibu bapa dan guru untuk mendapatkan report anak-anak di tadika. Bukan tadika Hanis je, namun rasanya kebanyakan tadika lain pun buat semalam jugak. Cuak le jugak nak tahu progress Hanis ni. Macam main-main je pergi tadika kan...berbaloi ke tak tiap-tiap hari hantar ambil si Hanis ni.

Progress Report Day ni sebenarnya bermula jam 9 pagi sampai 12 tengah hari. Punya la macam-macam hal nak disiapkan, pukul 11.30 baru kitorang berjaya keluar rumah. Mujur la dekat je dan tak jem. 10 minit dah sampai. Ramai juga ibu bapa yang masih ada. Kebetulan pula untuk group Hanis masa tu teacher dia dah Free. So, masuk dan terus berbincang. Ada juga group lain yang kelihatan ibu bapa menunggu giliran untuk berjumpa teacher bagi group anak masing-masing.

First Day Hanis ke BBIM


Jauh disudut hati kecil, saya pernah rasa sedikit menyesal sebab tak berjaya lengkapkan penyusuan susu ibu selama 2 tahun buat Hanis.Sebab saya pernah terbaca yang anak yang BF cukup dua tahun, adalah lebih bijak berbanding yang tidak. So Ada la sedikit kerisauan. Sape taknak anak bijak kan?

Mujur la saya tidak kata NO semasa Hanis pertama kali  mintak Omegaguard yang sebenarnya saya yang makan sebagai suplemen sepanjang hamilkan Hanna. Sejak dari tu, memang itulah feveret dia.
Jika anda tertanya-tanya, boleh ke suplemen ibu dimakan oleh kanak-kanak? Kebanyakannya TIDAK BOLEH. Namun istimewanya Omegaguard, saiz bagi setiap kapsul adalah 300mg sahaja. Jadi ianya menepati dos yang diperlukan oleh kanak-kanak dan ibu Hamil.

Dulu memang tak boleh leka, Omegaguard tu boleh jadi gula-gula untuk Hanis. Sekarang dah bijak sikit, boleh dengar arahan untuk ambil sebiji je. Kadang2 la, dia mengelat dan ambil lebih.


rajin posing dan bergaya

Hari ni, bila dilaporkan perkembangan dia sebagai budak berusia 4 tahun adalah jauh lebih baik dari sebahagian kanak-kanak lain yang lebih tua, rasa macam tak percaya.

Markah untuk first term assessment, 28/30. Yang salah tu pun sebab no 6 terbalik, no 5 macam cacing sikit. No 9 dah dekat nak rupa no 8. Haha.Nak kena praktis lagi menulis dengan betul.
We were surprised when her Teacher told that she's the best girl for 4 years old student. 

Assessment paper Hanis


Walapun ada pelat lagi sikit dan kadang-kadang gagap, Hanis boleh membaca Al Fatihah dengan baik . Sama kuat dengan suara daddy waktu solat. Yang biasa saya dengar di rumah, doa sebelum tidur, doa makan, bagi Salam dan menjawab salam. Di Tadika, baca doa sekali dengan English translations. Bila sama-sama dengan kawan tu lagi la bersemangat kan.

Hanis sangat suka menyanyi, lagu My Little Pony yang mama pun tak pernah dengar tu dia boleh hapal. Bab menyanyi, menari.. memang terer. Otak dia punya absorption sangat tinggi sekarang. Geleng kepala opah mendengarnya. Lepas ni bagi betul sebutan asmaul husna la ye, baru opah senyum sampai telinga.

Paling tak sangka, Hanis selalu share makanan dengan kawan-kawan walaupun sebenarnya dia lapar. Mulianya hatimu wahai anak. Ini report dari Aunty Diyana.. Hihi

Hari ni, hilang dah rasa menyesal tu. rasa lebih yakin nak bagi Hanis Hanna makan omega hari-hari. 

Kenapa saya Beri Omegaguard kepada Hanis dan Hanna?


Berbeza dengan minyak ikan lain yang berada di pasaran, Omegaguard mengandungi 90% DHA dan EPA. Ianya telah melalui proses penyulingan berganda bagi memastikan is bebas dari merkuri yang biasanya tinggi bagi ikan laut dalam.

Dan sebab lain adalah ianya berdasarkan saranan dari Doktor Pakar Kanak-Kanak, Dr Anthony yang mencadangkan pengambilan Omega 3 yang berasal dari minyak ikan dan bukan dari hati ikan. Ianya bukan sahaja bagi menggalakkan perkembangan otak , namun Omega 3 amat baik untuk meningkatkan antibodi anak secara semulajadi.

Dan memang benar, sejak Hanis mengamalkan Omega, jarang sangat dia sakit.Jika ada simptom nak demam pun cepat je baik. Jadi memang kurang la sangat kemungkinan untuk cuti EL sebab anak sakit. 

Montesori Terbaik Buat Hanis


Selepas 6 bulan di BBIM, saya dan suami lebih yakin bahawa kaedah montessori yang digunakan di BBIM adalah terbaik buat Hanis. Bukan nak kata kaedah tradisional di tadika lain tidak bagus, namun mengikut apa yang saya selidik.. ianya lebih fleksibel. Progress setiap student mungkin berbeza, dan tak perlu ikut rentak student yang lain. Kata Aunty Diyana, lagi 2-3 minggu Hanis dah boleh mula buku 'Tambah'. Agak laju la jugak bagi kanak-kanak usia 4 tahun.

Mungkinlah jugak kerana Teachernya yang baik hati. Layankan aje karenah anak-anak ni. Aunty Diyana ni teacher untuk group Brilliance. Katanya Hanis ni ikut mood jugak bila nak buat kerja yang dibagi. Kalau tengah buat Math tu, tetiba dia kata nak nyanyi.. aunty Diyana bukak je lagu bagi dia nyanyi dan menari sekejap dengan kawan lain. Lepas tu dia sambung la buat tugasan yang diberi.

Sejak dua bulan kebelakangan ni, Hanis selalu bawak balik buku. Pelik la jugak mulanya. Sebab dulu kata diorang ni takde homework. Bila ditanya, rupanya Hanis yang request nak homework. Bila kat rumah, kadang-kadang dia sendiri je bukak buku dan tanya Mama macam mana nak buat. Saya memang takkan la buatkan untuk Hanis. Ada jugak masanya bawak balik buku tapi tak buat homework. hihi

Buat chocolate marshmallow




Assessment day


Brilliance Group


Antara soalan yang suami saya tanya pada Aunty Diyana semalam , ada tak Hanis ni berebut barang dengan kawan-kawan. Ye tak, kalau kat rumah boleh tahan jugak berebut barang dengan Hanna. Ada juga rupanya, bila diberi pensel warna.. dia mintak yang panjang, taknak yang pendek. ahaha.. memilih juga rupanya si Hanis ni.

Sebenarnya sejak sebelum berkahwin lagi saya memang dah suka kaedah montesori ni. Kihkih. Punya la lama dah berangan kan. ahaks~ Semuanya gara-gara melihat senior di Uni buat projek tahun akhir untuk tadika montesori.

Dan sebab lain, rasa tak berapa berkenan melihat cara pembelajaran tadika di sebelah taska yang Hanis tinggal dulu semasa saya masih bekerja. Suara cikgu je dah boleh dengar dari jauh. hihi

Walaupun Hanis hanya mengikuti program Regular ( separuh hari) , setakat ini memang rasa puas hati dengan perkembangan Hanis. Dengan nenek pun kadang-kadang dia speaking. Hahaha. Kalau dia duduk je kat rumah tahun ni, saya tak yakin saya mampu mengajar Hanis dengan baik.

Moga kami sekeluarga dimurahkan rezeki supaya Hanis dapat join program Star atau Full Day pulak tahun depan.

Doakan kami ye ☺️


#progressreportday

Love,
Mamamyras
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

2 comments: