3 Cara Yang Boleh Dilakukan Apabila Bateri Kereta Mati Supaya Anda Tidak Panik

3 comments
Semalam , selepas menghantar vitamin ke Menara Exxonmobil saya terus ke Shaklee Branch di Sri Rampai. Tak lama pun, lebih kurang 15-20 minit je dah selesai urusan. So terus la masuk kereta nak terus hantar Vitamin ke pantai dalam pulak. Tiba-tiba bila nak start enjin, dengar ada bunyi bergetar. Lampu di panel meter pon menyala kejap pastu padam. Erkkk...

Saya biar sekejap dan cuba lagi.. ternyata masih sama. Saya tunggu seminit dan cuba lagi. Still sama jugak.. huhuhu. Cuba untuk bertenang kejap dan call husband. 3-4 kali call semua masuk voice mail. Aduhhh..apa nak buat ni. Guruh dah berdentum. Jam dah pukul 4.30 petang. Kalau lambat ni, jalan sure dah jem. Lama termenung, mati kutu orang kata. Cuba call service centre line busy pulak. Call husband pun still masuk voice mail.

Cara Pertama : Minta Bantuan untuk jumpstart dari bateri kereta lain


upacara jump start kereta comelku


Tetiba baru teringat sebelah Shaklee tu ada bengkel. Eh, tapi takut dan segan pulak sorang-sorang nak pergi mintak tolong. So saya pun masuk semula ke dalam Shaklee dan cakap dengan Nurul, Nutritionist kat kaunter tu. Mujur la memang dah kenal dan selalu sembang kan. Kalau tak segan le jugak.. Staff lelaki lain semua tengah sibuk sebab hari closing, memang begitulah kebiasaannya.

So Nurul pun teman saya ke bengkel sebelah dan saya cakap dengan mekanik tu nak mintak tolong tengokkan kereta yang tak boleh start. "Bateri kong kot". Dia tanya kereta apa? sebab dia cuma tahu repair BMW je. hahaha~ kereta comelku memang belum la lagi BMW atau jelmaannya.

Tapi dia kata takpe dia cuba tengok dan terus bawak cable untuk jumper dan kereta ke sebelah kereta saya. Sebenarnya, dalam kepala saya langsung tak terfikir nak guna jumper. Bila dia sebut baru lah ting! terfikir perkara yang sama. huhu~

Paling kelakar, saya tak ingat kat mana tuil untuk buka bonet enjin. hahahaha~ ye laaa.. mana la pernah kubukak sendiri kannn.. rupanya ada di bahagian pintu penumpang . ngeh ngeh..


Dan apabila selesai upacara "jump start" bateri tu, mekanik tu sebenarnya suruh saya terus balik rumah. Tapi saya fikir kalau saya balik nanti esok pagi tak boleh start lagi.

kalau korang tak kenal, inilah rupa cable jumper
Ohh.. kalaupun korang ada cable tu dalam kereta tapi tak pernah buat sendiri, dinasihatkan supaya tidak cuba jaya kerana berisiko kereta terbakar. Lebih baik biar orang yang berpengalaman yang buat ye..

Back to my story.. Jadi bila tanya dengan Nurul, katanya kat row belakang-belakang tu ada banyak bengkel lain. Saya pun pergi je la terjah  je la ke salah satu bengkel ni. Dari jauh tengok nama macam bengkel melayu, so saya cuba je la. 



Bila mekanik tu pulak datang tengok, katanya bateri dah kembang sebab panas. Tu yang jadi lebih cepat kong. Bateri jenis tu patutnya tak sesuai pakai kat Malaysia. Kat negara asal kereta tu boleh la.. huhu.. so dia nasihatkan guna la cover bateri tu supaya bateri tak cepat panas.

Dan bila dia check, bateri yang sesuai untuk kereta tu ada stok. So boleh la diorang tukarkan. Actually ada dua option, samada Panasonic yang berharga RM418 ataupun Century yang berharga RM350. Kalau harga seratus dua berani la jugak nak decide sendiri, tapi bila melibatkan kereta dan harga pun cecah 400 ringgit, risau la jugak takut kena tipu.

Saya cakap kejap, nak call husband tanya dia.. Untuk kesekian kalinya call tak jugak dapat. So nak tak nak kena la decide sendiri dan saya pilih Century sebab macam selalu dengar je kan orang pakai kat kereta. Panasonic tu yang taunya bateri yang masuk dalam kamera atau jam dinding je.. hehehe

Tak lama lepas tu baru la husband call balik. Rupanya fon dia silent mode, pastu dia dok sibuk masak kat dapur. Dah selesai masak baru dia tengok fon. Hmmm... memang saya dah agak dah sebenarnya. Sebab memang dia selalu begitu. Tujuan silent fon? Wallahu'alam.

Pukul 6 selesai tukar bateri dan gerak la balik ke rumah. Masa tu cuma fikir nak sampai rumah cepat sebab belum solat asar. Bengkel tu pulak takde kemudahan untuk solat. Mujur Allah bagi petunjuk untuk ikut Duke dan menghala ke MRR2. Ajaib la jugak, di bulan puasa ni.. jem cuma 7 minit je ( waze yang bagi tau). Tu pun saya cuma dapat bukak waze bila dah masuk MRR2.

Selamat sampai rumah pukul 6.40 petang dan terus la solat.

Cara Kedua : Call Hotline Syarikat Insurans Kereta


Hari ini tetiba ada la kawan ni mesej bagi tau.. lain kali kalau jadi lagi bateri mati tu, boleh call hotline company insurans. Diorang akan quote harga bateri dan kalau kita setuju, runner akan datang bawak bateri ganti.

Biasanya tak ambil masa lama sebab company insurans ni akan cari runner yang paling dekat dengan lokasi kita.

Harga bateri yang biasanya dibagi mungkin lebih 10-20 ringgit dari harga kat kedai. Kira ok la kan.. cara yang mudah.

Tapi kalau perempuan sorang-sorang tu better panggil la jugak kawan datang kalau kat tempat sunyi. Make sure dalam phonebook ada simpan nombor hotline tu tau. Sebabnya kalau tetiba fon takde line internet, mana nak menggagau cari? hehe~ ( saya pun baru save)

Jika kereta anda dilindungi Etiqa Insurans, save nombor ni ye .. 1-800-88-6491 . 24 hours Emergency and Car Breakdown Assistance.

Hotline Etiqa


Kawan yang memberikan maklumat ni bagi tau, dia dah banyak kali guna cara ni dan memang reliable. Runner tu biasanya datang naik motor. So untuk atasi jem kat KL ni memang sesuai la.

Cara Ketiga: Hubungi Century Battery Assist


Ini hasil google malam ni tadi. Boleh rupanya dapatkan terus khidmat dari Century Battery Assist.
Call je number yang ada dalam gambar tu ye.

Runner akan datang bawa portable battery dan juga bateri baru. Mengikut review yang saya baca, servis dia ok, cepat dan harga lebih kurang macam kat kedai.

Kalau sesiapa dah cuba, bagi feedback sikit
Kiranya boleh la dijadikan pilihan dikala terdesak kan?

Diharapkan entry ni berguna sebagai rujukan dikala terdesak dan mati kutu lagi..

Selamat Berpuasa~

p.s. :Kalau rasa tak larat nak puasa, tu tandanya korang kena dapatkan suplemen dari saya. hehe~

Xoxo,
Mamamyras
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

3 comments:

  1. Alahaii. Dugaan tuu namanya..

    Hai, mimin blogwalking di sini. ExchangeFeedGroup ada menganjurkan GIVEAWAY MEGA RAYA dengan hadiah bernilao RM3,100. jum laa join. Boleh buat duit raya ! http://miminadam.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015.html?m=0

    Good luck !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..cobaann
      tq mimin sudi menjenguk :)

      Delete
  2. nasib baik kena kt sri rampai branch..aah kt situ ada bengkel keta..

    ReplyDelete